Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЙОБАНИЙ СТЕПЛЕР.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
816.64 Кб
Скачать

60.Поняття терміну "стилізація".

Твір свідомо написане з якого-небудь прикладу або зразком і повторює до найдрібніших подробиць його прийоми, головним чином, в словесному мистецтві, визначається, як стилізація. Сама проблема стилізації сходить до античної риторики і повинна бути пов'язана з вченням про скоєне, незалежному від індивідуальності автора стилі.

Оскільки стиль розглядався, як щось об'єктивно обов'язкове, має цілком певні канонічно встановлені норми, остільки в мистецтві слова потрібно було виходити саме з них. І антична риторика протягом кількох століть працювала над встановленням цих норм або обов'язкової поетики.Епоха Відродження і французький класицизм грунтувалися під впливом античності, на цьому понятті зразкового нормативного стилю - звідси узаконене наслідування древнім.

Вплив цицероновского стилю на Бокаччо може бути приведене в якості приватного прикладу широко поширеного наслідування, цілком свідомого, історикам, ораторам і поетам давнини. Така одна сторона стилізації, яка спирається на вчення про скоєне, обов'язковому стилі.

У наш час в це поняття вноситься дещо інший відтінок: стилізацію ми розглядаємо більш широко, не тільки як свідоме наслідування в стилі, але і як художнє відтворення тієї чи іншої епохи в її власних засобах вираження, з усіма характерними подробицями і дрібницями. Це особливий спосіб створення дуже своєрідною естетичної ілюзії, заснованої на уважному вивченні і розрахованому наслідуванні. Зразком в даному випадку є стиль епохи, що відрізняється властивими тільки йому особливостями висловлювання, оборотами думки, словами. Це і є норма художньої стилізації, тобто чуття до індивідуальних особливостей часу, а не до нормативного стилю взагалі. Тому стилізація рідко спирається на вивчення окремого письменника, а радше на його школу або такі особливості, які були спільними йому і його епохи.

Стилізацією називають навмисну ​​імітацію найбільш характерних ознак того чи іншого стилю в незвичайному для нього культурному і мистецькому контексті. Цей прийом увійшов в практику роботи різних художників, починаючи з кінця 18 століття. Вони не тільки використовували прийоми, запозичені з творів Відродження і античності, але і переосмислювали в їхньому стилі сучасні для них образи.

Особливо цікава стилізація в архітектурі. Вона набула широкого поширення в кінці 19 століття - початку 20 століття, коли багато архітекторів зводили споруди в стилі тієї чи іншої епохи - наприклад, особняк Морозової, зведений в мавританській стилі, або Марфомаріінская обитель в Москві, побудована за зразком храмів 11 століття-12 століть.

61.Будівництво театрів у 19 ст.

Дев'ятнадцятого століття театр описує широкий діапазон рухів в театральну культуру в Європі і Сполучених Штатах в 19 столітті. У Заходу , до них відносяться романтизму , мелодрама , добре зроблена п'єса про Scribe і Сарду , фарси з Фейдо , завдання грає в натуралізм і реалізм , Вагнера оперних Gesamtkunstwerk , Гілберта і Саллівана п'єс і опер, Уайльда вітальні комедії, символізму , і прото- експресіонізму в кінці роботи Августа Стріндберга і Ібсена . Кілька важливих технічних нововведень були введені між 1875 і 1914 рр.. Перша освітлення газом, а потім електричне освітлення, введений в лондонському Savoy театру в 1881 році, замінив свічки. Ліфт етапі вперше був встановлений в Будапешті оперного театру в 1884 році. Це дозволило цілі розділи на сцену, щоб бути підняті, знижені, або нахиляти, щоб дати глибину і рівнів на сцену. Обертова сцена була введена в Європу Карлом Lautenschläger на Residenz театрі, Мюнхені в 1896 році.

театру у Великобританії

У Великобританії , Персі Шеллі Біші і Байрона були найважливішими драматургів свого часу (хоча грає Шеллі не були виконані до пізніше в століття). В мінорі театри, burletta і мелодрами були найпопулярнішими. Грає Коцебу були перекладені на англійську мову і Томас Holcroft 'и Повість Таємниця була перша з багатьох англійських мелодрамах. Пірс Іган , Дуглас Вільям Джерролд , Едвард Fitzball , Джеймс Роланд Макларен і Джон Болдуїн Бакстон ініціював тенденція до більш сучасним та сільських історій перевагу звичайній історичної чи фантастичної мелодрами. Джеймс Шерідан Ноулз і Едвард Джордж Бульвер-Літтон створена "джентльменський" драми, яка почалася відновити колишній престиж театру з аристократією . [9]

Мелодрами, комедії світло, опери, Шекспіра і класичного англійського драми, пантоміми , переклади французьких фарсів, а з 1860-х років, французькі оперети, як і раніше популярні, разом з вікторіанської бурлеску . Найуспішніших драматургів були Джеймса Планше і Діон Boucicault , чия схильність до прийняття останніх наукових винаходів важливих елементів у його ділянок справило значний вплив на театральну постановку. TW Робертсон написав популярних вітчизняних комедій і впроваджені більш натуралістичного стилю гри і сценічне мистецтво на Британських етапі в 1860-х років. Так успішними були комічних опер з Гілберта і Саллівана , такі, як HMS Pinafore (1878) і Mikado (1885), що вони значно розширили аудиторію для музичного театру. [10] Це, разом з значно покращилося освітлення вулиць та транспорту в Лондоні і Нью-Йорку привело до пізньої вікторіанської епохи короля Едуарда і театр будівельний бум у Вест-Енді і на Бродвеї. Наприкінці століття, короля Едуарда музичної комедії стали домінувати в музичної сцени.

Театр в США У Театрі США , Філадельфія була домінуючою театрального центру до 1815 року. Томаса Wignell створена Chestnut Street театру і зібрав групу суб'єктів, які включені Вільям Уоррен і Томас Abthorpe Купер (який пізніше вважався провідним актором в Північній Америці ) . У зародковому стані, драматургів, таких як Royall Тайлер , Вільям Данлеп , і Джон Говард Пейн заклав основи рідної драми. Професійний театр був вперше встановлений на заході в 1815 році, коли Самуїл Дрейк (1769-1854) займає компанія вниз річки Огайо і створив схему, яка включала Лексінгтон , Луїсвілл і Франкфурті . Значення в Нью-Йорку як театрального центру виросла, поки не став основним центром театру протягом століть, і театрального району повільно рухалися на північ від нижнього Манхеттена, поки він, нарешті, прибув в центрі міста в кінці століття. На музичній сцені, Harrigan і Харт інноваційним з комічним музичні вистави з 1870-х років, але Лондон імпорт сталі домінувати, починаючи з Вікторіанської бурлеску , то Гілберт і Салліван з 1880 р. і, нарешті, короля Едуарда музичні комедії в кінці століття.

62,Парламенські будівлі в європейських столицях,споруджені у 19ст.

На багатьох листівках і рекламних проспектах Будапешту можна побачити будівлю Парламенту, збудована у XIX ст. За задумом вона мала нагадувати будівлю англійського парламенту, але в результаті навіть перевершує його за розмірами. Це була найбільше будівля свого часу у світі! Він поєднав у своїй архітектурі цілу низку стилів, зокрема неогтичний, неороманський, баркоовий та ін. Окремого слова заслуговує багатий інтер’єр Парламенту, прикрашений килимами, гобеленами та фресками. Зараз в приміщенні Парламенту знаходяться Національні Збори Угорщини та діюча публічна бібліотека.