Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тематика курсових робіт.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Теоретичні відомості

Оцінка рівня хімічного забруднення ґрунтів населених пунктів виконується за показниками, розробленими завдяки суміщенню геохімічних та гігієнічних досліджень міських середовищ. Такими показниками є коефіцієнт концентрації хімічного елементу Kc і сумарний показник забрудненості Zc. Коефіцієнт концентрації визначається за формулою

або (3.1)

де С – реальний вміст визначеного хімічного елементу в ґрунті, мг/кг; Сф – фоновий вміст визначеного хімічного елементу в ґрунті, мг/кг; ГДК – гранично допустима концентрація забруднюючої речовини, мг/кг.

Оскільки ґрунти досить часто є забрудненими одночасно декількома елементами, то для них розраховують сумарний показник забрудненості, який відображає комплексний ефект впливу всієї групи елементів:

(3.2)

де Zc – сумарний показник забрудненості ґрунтів; Kc – коефі-цієнт концентрації і-ого хімічного елементу в пробі ґрунту; n кількість хімічних елементів.

Оцінка небезпечності забруднення ґрунтів Zc комплексом хімічних елементів за показником виконується за оціночною шкалою, градація якої розроблена на підставі вивчення стану здоров’я населення, яке мешкає на територіях з різними рівнями забрудненості ґрунтів (табл. 3.1).

3.1. Шкала забруднення ґрунтів за сумарним показником Zc

Категорія забруднення ґрунтів

Zc

Зміна показників якості здоров’я мешканців у зонах забруднення ґрунтів

Допустима

£16

Найнижчий рівень захворюваності дітей та мінімум функціональних відхилень у дорослого населення

Помірно небезпечна

16–32

Підвищення загального рівня захворюваності

Небезпечна

32–128

Підвищення загального рівня захворюваності, кількості часто хворіючих дітей, дітей з хронічними захворюваннями, порушення функціонування серцево-судинної системи.

Дуже небезпечна

>128

Підвищення захворюваності дітей, порушення репродуктивної функції у жінок (збільшення випадків токсикозу при вагітності, передчасних пологів, мертвонароджених, гіпотрофій немовлят).

Розв’язок:

Розраховуємо сумарний показник забруднення ґрунтів хіміч-ними інгредієнтами (неорганічні сполуки) за формулою (3.2):

Висновок. Оцінка небезпечності забруднення ґрунтів за Zc – допустима. При цьому – найнижчий рівень захворюваності дітей та мінімум функціональних відхилень у дорослого населення.

Задача 3.2. Визначити концентрацію розчиненого пестициду на заданій глибині, градієнт концентрації, величину потоку розчиненого пестициду, напрямок потоку. Дані для виконання розрахунків:

Пестицид розчинено на поверхні ґрунту. Через деякий термін часу концентрація пестициду на глибині а1 = 6 см становила 5,5 мкг·л-1, а на глибині а2 = 12 см – с2 = 15 мкг·л-1. Середній вміст води в ґрунті ΘV = 0,25 см3·см-3, коефіцієнт молекулярної дифузії пестициду D = 4· 10-4 м2·с-1.

Теоретичні відомості

Пестициди це хімічні сполуки, що використовуються для захисту рослин, сільськогосподарських продуктів, деревини, виробів з вовни, для знищення ектопаразитів тварин і для боротьби з переносниками небезпечних захворювань. До пестицидів відносять також речовини, що використовують –ся для регулювання зростання та розвитку рослин (ауксини, іберелії, ретарданти), видалення листя (дефоліанти), знищення рослин на корні (десиканти), вилучення квітів і зав’язі (дефлоранти) та стерилізації (хемостерилізатори). Назви пестицидів, що використовуються для знищення окремих систематизованих груп тварин і рослин, складені з латинської назви цих груп з закінченням – цид (акарицид, альгіцид, афіцид, іхтіоцид і т. і.). Використання пестицидів негативно впливає на екосистеми будь-якого ієрархічного рівня і на здоров’я людини. Пестициди слід використовувати суто за призначенням, у мінімально необхідній кількості і лише там, де хімічні засоби захисту не можна замінити біологічними.

Перевищення фактичного вмісту залишкової кількості пестицидів відносно ГДК є показником екологічної ситуації. В табл. 3.2. наведено нормативи оцінок пестицидного забруднення ґрунтів.