Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CЗРО.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
15.9 Mб
Скачать

7.6 Загальна характеристика транкінгової системи зв’язку tetra

Система стандарту TETRA (транс європейська система транкінгового зв'язку) являє собою сукупність специфікацій, розроблених ETSI. Стандарт на цифрову транкінгову систему базується на технічній ідеології GSM. Стандарт TETRA використовує весь корисний досвід GSM з урахуванням специфіки корпоративного сектора ринку. TETRA – цифрова транкінгова система, що забезпечує абонентам широкий набір послуг. Стандарт TETRA містить у собі дві специфікації: TETRA Voice + Data (TETRА V+D) і TETRA Packet Data Optimized (TETRA PDO). TETRA V+D – це стандарт на інтегровану систему передачі мови і даних. TETRA PDO – стандарт орієнтований тільки на ПД. Склад системи TETRA типовий: центр комутації, базові станції, диспетчерські пульти, термінали обслуговування й експлуатації, абонентські станції. Стандартом TETRA передбачене використання АС як ретранслятора для розширення зони обслуговування.

Для систем стандарту TETRA можуть використовуватися діапазони від

150 МГц до 900 МГц.

У стандарті TETRA використовується доступ МДЧвР із чотирма часовими каналами (вікнами) в одному частотному. Ширина смуги частотного каналу 25 кГц.

Стандарт передбачає дистанційне (із БС) управління потужністю сигналу, що випромінюється АС.

Інформація передається пакетами довжиною 510 біт, з яких 432 інформаційні і 78 – службові.

Загальна швидкість передачі мовного сигналу після його перетворення з аналогової форми в цифрову, подальші його кодування, перемеження та формування пакетів становить 36 кбіт/с.

Стандарт TETRA передбачає можливість дистанційного включення абонентської станції на передачу, що забезпечує прослуховування обставин в абонента, що, зокрема, дозволяє виявляти неординарні ситуації (наприклад, напад на співробітників охоронної служби, служби суспільної безпеки тощо).

У стандарті TETRA передбачається прямий зв'язок між АС, а також використання АС як ретранслятора для розширення зони обслуговування.

7.7 Режими роботи системи tetra

Система стандарту TETRA може функціонувати у таких режимах: транкінгового зв'язку; з відкритим каналом; безпосереднього зв'язку.

В режимі транкінгового зв'язку територія, що обслуговується, перекривається зонами дії БС. Стандарт TETRA дозволяє будувати як системи з виділеним частотним КК, так і з розподіленим. Під час роботи мережі зв'язку з виділеним КК прийомо-передаючі станції надають абонентам декілька частотних каналів, один з яких (КК) спеціально призначається для обміну службовою інформацією. Під час роботи мережі з розподіленим КК службова інформація передається або у спеціально виділеному часовому каналі (одному з 4-х каналів, що організуються на одній частоті), або в контрольному кадрі мультикадра (одному з 18).

Канали передачі повідомлень можуть виділятися відповідно з нижче переліченими способами.

1. Транкінг повідомлень. Канал привласнюється на початку сеансу зв'язку і звільняється по його закінченню.

2. Транкінг передач. Канал привласнюється тільки на час однієї транзакції (періоду передача/прийому), після чого він звільняється. Для наступної транзакції може бути виділений новий канал.

3. Квазітранкінг передач. Канал так само, як і у транкінгу передач, звільняється після транзакції, проте з деякою затримкою, що дозволяє знизити кількість сигналів управління.

У режимі з відкритим каналом група користувачів має можливість встановлювати з'єднання "крапка – багато крапок" без установчої процедури. Будь-який абонент, приєднавшись до групи, може в будь-який момент використати цей канал. У цьому режимі PC працюють у двочастотному симплексі.

У режимі безпосереднього (прямого) зв'язку між терміналами встановлюються дво- і багатоточекові з'єднання по радіоканалах, не пов'язаних з КК мережею, без передачі сигналів через БС.

У системах стандарту TETRA мобільні станції можуть працювати в режимі "подвійного спостереження" (Dual Watch), при якому забезпечується прийом повідомлень від абонентів, що працюють як у режимі транкінгового, так і прямого зв'язку.

У системах стандарту TETRA підтримуються передача мови і даних.

При цьому мова і дані можуть передаватися водночас з одного термінала різними логічними каналами.

Для передачі мови використовуються служби мовного зв'язку, які забезпечують такі режими:

- мовний зв'язок з індивідуальним викликом абонентів (що комутує двоточкове з'єднання між двома мобільними абонентами (МА) або між МА і стаціонарним терміналом для забезпечення прямого двостороннього зв'язку в режимі дуплекса або двочастотного симплекса):

- багатобічний мовний зв'язок, який передбачає груповий виклик абонентів ( що комутують багатопунктові двонаправлені з'єднання між стороною, що здійснює виклик і декількома викликуваними абонентами при використанні симплексного режиму зв'язку);

- циркулярний зв'язок із широкомовним викликом (однобічна передача мовної інформації від сторони, що здійснює виклик декільком абонентам, що викликаються).

Всі режими мовного зв'язку передбачають можливість передачі як відкритої мовної інформації, так і мови, захищеної за допомогою певних алгоритмів шифрування. У стандарті можливі такі види передачі даних (ПД):

- ПД з комутацією ланцюгів. Даний вид має режими передачі, аналогічні мовному обміну (двоточкове та багатоточкове з'єднання, широкомовна передача). Швидкість обміну визначається кількістю часових інтервалів, виділених для зв'язку, і класом захисту від помилок;

- пакети даних, що комутуються. Транслюються віртуальними ланцюгами або у вигляді дейтаграм. У першому випадку можливі тільки двоточечні з'єднання, у другому – багатоточкові і широкомовна передача;

- короткі повідомлення (до 2048 біт). Передаються оперативно незалежно від передачі мови і даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]