Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна.Практичні навички.docx
Скачиваний:
162
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
43.92 Кб
Скачать

38.Методика розрахунку товщини екрану для захисту від іонізуючого випромінювання за допомогою таблиць та за числом шарів половинного послаблення. Розрахунок товщини екрану за таблицями

Визначення товщини захисного екрана за кратністю послаблення дози випромінювання передбачає розрахунок кратності послаблення в результаті зіставлення фактичної потужності джерела випромінювання із максимально допустимою та знаходження товщини екрана за допомогою спеціальних таблиць – шукана величина розташована на перехресті даних енергії випромінювання та кратності послаблення (див. додаток № 2, 3, 4).

При незбіжності даних кратності послаблення та енергії випромінювання з указаними в таблиці результатами, товщину екрану знаходять засобом інтерполяції або використовують свідомо більш значні числа, забезпечуючі тим самим більш надійний захист.

Величина коефіцієнта послаблення (кратність послаблення) визначається за формулою (7):

Р

К = –– ; (7)

Ро

де: К – кратність послаблення;

Р – одержана доза;

Ро – гранично допустима доза (0,1).

Приклад: лаборант, який проводить фасування радіоактивного золота Аu198, енергія випромінювання якого 0,5 мг–екв–радію, одержить без захисту за тиждень дозу опромінення 1,0 рад. Якої товщини необхідно застосувати екрану з свинцю для створення безпечних умов праці лаборанта?

У нашому прикладі:

1,0

К = ––– = 10 разів;

0,1

В додатку 2 на перетині ліній, що відповідають кратності послаблення 10 та енергії випромінювання 0,4 Мев знаходимо, що необхідна товщина свинцевого екрану повинна бути 13 мм.

З метою створення безпечних умов при постійній роботі використовують проектні потужності дози, які розраховані на підставі гранично–допустимих річних доз та умов роботи що передбачається (таблиця 1).

Ліміти дози опромінення

Показник

Категорії осіб, які зазнають опромінення

А

Б

В

Dle

(ліміт ефективної дози)

мЗв / рік.

20

2

1

мЗв (мБер) / год

0,01 (1)

0,001 (0,1)

0,0001 (0,01)

ліміт еквівалентної дози (мЗв / рік.)

DL lens – для кришталика ока

150

15

15

DL skin – для шкіри

500

50

50

DL extrim – для кистей та стоп

500

50

РОЗРАХУНОК ТОВЩИНИ ЕКРАНУ ЗА ЧИСЛОМ ШАРІВ ПОЛОВИННОГО ПОСЛАБЛЕННЯ

Шаром половинного послаблення називають товщину матеріалу, що послаблює потужність –випромінювання в 2 рази. Він застосовується, як правило, при розрахунку товщини екранів на забрудненій території, коли немає таблиць та точно невідома енергія випромінювання (вона коливається у межах від 1 до 4 МеВ). У такому випадку необхідно використовувати наступні показники товщини одного шару половинного послаблення: для свинцю – 2 см., для заліза – 4 см., для бетону – 14 см.

Приклад: Необхідно послабити інтенсивність –випромінювання Со60 у 1000 разів з використанням екрану з заліза.

З додатку 5 знаходимо, що для послаблення у 1000 разів необхідно використати 10 шарів половинного послаблення. Товщину 1 шару половинного послаблення із заліза складає 4 см. Отже загальна товщина екрану із заліза дорівнює 4 х 10 = 40 см.