Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kp (5).docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
197.6 Кб
Скачать

Набуття громадянства України особою, визнаною судом недієздатною, внаслідок встановлення над нею опіки громадянина України

Іноземець або особа без громадянства, які проживають в Україні на законних підставах, визнані судом недієздатними, над якими встановлено опіку громадянина України, набувають громадянство України з моменту набрання чинності рішенням про встановлення опіки.

Набуття громадянства України дитиною у зв'язку з перебуванням у громадянстві України її батьків чи одного з них

Дитина, яка є іноземцем або особою без громадянства або іноземцем, один з батьків якої є громадянином України, а другий є особою без громадянства, реєструється громадянином України за клопотанням того з батьків, який є громадянином України.

Дитина, яка є іноземцем або особою без громадянства, батьки якої перебувають у громадянстві України, реєструється громадянином України за клопотанням одного з батьків.

Датою набуття громадянства України у випадках, передбачених цією статтею, є дата реєстрації набуття особою громадянства України.

Набуття громадянства України внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства

У разі визнання або встановлення факту батьківства дитини, мати або батько якої є іноземкою або особою без громадянства, а батьком або матірю визнано громадянина України, дитина незалежно від місця її народження та місця постійного проживання набуває громадянство України.

Якщо визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства мали місце після досягнення дитиною повноліття, така особа, яка є іноземцем, набуває громадянство України незалежно від місця її народження та місця постійного проживання за умов, якщо вона подала заяву про набуття громадянства України та зобов'язання припинити іноземне громадянство.

Датою набуття громадянства України у випадках, передбачених частинами першою - п'ятою цієї статті, є дата народження дитини (особи) або дата набуття громадянства України батьком чи матір'ю, батьківство чи материнство яких визнано або щодо яких встановлено факт батьківства чи материнства, якщо такі батько чи мати набули громадянство України після народження дитини (особи).

Датою набуття громадянства України у випадку, передбаченому частиною шостою цієї статті, є дата реєстрації набуття особою громадянства України.

Припинення громадянства України

Підстави:

  1. Вихід громадянства – це його припинення за ініціативою особи. Вийти можуть громадяни особи, які постійно проживають за кордоном за їх клопотанням

Обмеження виходу: вихід допускається лише у разі якщо особа набула громадянство іншої держави, або отримала документ, виданий уповноваженими органами іншої держави про те, що громадянин України набуде її громадянство, якщо вийде з громадянства України.

Вихід з громадянства не допускається, якщо особі, яка клопоче про це повідомлено про підозру щодо неї про вчинення кримінального правопорушення, або, якщо щодо неї є обвинувальний вирок суду, який набрав законної сили та підлягає виконанню

Вихід дітей у віці з 14 до 18 років тільки з їх згодою.

Датою припинення громадянства України у випадку виходу – дата видання відповідного указу ПУ

  1. Втрата громадянства. Підстави для втрати:

  1. Добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття. Це всі випадки, коли громадянин для цього звертався з заявою чи клопотанням про таке набуття згідно із порядком, що існує в державі, громадянство якої набуто.

  2. Набуття особи громадянством через прийняття внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документах відомостей

  3. Добровільний вступна військову службу іншої держави, яка згідно із законодавством цієї держави не є обов’язковою або альтернативною.

Не вважаються добровільним набуттям іншого громадянства такі випадки:

а) одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави чи держав;

б) набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновителів унаслідок усиновлення її іноземцями;

в) автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства внаслідок одруження з іноземцем;

г) автоматичне набуття громадянином України, який досяг повноліття, іншого громадянства внаслідок застосування законодавства про громадянство іноземної держави, якщо такий громадянин України не отримав документ, що підтверджує наявність у нього громадянства іншої держави;

Органи, що виступають за ініціативою втрати громадянства:

  • Органи державної міграційної служби

  • Консульські та дипломатичні установи

Дата втрати громадянства – дата видання указу ПУ.

  1. Припинення громадянства за підставами, передбаченими міжнародними громадянства

Державні органи, які беруть участь у вирішенні питань громадянства та організації виконань повноважень ПУ:

  1. Комісія з питань громадянства, яка діє на основі положення затвердженого Указом ПУ в ред. Від 27.06..2006 №558

Комісія утворюється у складі голови, заступника, відповідального секретаря та інших членів комісії. Склад комісії затверджується ПУ, її засідання проводяться в міру необхідності, але не рідше 1 разу на 2 місяці. Рішення комісії приймаються шляхом голосування і вважаються прийнятими, якщо за них голосує більшість присутніх на засіданні членів комісії.

Комісія ухвалює рішення про внесення пропозицій ПУ щодо наявності або відсутності підстав до прийняття до громадянства або підстав для припинення громадянства. Якщо комісія вважає, що відсутні підстави для прийняття до громадянства або для припинення громадянства, вона повертає документи державній міграційній службі, міністерству закордонних справ разом з копією прийнятого рішення. Підготовку матеріалів на розгляд комісії здійснює управління з питань громадянства адміністрації ПУ.

  1. Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань громадянства і підпорядковані йому органи. Вони здійснюють повноваження, закріплені ЗУ «Про громадянство» стосовно осіб, які проживають на території України. На сьогодні таким органом є державна міграційна служба України та підпорядковані їй органи. ЇЇ діяльність регулюється положенням «Про державну міграційну службу, затверджену Указом ПУ від 6.04.2011 №405, відповідно до якого діяльність служби координується через міністра закордонних справ.

  2. Міністерство закордонних справ України, дипломатичні представництва та консульські служби. Вони здійснюють повноваження щодо осіб, які постійно проживають за кордоном, а також приймають рішення про оформлення набуття громадянства України за народженням щодо осіб, які народилися за межами України.

Рішення з питань громадянства можуть бути оскаржені до суду в порядку визначеним КАС. Акти Президента можуть бути розглянуті КСУ на предмет їх конституційності або вищим адмін..судом на предмет їх законності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]