Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_13.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
206.85 Кб
Скачать

1.7.3. Реферативне видання

Реферативне виданняце інформаційне видання, що містить впорядковану сукупність бібліографічних записів із рефератами.

Завдання реферативних виданьполягає в адекватному короткому викладі сутності первинних документів, рекомендації нової, цінної, корисної інформації для її оптимального використання (конкретних відомостей, фактів, висновків).

Реферативне видання відрізняється від бібліографічного значно більшою повнотою відомостей про первинний документ, які необхідні для первинного ознайомлення з документом.

Більшість фахівців відносять до реферативних видань: реферативний журнал, реферативний збірник, експрес-інформація, інформаційний листок.

Реферативний журналпублікує в систематизованому вигляді бібліографічні записи і реферати документів з певної галузі, предмета, проблеми. Доповнений предметним, авторським та іншими покажчиками. Відображає опубліковані документи. Реферат на відміну від анотації ширше розкриває результати досліджень, висновки, які вміщено в первинному документі, галузь застосування документної інформації, яка складає найважливішу частину документа.Особливість його полягає в тому, що він відбиває опубліковані документи, вітчизняні і зарубіжні.

Реферативний збірникмістить реферати з конкретних, окремих тем.Включає статті загального теоретичного та оглядового змісту, переклади, бібліографічну інформацію.Його особливість полягає в тому, що він відображає неопубліковані або опубліковані документи відомчого характеру і висвітлює розвиток галузі. Більшість з них містить оперативну галузеву інформацію.

Експрес-інформаціярозширений реферат вагомого в науковій і практичній діяльності первинного документа. За хронологічною ознакою — це неперіодичне видання. Цільове призначення – оперативне інформування про найактуальніші опубліковані або неопубліковані документи.

Інформаційний листокреферативне неперіодичне видання,що містить відомості про передовий виробничий досвід або науково-технічні досягнення.

За конструкцією РВ малі за обсягом, видаються в обкладинці, зазвичай без ілюстрацій, але з таблицями, формулами, що допомагають розкрити основний зміст первинного документу. РВ можуть випускатися засобами оперативної поліграфії.

1.7.4. Оглядове видання

Оглядове виданняце інформаційне видання, що містить один або кілька оглядів, що включають результати аналізу та узагальнення представлених у первинних документах відомостей.

Огляд– текст, в якому у стислій формі викладено зміст первинних документів з актуальної теми, виданих та певний період, або зроблено узагальнення їх змісту.

Завдання оглядового виданняполягає у збиранні та аналізі значної кількості первинних документів, перероблення в єдиний компактний узагальнений документ. Воно щонайповніше відображає зміст документів, відзначається науковою глибиною і складністю опрацювання.Результатом опрацювання є висновки і практичні рекомендації, зроблені на підставі аналізу змісту документів, критична оцінка їх актуальності і перспективності.

За характером інформаціївиділяютьсябібліографічні, реферативні, аналітичні і прогностичні огляди.

Бібліографічний оглядмістить зв'язну розповідь про первинні документи. Складається із тексту з порівняльним аналізом основних документів і бібліографічного списку за темою.

Реферативний оглядмістить зведену характеристику питань, які розглядаються в документах, без критичні оцінки.Його завдання — адекватне відображення змісту первинних документів, хоча це не виключає виділення найбільш важливих і актуальних документів.

Аналітичний оглядмістить всебічний аналіз перинних документів, їх критичну оцінку, обґрунтовані висновки і рекомендації з певного питання.

Прогностичний оглядмістить оцінку тенденцій розвитку науки, виробництва, суспільства, на основі якої можуть розроблятися плани, прийматися рішення.

Структурно огляд складається з таких частин:вступ, основна частина, висновки, список літератури, допоміжні покажчики.

Оглядове видання за конструкцією – видання невеликого обсягу, іноді з ілюстраціями, таблицями, діаграмами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]