Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕНКО Вступ до мовознавства.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
863.23 Кб
Скачать

7. Доберіть до наведених тлумачень відповідні фразеологізми. З'ясуйте, в яких стилях вони функціонують.

Не йде справа на лад; дратувати кого-небудь; короткий термін; змінювати поведінку відповідно до обставин; говорити про щось незначне, марнуючи час; перехитрити, ошукати кого-небудь; нічого не вартий; з'ясується у майбутньому; цілком зрозуміло; заплутати кого-небудь; порушувати важливі питання, актуальні теми; основа чого-небудь; те, що скеровує кого-небудь у житті, чий-небудь розвиток, діяльність; зважати на що-небудь, враховувати щось; говорити про що-небудь.

Довідка: Брати до відома; без тижня день; спіймати на вудочку; грати на нервах; вести мову; чорним по білому; тримати ніс за вітром; збити з пантелику; теревені правити; провідна зірка; покаже час; гріш ціна в базарний день; кінці з кінцями не сходяться; на злобу дня; наріжний камінь.

8. Знайдіть у поданих реченнях фразеологізми і поясніть їх значення. З'ясуйте стилістичні функції цих мовних засобів у контексті.

І. Ще треті півні не співали. Ніхто ніде не гомонів... (Т Шевченко). 2. – Де це ти був? – напався на його [Савку] Васюта. – Казав, що зараз прийду, а сам зачепився за пень та стояв увесь день, витрішки ловлячи (Б.Грінчепко). 3. Вона догадалась, що вже наговорила сім мішків гречаної вовни, й прикусила язика (І. Нечуй-ЛевицькиЙ). 4. – Такий я щасливий, як віл під бухом, шановна Любове Федорівна (Б. Лепкий). 5 ....А потім двоє одійшли вбік, підійшли до хати й пустили два червоні півні (М. Хвильовий). 6. – А, чортова халєра! – вже цілком поважно лютує дядько, – забрався на чуже і ще буде з тебе кпини робити! (У. Самчук). 8. Здоровий глузд підказував йому, що в місті не можна затримуватися ні на годину (В. Собко). 9. – Запряла свою нитку, – махнув рукою на дружину. Усе це прийде з часом: зла мудрість, розсудливість, уміння сім раз відміряти і раз відрізати (Зтв. М. Стельмаха). 11. – Забив, як ведмедя жолудь! – засокотів кудлатий, ловлячи опуки, що все літали над головами глядачів. – Красне пір'я на одуді, а сам смердить. Зразу видно: не нашого пір'я птах! (О. Ільченко).

9. Поясніть значення усталених виразів, що стали назвами окремих творів і збірок українських письменників. З'ясуйте їх функції. Наведіть приклади аналогічних назв художніх творів.

«Доки сонце зійде, роса очі виїсть», «Дай серцю волю, заведe в неволю» М.Кропивницького; «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці», «За двома зайцями» М.Старицького; «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» Панаса Мирного; «Чотири броди», «Кров людська – не водиця» М.Стельмаха.

10. Поділіть дані фразеологізми на такі типим: зрощення, єдності, сполучення, ідіоми. Доберіть синоніми до фразеологізми.

1. Добрий ангел, баламутити світом, кривава баня, мов баран на нові ворота, згущувати барви, брати за барки, бас урвався, нам батьківщини не ділити, ні бе ні ме ні кукуріку, падати в безодню, виходити з берегів, берегти як зіницю ока, брати бика за роги, бистрий на розум, бити зорю, злий дух, не в тім’я битий, ще й чорти навкулачки не билися, битися як горлиця, смертельний бій, бісом дивитися, близько брати до серця, з пісні слова не викинеш, випити гірку чашу, виплисти на поверхню, відкрити Америку, не чути під собою землі, вітром підбитий, вічний вогонь, хоч з лиця воду пий, біла ворона, ні в тин, ні з ворота, дивитися вперед, гордіїв вузол, національно-визвольний рух, чуття єдиної родини, терновий вінець.

2. Нищие духом, за тридевять земель, как снег на голову, капля в море, от всего сердца, узы Гименея, без задних ног, чучело гороховое, кривить душой, восстать от сна, ночное светило, хоть пруд пруди, играть первую скрипку, крокодиловые слезы, растекаться мыслью по древу, и в ус не дует, волков бояться – в лес не ходить, социалистические соревнование, бригада коммунистического труда, сжечь мосты, между Сциллой и Харибдой, перейти Рубикон, дары данайцев, яблоко раздора, чувство локтя.