Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CЗРО.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
15.9 Mб
Скачать

5.9 Боротьба із впливом багатопроменевості

 У стандарті IS-95 використовується роздільна обробка відбитих сигналів, що приходять з різними затримками, і подальше їхнє вагове додавання, що значно знижує негативний вплив ефекту багатопроменевості. Під час роздільної обробки променів у кожному каналі прийому на базовій станції використовується 4 паралельно і незалежно працюючих корелятори, а на мобільній станції – 3 корелятори. Приймач з декількома каналами прийому й обробки сигналу має назву Rake-приймача. Він має 4 канали прийому, у трьох каналах водночас обробляються три найбільш сильні сигнали, у четвертому каналі постійно здійснюється пошук сигналу з більш високим рівнем. При цьому опорний сигнал на різні корелятори подається з невеликим зсувом у часі, порівняним з різницею за часом при проходженні радіохвиль по різних траєкторіях. Вихідні сигнали кореляторів підсумовуються. Отже, якщо рівень сигналу згортки від одного з багатопроменевих сигналів на даний момент часу виявляється рівним нулю, то згортка від затриманого сигналу буде відмінною від нуля. У такий спосіб у системі з кодовим поділом каналів реалізується метод часового рознесення прийому. Багатопроменеве поширення радіосигналів у системах з FDMA і TDMA є небажаним фактором, на противагу цьому в системах стандарту CDMA цей фактор є корисним. У випадку побудови фіксованих мереж багатопроменеві відбиття дозволяють знизити вимоги до рівня сигналу, що приходить до абонентської станції.

5.10 Організація естафетної передачі управління

Особливості естафетної передачі АС у системі IS-95 були розглянуті в п. 5.2.

У випадку мобільного зв'язку в системах стандарту CDMA абонентська станція може водночас приймати й обробляти сигнали декількох базових станцій. Це дозволяє здійснювати м'яку естафетну передачу абонентської станції між базовими станціями. Перевага м'якої передачі полягає в тому, що виключається можливість втрати зв'язку під час руху АС уздовж границі комірок, коли має місце ефект «пінг-понгу». Транскодер, що входить до складу основного обладнання, проводить оцінку якості прийому сигналів від двох базових станцій послідовно кадр за кадром, як показано на 5.2. Процес вибору кращого кадру призводить до того, що сигнал, отриманий внаслідок може бути сформований у процесі безперервної комутації і подальшого "склеювання" кадрів, прийнятих різними базовими станціями, які беруть участь в "естафетній передачі". М'яке перемикання забезпечує високу якість прийому мовних повідомлень і усуває перерви в сеансах зв'язку, що має місце в мобільних мережах зв'язку інших стандартів. Недоліком такого процесу управління є одночасне використання двох базових станцій.

5.11 Забезпечення безпеки у стандарті is-95

Стандарт IS-95 забезпечує високий рівень інформаційної безпеки. Насамперед він має більш складний, ніж у GSM, радіоінтерфейс. Передача повідомлень здійснюється кадрами з використанням канального кодування і перемеження з подальшим кодовим розподілом сигналів (каналів) і розширенням спектра сигналів за допомогою послідовностей Уолша і псевдовипадкових послідовностей з кількістю елементів й.

Безпека зв'язку забезпечується також застосуванням процедур аутентифікації та шифрування повідомлень.

Процедура аутентифікації у стандарті IS-95 відповідає процедурі аутентифікації стандарту D-AMPS (IS-54B). У мобільній станції зберігається один ключ А та один набір загальних секретних даних, які використовуються під час роботи як у режимі з частотним поділом каналів, так і в режимі CDMA стандарту IS-95. Мобільна станція може передавати "цифровий підпис" для аутентифікації, що складається з 18 біт. Ця інформація передається на початку повідомлення (у відповіді мобільної станції на запит мережі під час пошуку станції), додається до реєстраційного повідомлення або пакета даних, переданих каналом доступу. Передбачається можливість відновлення загальних секретних даних у мобільній станції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]