Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ETIKA.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
136.54 Кб
Скачать

39. Джерела принципів Глобального Договору

Глобальний договір пропонує компаніям прийняти, підтримати та здійснювати в реальному економічному житті такі принципи:

1. Ділові кола повинні підтримувати та захищати проголошені на міжнародному рівні права людини;

2. Ділові кола не повинні бути причетними до порушення прав людини;

3. Ділові кола повинні підтримувати свободи об'єднання та реальне визнання права на підписання колективних договорів;

4. Ділові кола повинні виступати за ліквідацію всіх форм примусової та обов'язкової праці;

5. Ділові кола повинні виступати за повне викорінення дитячої праці;

6. Ділові кола повинні виступати за ліквідацію дискримінації у сфері праці та зайнятості;

7. Ділові кола повинні підтримувати підхід до екологічних питань, заснований на принципі обережності;

8. Ділові кола повинні вживати ініціативи, спрямовані на підвищення відповідальності за стан навколишнього середовища;

9. Ділові кола повинні сприяти розвитку та розповсюдженню екологічно безпечних технологій;

10. Ділові кола повинні протидіяти всім формам корупції, у тому числі вимагання та хабарництва71.

Участь у Глобальному договорі має низку практичних переваг для його учасників, до складу якого на початок 2011 р. входить близько 5300 компаній із 135 країн. Учасники мають можливість використовувати концептуальні засади для виробки та реалізації політики у сфері охорони навколишнього середовища та соціального розвитку, обмінюватися новими методиками, взаємодіяти з різними країнами в напрямі досягнення стійкого розвитку, мати доступ до широких баз знань та досвіду, пов'язаного із питаннями забезпечення сталого розвитку.

В Женевській декларації 2007 р., прийнятій на самміті лідерів Глобального договору ООН, зазначається, що такі спільні цілі як формування стійких ринків, боротьба з корупцією, захист прав людини та охорона навколишнього середовища надають можливість новому рівню партнерства та відкритості у відносинах між бізнесом та громадянським суспільством задля докорінної зміни світу. Відповідальне ведення бізнесу може привести до формування більш стійкої та інклюзивної економіки, а також до розповсюдження ідеалів корпоративного громадянства по всьому світові.

Зазначені міжнародні документи являють собою об'єктивну (виражену в текстах та у більшості випадках офіційно визнану державами) нормативну базу для аналізу конкретних проблем бізнесу, визначення критерію оцінок діяльності компаній та основу для формулювання справедливих вимог соціальної відповідальності, звернених до суб'єктів економічної діяльності. Наша країна не залишається осторонь від зазначених ініціатив. Сьогодні в Україні діють центри розвитку корпоративної соціальної відповідальності, консультаційні ради, розробляється національна нормативна база для розвитку та реалізації соціальної відповідальності бізнесу. Приблизно 140 українських підприємств є учасниками Глобального Договору 00Н.

40. Мережа Глобального договору в Україні: історія заснування, характеристика діяльності (конкретні приклади)

Представництво Організації Об'єднаних Націй в Україні провело презентацію ініціативи Глобального договору 6 грудня 2005 під час Форуму соціальної відповідальності бізнесу та Глобального Договору. Участь у заході взяли більше 70 представників ділових кіл, влади, Організації Об'єднаних Націй, міжнародних та українських неурядових організацій, наукової спільноти та ЗМІ. Основною метою Форуму було продовження діалогу між зацікавленими сторонами щодо соціальної відповідальності бізнесу, а також мобілізація основної групи компаній для підписання Глобального Договору та створення мережі Глобального Договору в Україні.

Мережа Глобального договору (ГД) в Україні об’єднує підписантів ГД в Україні, зокрема, компанії, бізнес асоціації, об’єднання профспілок, об’єднання роботодавців, неурядові організації та академічні інституції, які підтримують принципи ГД у сфері прав людини, стандартів праці, охорони навколишнього середовища та протидії корупції та зобов’язуються інтегрувати їх у свою щоденну діяльність.

Місія української мережі ГД – сприяти поступу Глобального договору, концепції соціальної відповідальності бізнесу (СВБ) в Україні та прогресу членів мережі у сфері реалізації 10 принципів ГД через навчання, багатосторонній діалог та партнерство.

Організаційний комітет. Мережа ГД в Україні має напів-формальну організаційну структуру. Організаційний комітет, що обирається підписантами ГД терміном на два роки, керує стратегічним розвитком ініціативи в Україні, підтримує ефективний діалог серед членів мережі та представляє мережу на регіональних та міжнародних заходах. У грудні 2009 – січні 2010 рр. відбулися вибори нового складу Оргкомітету на 2010-2011 роки. До скла-ду Організаційного комітету входять наступні організації: Систем Кепітал Менеджмент, Кока-кола, Київстар, Грінко, Федерація Профспілок України, Федерація роботодавців України та Центр розвитку КСВ.

Перший в Україні посібник з нефінансової звітності «Нефінансова звітність: інструмент соціально відповідального бізнесу»

Цей практичний посібник виданий мережею ГД в Україні та розроблений для всіх тих, кого чекає підготовка Звіту про прогрес, та тих, хто прагне вдосконалити свою вже існуючу нефінансову звітність.

Глобальний Договір – це цілком добровільна ініціатива, що має дві цілі:

  • Уведення до загальноприйнятної практики десяти принципів бізнесової діяльності у всьому світі.

  •   Сприяння діяльності на забезпечення досягнення цілей ООН.

Користуючись силою колективної дії, Глобальний Договір спрямований на поширення відповідального корпоративного громадянства, спрямованого на те, щоб комерційні компанії брали участь у вирішенні тих проблем, які постають і зв'язку з глобалізацією. Таким чином, приватний сектор – у співпраці з іншими соціальними партнерами – зможе сприяти реалізації бачення Генерального Секретаря: сталішої глобальної економіки, відкритої до загальної участі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]