Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_13.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Що означає поняття «навчальне видання»?

2. Які цільове і читацьке призначення НВ?

3. Що таке підручником?

4. Навчальний посібник – це вид НВ?

5. Які характерні особливості практикуму?

6. Які програмно-методичні видання Ви знаєте?

7. Що таке навчальна програма?

8. У чому полягають відмінності видових характеристик НВ?

Практичне завдання

1. Охарактеризуйте підручник, яким Ви користуєтеся, як різновид документу і виду навчального видання. Визначте переваги і недоліки в змісті і формі підручника.

1.6. Довідкове видання

1.6.1. Загальна характеристика довідкового видання

Довідкове виданнямістить короткі відомості наукового, агітаційно-пропагандистського або прикладного змісту, викладені, оформлені і розміщені в порядку, зручному для їх швидкого знаходження.

Довідкове видання використовується в усіх сферах людської діяльності. Характеризується високим ступенем узагальнення інформаціїшляхом стислого викладу відомостей у вигляді готових висновків. Відрізняється під інших виданьструктурою основного тексту.Складається ізстатей, які містять короткі відповіді на різноманітні питання.Довідковістатті призначені для вибіркового читання.

Матеріали групуються в алфавітному або систематичному порядку, що дає змогу швидко знайти необхідну інформацію.Мова довідкових видань лаконічна, схематична, застосовуються скорочення, які не властиві іншим виданням.Усі види довідкових видань, за винятком словників, ілюстровані.

У довідкових віщаннях детально розроблено довідковий апарат: комплекс покажчиків, система посилань, виділення курсивом слова або посиланнядив.,які скеровують до тематично близьких слів.Застосовуються поліграфічні засоби виділення інформації: шрифтові виділення, виступи, колонтитули тощо. Довідкові видання виходять в різних форматах. Для довідкових видань характернадвоколонна смуга.

Довідкові видання, як правило, великого обсягу, що нерідко складається з декількох томів. Ці видання виходятьв різноманітних форматах, від найменших (60x84/32) до найбільших (84x108/8).

За цільовим призначенням і характером інформаціїдовідкові видання поділяються на види:енциклопедичні видання, словники, довідники.

1.6.2. Енциклопедичні видання

До енциклопедичних видань належать енциклопедії та енциклопедичні словники.

Енциклопедії відрізняються наявністю значного числа великих за обсягом розгорнутих статей. Енциклопедичні словники складаються, в основному, з коротких статей-довідок. У них, як правило, відсутній апарат посилань на інші статті, активно використовуваних в енциклопедіях.

Енциклопедія – довідкове видання, що містить узагальнені відомості з однієї або кількох галузей знань і практичної діяльності, викладені в коротких статтях, розміщених у алфавітному або систематичному порядку. Цільове призначенняенциклопедій полягає у тлумаченні слів і розкритті конкретних відомостей з певного питання.

Енциклопедія може бути однотомнимабобагатотомним виданням.

Залежно від кола включених відомостейрозрізняють такі види енциклопедій:

  • універсальна (спеціальна) енциклопедія(«Британіка», «Українська енциклопедія»);

  • спеціалізована (галузева) енциклопедія(«Економічна енциклопедія», «Енциклопедія кібернетики», «Філософська енциклопедія»);

  • регіональна (універсальна або спеціалізована) енциклопедія(«Азія», «Африка». «Латинська Америка»; «Енциклопедія українознавства» за редакцією В.Кубійовича, «Страны и народы»).

З погляду цільового і читацького призначеннябільшість енциклопедій орієнтовано якна фахівців, так іна широкі кола читачів. Поєднують в собі ознаки наукового, науково-популярного видання. Виходять такоженциклопедії для дозвілля(«Коротка енциклопедія домашнього господарства», «Фізкультура і спорт» і т. д.),для дітей, школярівта ін.

За обсягомрозрізняють енциклопедіїуніверсальнітагалузеві. Універсальні енциклопедії поділяють навеликі і малі, а галузеві - наповні і короткіенциклопедичні видання.

Енциклопедичний словникенциклопедичне видання, матеріал в якому розташований в алфавітному порядку. Це однотомне, рідше багатотомне довідкове видання, що містить в узагальненому вигляді основні відомості з однієї чи кількох галузей знань або практичної діяльності, викладені у вигляді коротких статей, не супроводжувані списками літератури(«Радянський енциклопедичний словник», «Енциклопедичний словник юного хіміка», «Книгознавство. Енциклопедичний словник» і т. д.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]