Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ETIKA.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
136.54 Кб
Скачать

10)Категорії етики: ідеал

Поняття ідеалу вперше виникло в християнській моралі в результаті усвідомлення невідповідності між належним і сущим: • гідністю людини і реальними умовами життя; • виглядом земної людини і образом Ісуса Христа. Християнська мораль як ідеал стверджувала образ мученика, аскета. І. Кант писав: "Ідеал є те, до чого треба прагнути і чого ніколи не досягнеш", це "необхідне керівництво людському розуму".Ідеал, на думку Канта, незмінний для всіх часів, відірваний від реального життя. Ідеалом свободи є свобода духу. В.Ф.Гегель стверджував, що ідеал: • є протилежністю (?) Дійсності; • розвивається через це протиріччя; • реалізується в плодах діяльності світового розуму. А. Фейєрбах вважав, що ідеалом є "суцільний, всебічний, досконалий, освічена людина". Соціалісти-утопісти, вважали ідеаломправо людини на вільний розвиток, яке можливе лише в результаті ліквідації класової нерівності. К. Маркс і Ф. Енгельс визначали моральний ідеал як складову суспільного ідеалу "звільнення пригнобленого класу революційним шляхом. Засновники марксизму вважали, що ідеал відображає розвивається дійсність:"Історія не може отримати остаточного завершення в якомусь ідеальному стані ... це ... рух ... з яким повинна узгоджуватися дійсність ". Ідеал є ціннісним і імперативним поданням (затверджує безумовне, позитивний зміст вчинків), що визначає зміст добра і зла, належного і т. д. Сучасна етика розглядає ідеал з позицій антропоцентризму. Моральний ідеал - це: • універсальне, абсолютне, моральне уявлення про благо, належному; • образ скоєних відносин між людьми; • устрій суспільства, що забезпечує вчинені взаємини людей (суспільний ідеал); • вищий зразок моральної особистості. Особистий моральний ідеал людини- це прагнення до щастя, задоволеності життям Він повинен матисоціальну значимість. Аспекти особистого ідеалу: • чуттєво-емоційний (подання про особисте щастя); • розуміння мети й сенсу життя; • мотиви діяльності; • ставлення до інших людей. Зміст ідеалу визначено соціальним середовищем. Формування ідеал, - це процес перетворення навколишнього середовища у внутрішній світ індивіда. В основі ідеалу можуть лежати індивідуальнаморальна програма, позитивний приклад і т. д. Основні функції ідеалу: • визначення мети моральної діяльності людини; • спонукання людини до моральних вчинків; • об'єднання належного і сущого; • визначення морального обличчя людини. Моральний ідеал може бути заснований на соціальному ідеалі. Соціальний ідеал: • визначає спосіб життя і діяльності суспільства; • включає моральні установки; • морально орієнтує суспільство

11 Добро та зло як провідні категорії етики

Моральні норма, принцип, оцінка, ідеал, ціннісна орієнта­ція, моральні якості особистості — це і є моральні цінності, або цінності моральної свідомості. Поряд з ними у моральній свідомості існує система понять, що відбивають більш висо­кий рівень цінностей моралі взагалі і моральної свідомості зокрема. Це поняття добра і зла, справедливості і блага, сенсу життя і щастя, обов'язку і совісті, гідності і честі, любові і дрркби, відповідальності тощо. Вони називаються вищими, оскільки забезпечують моральну саморегуляцію поведінки і діяльності людини. Немає сумніву, що моральні цінності, які постають орієнтирами для людської свідомості, і насамперед, вища з-поміж них цінність — ідея Добра, належать саме до вищих. Сенс існування самих індивідів, спільнот, культур, су­спільств і людства загалом суттєво пов'язаний з відкритістю для них ідеї Добра та інших основних моральних цінностей.

Найзагальнішими, широкими, провідними поняттями мо­ральної свідомості й категоріями етики що відбивають цінніс­ний бік моралі, є добро і зло, під якими нерідко уявляється моральне й аморальне.

На різних етапах суспільного розвитку уявлення про доб­ро включали у себе ідею корисності, цінності, у тому числі, і матеріальних благ, майна тощо. З розвитком духовної культу­ри й моралі як її складової під добром розуміється все те, що забезпечує розвиток у суспільстві і людині гуманності, свобо­ди, єднання людей, духовної злагоди. Це доброзичливість і взаємодопомога, взаєморозуміння і співпраця, милосердя і повага, співчуття і співпереживання, все те, що забезпечує не стільки етикетну, скільки моральну культуру спілкування. Отже, добро є одним з найзагальніших імперативно-оцінюваль-них понять моральної свідомості, категорія етики, у якій ви­ражається позитивне моральне значення явищ суспільного і морального життя у їх співвіднесеності з суспільством і мо­ральним ідеалом.

Під моральним злом розуміється все те, що перешкоджає єднанню людей, гармонізації суспільних відносин. Це насиль­ство і злочинність, скупість і грубість, байдркість до інтересів людини і суспільства, крайні форми егоїзму, агресивності, під­лість. Зло є одним з основних понять моральної свідомості і категорія етики, у якій відбиваються негативні сенси, боки суспільного і морального життя людей і стосунків між ними.

Боротьба добра і зла складає головний зміст морального розвитку суспільства. Протистояння злу має базуватись на мо­рально виправданих засобах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]