Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn (2).doc
Скачиваний:
573
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
2.82 Mб
Скачать

5.Суть і взаємозв’язок основних методів стандартизації.

На основі принципів стандартизації була сформована система її методів, найбільш значними з яких є: уніфікація, агрегатування, типізація, які забезпечують взаємозамінність і спеціалізацію на різних рівнях.

Уніфікація – найбільш поширений та ефективний метод стандартизації, який передбачає приведення об'єктів до одноманітності на основі встановлення раціонального числа їх різновидів. Уніфікація спрямована на зниження кількості різновидів виробів за рахунок їх комбінування та змін конструкцій. Уніфікація дає змогу знизити вартість виробництва нових виробів, підвищити серійність та рівень автоматизації виробничих процесів, знизити трудомісткість виготовлення, організувати спеціалізовані виробництва.

Основою уніфікації є систематизація та класифікація.

Найбільш елементарним видом уніфікації є симпліфікація – усунення невиправданої різноманітності однойменних об'єктів. Симпліфікація використовується для раціонального обмеження номенклатури об'єктів і призводить до спрощення виробництва шляхом виключення зайвих деталей, документації, об'єднання норм запасів матеріалів.

Агрегатування – метод стандартизації, який полягає в утворенні виробів шляхом компонування їх із обмеженої кількості деталей.

Типізація – метод стандартизації, спрямований на розробку типових конструктивних, технологічних, організаційних й інших рішень для деяких виробів, процесів і методів управління. Цей метод називають „ методом базових конструкцій”.

Взаємозамінність – це придатність одного виробу, процесу, послуги для використання замість іншого виробу, процесу, послуги з метою виконання одних і тих же вимог.

Уніфікація, агрегатування, типізація і взаємозамінність є базою для розвитку робіт зі спеціалізації.

Спеціалізація – це організаційно-технічні заходи, спрямовані на створення виробництва чи підприємства з реалізації однотипної продукції в масовому чи великосерійному масштабі з використанням оптимальної технології при мінімальній собівартості ї найкращій якості.

6.Систематизація і класифікація як методи проведення робіт зі стандартизації.

Систематизація – це розподілення продукції, предметів, явищ чи понять у визначеному порядку та послідовності, які утворюють чітку систему, зручну для використання. Прикладом є періодична система Менделєєва, система дорожнього руху та ін.

Класифікація – це розподілення предметів, продукції, явищ чи понять за групами, розрядами, класами залежно від їх загальних істотних ознак.

Мета класифікації – об'єднання окремих, розрізнених предметів і явищ у споріднені групи. Прикладом класифікації є класифікація окремих видів товарів (молочних, м 'ясних, печива, зерна, овочів).

7. Комплексна стандартизація, основні принципи стандартизації.

При створенні продукції та розробці нормативних документів на об'єкти стандартизації використовують такі форми стандартизації, як комплексну і випереджаючу.

Комплексна стандартизація забезпечує взаємозв'язок і взаємозалежність суміжних галузей зі спільного виробництва готового продукту, який відповідає вимогам державних стандартів. Для комплексної стандартизації характерні три основні методичні принципи:

Системність – встановлення взаємозв'язаних вимог з метою забезпечення вищого рівня якості;

Оптимальність – визначення оптимальної номенклатури об'єктів, складу і кількісних значень показників якості об'єктів комплексної стандартизації;

Плановість – розробка спеціальних програм комплексної стандартизації, які включаються до планів державної та галузевої стандартизації.

Основною метою стандартизації є :

- реалізація єдиної технічної політики у сфері стандартизації, метрології і сертифікації;

- захист інтересів споживачів і держави;

- забезпечення якості продукції на підставі досягнень науки і техніки;

- забезпечення уніфікації, сумісності, взаємозамінності та надійності виробів;

- раціональне використання ресурсів і підвищення техніко-економічних показників виробництва;

- безпека об'єктів господарської діяльності, запобігання аварій та катастроф;

створення нормативної бази функціонування системи стандартизації та сертифікації продукції;

  • конкурентоспроможність продукції та вихід на світовий ринок;

Основними принципами стандартизації є:

  • врахування рівня розвитку науки і техніки, екологічних вимог, економічної доцільності та ефективності виробничих процесів, безпеки споживача й України;

  • гармонізація нормативних документів з міжнародними та стандартами інших країн;

  • відповідність нормативних документів законодавству України;

  • участь у розробці нормативних документів всіх зацікавлених сторін;

  • взаємозв'язок та узгодженість документів всіх рівнів;

  • відкритість інформації, виходячи з вимог чинних документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]