Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций / Еко-підприємництво.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
25.12.2021
Размер:
979.58 Кб
Скачать
  1. Критерії ефективності в еко-підприємництві

Керівництво організацій, як правило, оцінює бізнес з точки зору таких показників, як оборотність, прибуток, рентабельність тощо (в розрізі всієї організації або відділів/підрозділів). Організації проводять внутрішню або зовнішню оцінку для того, щоб з’ясувати, наскільки вони досягли своїх цілей. Завдяки співставленню показників ефективності з іншими підприємствами та у часовій перспективі, керівництво має змогу виявити резерви розвитку та покращення в галузі та на ринку.

Ефективність підприємств також може бути оцінена таким чином:

  • Продуктивність або результативність – залишаються одними із найбільш широко використовуваних критеріїв визначення ефективності організації та її спроможності долати виклики. Критерії також підкреслюють кінцеві результати діяльності. Критики зазначають, що цей критерій відображає ефективність у минулому, хоча нічого не говорить про сьогодення чи майбутнє, поки використовуються індекси продуктивності, поточний стан міг змінитися. Нарешті, якість і ефективність виробництва не враховується.

  • Досягнення мети: Оцінка ефективності за цим індикатором ускладнюється тим, що цілі мають тенденцію змінюватись, бути невизначеними або існувати в наборах на різних рівнях. Крім того, оскільки існує декілька цілей, деякі з них будуть конфліктувати. Однак цілі потрібно оцінити перед використанням, оскільки; наприклад, було б оманливим говорити про ефективність у досягненні неправильних або неадекватних цілей.

  • Рентабельність: цей критерій базується переважно на даних бухгалтерського обліку. На неї часто впливають непередбачені коливання, зовнішні для системи, такі як ринки, продажі та ціни.

  • Мораль, текучість кадрів, прогули: ці критерії піддаються критиці як послідовні, несуттєві та важкі для оцінки та інтерпретації. Іншою проблемою є їх диференційна чутливість до додаткових факторів, таких як характер та обсяг робіт, рівень організації та час виникнення.

  • Задоволеність роботою співробітника: зазвичай її вимірюють за допомогою анкети для самостійної звітності. Очевидно, цей спосіб оцінки є суб’єктивним. Однак більш важливим є той факт, що це не обов'язково призводить до організаційної ефективності чи неефективності.

  • Частка ринку- це показник ефективності організації, оскільки він показує ступінь домінування продукції підприємства на цільовому ринку. Він показує ступінь сприйняття споживачами продукції підприємства.

Діяльність підприємств оцінюється перевагами, які очікуються від інтеграції екологічного менеджменту у їх діяльність. Компанії можуть покращити свої екологічні показники та ефективність бізнесу шляхом впровадження ISO 14001 EMS. Серед видимих ​​переваг, які обговорюються в літературі, такі: покращення корпоративного іміджу, зменшення втрат, мінімізація витрат, підвищення задоволеності клієнтів, збільшення продуктивності, покращення гудвілу, збільшення частки ринку і, звичайно, рентабельність. Інвестиції в зелені інновації та інновації в екологічні процеси сприяють позитивному впливу на бізнес. Дослідники екологічного бізнесу вважають, що успіх проекту з розробки продукту вимірюється прибутком, продажами та часткою ринку. Також еко-інновації мають значний позитивний вплив на продуктивність. Компанії, які впроваджують екологічну стратегію та сертифікацію ISO 14001 EMS, мають позитивний вплив на результати діяльності, але, незважаючи на кількість досліджень у цій галузі, жодне детально не окреслює вплив зелених інновацій та екологічного просування на результати діяльності фірм.

Очікувані вигоди, такі як економія коштів, можливості маркетингу та фінансові прибутки від продажу зелених продуктів, є важливими рушіями зелених ініціатив. Аналогічно, існує думка, що екологічно чисті продукти, процеси та послуги стали центральною бізнес-стратегією, зумовленою тиском конкуренції та вимогами клієнтів. Сертифікація ISO 14001 позитивно впливає на результати діяльності фірм, включаючи економічні результати, сприйнятий вплив на навколишнє середовище та задоволеність споживачів. Компанії можуть отримати вигоду від впровадження ISO 14001 EMS, підтримуючи свої конкурентні позиції та покращуючи екологічні показники. Серед показників оцінки організаційної ефективності виділяють задоволеність споживачів, моральний стан співробітників, зростання експорту, рентабельність, продуктивність праці, підвищення якості, фінансові результати та екологічні показники.

Успіх у розробці нових продуктів можна оцінити з точки зору частки ринку, фінансових показників, прийняття споживачів, показників якості продукції та в часовому вимірі. Отримання фінансових стимулів є дуже важливим для мотивації компаній використовувати «зелену» маркетингову стратегію. Для загальних результатів організації можуть використовуватися екологічні показники, економічні показники та показники нематеріальних активів.

Також для виміру ефективності організацій використовуються екологічні показники, а також індикатори, як показують як організація виконує операції з низькими витратами, скорочує споживання енергії, використовує відходи утилізації для збереження та захисту навколишнього середовища. Фінансові результати вказують на результати діяльності компанії з точки зору рентабельності інвестицій (ROI), внутрішньої норми прибутку та частки ринку. Операційні показники використовуються як показник ефективності діяльності фірм, чи ефективно вони використовують свої ресурси для досягнення цілей. Отже, можна зробити висновок, що економічні показники та операційні показники (аспекти, які стосуються вдосконалення процесу чи методу) є показниками, що використовуються найчастіше для вимірювання загальних результатів організації.