Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕНКО Вступ до мовознавства.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
863.23 Кб
Скачать

2. Визначте рід іменників. Укажіть мовні засоби, за допомогою яких визначається приналежність кожного слова до певного роду.

Укр.: стрілець, староста, ваніль, тюль, путь, нежить, гусак, кенгуру, пенсне, ВНЗ, Баку, Огайо, Борнео, місто, сонце, дівча, дріб, криза, суддя, сип, кір, зівака.

Рос.: повесть, вуаль, степь, мотылёк, город, стрелок, староста, конь, Сибирь.

3. Визначте рід та число виділених слів. За допомогою яких мовних засобів граматичний рід та число позначається в різних мовах?

Анлг.: table, black. Lena is in the garden. She has a bird in her hand. Pete is in the street. He has a cap in his hand.

Нім.: Stuhl, Schwester, Lehrerin, Kind. Vater, Bauer i Bauer, See i See, Flur i Flur.

Франц.: portrait, revue, stylo, cravate, livre du pionnier. La franchise est une bonne qualite. Le maitre est dans la classe.

4. Визначте граматичне значення виділених слів.

Здатність вибору – дар Божий

Дивлячись на реалії сьогодення, на те горе, яке панує навкруги, людина звертається: "Господи, навіщо все так жахливо? Хіба не можна було створити все по-іншому, щоб людина не могла чинити стільки зла і трагедій? Так мислить людина, яка не має правильного розуміння того, хто є винуватцем в сьогоденних лихах, яка не має вірного судження про Бога, і не може осягнути Любові Божої. Якби людина була позбавлена свободи вибору в своїх діях, чи була б вона людиною в тій її сутності, в якій вона являє духовний образ і подобу Творця? Хіба не є виявом вищої любові до своїх дітей бажання батька бачити в дітях ті позитивні якості, які властиві йому? Наш Отець Небесний досконалий і хоче, щоб його найвище твориво – Людина наслідувала досконалість свого Творця. "Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний!" (Мф. 5:48). Премудрість Волі Божої, відкритої і записаної в Святому Письмі пророками, свідчить про безмежні блага, які принесе народам прийняття і виконання Єдиних Вічних Законів Життя.

Люблячий Отець, який дарував людині вільний вибір, зробив все, щоб людина вибрала життя. "Життя і смерть запропонував Я тобі, благословіння і прокляття. Вибери життя, щоб жив ти і діти твої... бо в цьому життя твоє і довгота днів твоїх" (Повт. Зак. 30:19).

4. Утворіть синтетичні й аналітичні форми:

вищого й найвищого ступенів порівняння прикметників:

білий, добрий, вірний, дужий, близький, тихий, смачний, рішучий, красивий;

майбутнього часу дієслів:

вірити, любити, робити, ходити, читати;

наказового способу дієслів:

учити, думати, вишивати, співати, чекати;

умовного способу дієслів:

вважати, знати, жаліти, перемагати, хотіти;

іменників:

засідання, земля, зошит, життя, край, ліс, поле, сад, площа, радість.

Основна література

  1. Кочерган М.П. Вступ до мовознавства. Підручник / Кочерган М.П. – К.: Академія, 2001. – С.262– 274, 284 – 318.

  2. Карпенко Ю.О. Вступ до мовознавства / Карпенко Ю.О. – К.: Либідь, 1991. – С. 136 – 142, 170 – 187.

  3. Дорошенко С.І., Дудик П.С. Вступ до мовознавства / Дорошенко С.І., Дудик П.С. – К.: Вища школа, 1974. – С.175 – 176, 180 – 183.

  4. Реформатский А.А. Введение в языкознание / Реформатский А.А. – М., 1996. – С.244 – 263, 316 – 320.