Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций / Еко-підприємництво.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
25.12.2021
Размер:
979.58 Кб
Скачать

4. «Зелена реклама».

«Зелена реклама» - ефективний інструмент для просування продуктів, послуг, ідей та зусиль організацій щодо їх занепокоєності станом навколишнього середовища та їх ініціатив щодо захисту та охорони навколишнього середовища. Це інструмент, що використовується підприємствами для того, щоб ділитися інформацією щодо ролі, яку вони відіграють у вирішенні глобальних проблем, а також прояв свідомості суспільства. Крім цього, уряд також використовує зелену рекламу для просування концепції екологічної чистоти для підвищення рівня обізнаності для захисту навколишнього середовища. Для того, щоб впливати на вибір споживача, рекомендується проводити роботи з підвищення впізнаваності екологічного маркування та його видимості. Реклама в еко-підприємництві повинна мати змогу пов’язати продути та послуги з навколишнім середовищем, служить компанією для просування здорового (екологічного) способу життя і, в кінцевому підсумку, може посилити корпоративний імідж підприємства. Значне зростання зелених брендів на ринку у відповідності до споживчого попиту сприяє розвитку стратегічних аспектів маркетингу в еко-підприємництві. Таким чином, одночасно зростає екологічна реклама для того, щоб підвищити рівень обізнаності споживачів.

Терміни, які використовуються в рекламі, такі як біорозкладаний, переробний та озонобезпечний, стали популярними в зеленій рекламі. Тим не менш, є певні претензії до зеленої реклами, яка викликає плутанину серед споживачів. Деякі з критиків зазначають неясне тлумачення термінів, що використовуються в рекламі, таких як «біорозкладаний», а деякі вважають, що цей термін вимагає технічних та наукових знань, щоб зрозуміти повідомлення. Наприклад, терміни “сталість”, “зелений” та “екологічний”, що додаються до програм сертифікації та рекламних стратегій у туристичних продуктах та місцях призначення, не є чіткими та невизначеними для споживачів. Зелена реклама повинна бути законною і відповідати нормам навколишнього середовища. Етична зелена реклама/маркетинг сприяє хорошим результатам бізнесу. Таким чином, маркетолог, який представляє екологічно чистий продукт, повинен мати стратегію того, як повідомляти про свою продукцію більш привабливим чином. Якщо маркетологи зможуть розкрити силу нового інноваційного продукту та процесу, проблеми якості, продуктивності та переваг, які пов'язані з екологічними характеристиками, то можна було б уникнути діяльності «зеленого камуфляжу» (greenwashing).

Тема 6. Оцінка ефективності діяльності в еко-підприємництві

  1. Типи еко-підприємців

  2. Критерії ефективності еко-підприємництва

  3. Механізми підвищення ефективності в еко-бізнесі

1. Типи еко-підприємців

Більшість дослідників сходяться на тому, що існує дві категорії еко-підприємців, а саме суб’єкти господарювання з економічною орієнтацією (прибуток) та суб’єкти з орієнтацією на вирішення екологічних проблем, які хочуть допомогти змінити чи покращити навколишнє середовище. Іншими словами еко-підприємці започатковують «зелений» бізнес або роблять існуючий бізнес «зеленим».

Взагалі ж, в економічній літературі представлено безліч класифікацій еко-підприємців, в залежності від мотивів здійснення їх діяльності (табл. 6.1).

Таблиця 6.1.

Класифікації еко-підприємців

№ класифікації

Тип підприємця

Характеристика

1

Екологічно свідомий

Розвиває інновації, які або зменшують використання ресурсів та вплив на навколишнє середовище, або підвищують ефективність за витратами

«Зелені» підприємці

Усвідомлюють екологічні проблеми та ведуть свій бізнес на екологічному ринку

2

Інноваційний опортуніст

Фінансово орієнтований підприємець, який виявляє «зелену» нішу або бізнес-можливість.

Підприємець «аd hoc» або випадковий підприємець

Здебільшого помічає екологічні можливості, аніж шукає нішу на існуючому зеленому ринку.

Прозорливий підприємець (візіонер)

Будує свій бізнес на принципах сталого розвитку

Етичний «проривник»

Налаштовує бізнес на альтернативний стиль на межі суспільства

3

Самозайнятий

Пропагує природоорієнтовані підприємства, наприклад збереження середовища існування диких тварин, екологічний туризм тощо. Має невелике бажання змінити світ та фінансову зацікавленість

Опортуніст

Залучається до екологічних технологій, щоб допомогти підприємствам та громадам зменшити екологічне навантаження на воду, повітря та ґрунт. Має невелике бажання змінити світ і високу фінансову зацікавленість.

Неприбутковий бізнес

Підприємці мають велике бажання змінити світ та низьку фінансову зацікавленість

Успішний ідеаліст

Має велике бажання змінити світ та високі фінансові бажання.

4

Зелений бізнес

Підприємці розпочали зелений бізнес не з нуля, а пізніше відкрили переваги екологізації свого існуючого бізнесу.

Зелений-зелений бізнес

Підприємці розробили бізнес, щоб бути екологічним у своїй продукції - процес з нуля.

5

Присвячений екології

Послідовно впроваджує екологічно чисту бізнес -практику

Відкритий до екології

Частково приймає екологічно чисту ділову практику.

Неохочий до екології

Запроваджує екологічну ділову практику лише тоді, коли вона є вимогою нормативних актів

6

Альтернативний актор

Підприємства, що існують для підтримки альтернативного способу життя, наприклад контр-культури

«Біонер»

Винахідники з сильним фокусом на секторі високих технологій, наприклад, альтернативних джерел енергії

Наведені класифікації підприємців піддаються критиці, оскільки вони не враховують змін, які можуть статися серед підприємців. Наприклад, підприємці можуть переходити від одного до іншого виду, при цьому не існує «чистих» видів еко-підприємців, а наведені класифікації є лише орієнтирами для змін у бізнесі.

Еко-підприємництво передбачає здобуття конкурентної переваги завдяки підприємницькому духу та підходу. Постає питання, що робить екологічний бізнес успішним і як еко-підприємцям вдається поєднувати екологічні цінності з екологічним успіхом.

Еко-підприємництво служить засобом вирішення екологічних проблем. З огляду на нинішні екологічні проблеми, що постають перед світом, очевидно, що минулі стратегії, які використовувалися для вирішення цих викликів, не змогли запобігти деградації навколишнього середовища. Тому настав час звернути увагу на роль, яку підприємці можуть зіграти у вирішенні наших екологічних проблем. Дослідники погоджуються, що підприємці можуть допомогти зберегти нашу екосистему, протидіяти зміні клімату, покращити постачання прісної води, зберегти біорізноманіття та зменшити деградацію навколишнього середовища та вирубування лісів.

Таблиця 6.2

Зменшення потенціалу критичних глобальних екосистем

Екосистеми

Зменшення потенціалу

Сільське господарство

40% сільськогосподарських угідь в усьому світі зазнали серйозної деградації внаслідок ерозії, виснаження ґрунтів, біологічної деградації та забруднення

Узбережжя

20 % риби та молюсків в прибережних територіях зменшилося через надмірний вилов

Екосистеми

Зменшення потенціалу та руйнування біорізноманіття:

  • Проблеми забруднення торкнулися прибережних земель через використання синтетичних хімічних добрив.

  • Глобальне потепління впливає на екосистему через підвищення рівня моря, збільшення температури океану та зміну частоти штормів.

Ліси

- Більше 20% лісів світу було вилучено через вирубку та зміну призначення земель.

Вирубка лісів має значний вплив на біорізноманіття, втрату унікальних рослин та видів тварин.

Прісна вода

Наразі люди використовують більше 50% усієї доступної прісної води; до 2025 року попит досягне 70%.

Лукопасовищні угіддя

Будівництво доріг, консервація земель та пожежі, спричинені людьми, викликали значні втрати пасовищ, а отже і біорізноманіття.