Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_13.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Що таке наукове видання?

2. Яке основне цільове призначення НВ?

3. У чому полягає відмінність класифікаційних характеристик наукових видань?

4. Як поділяються НВ за характером їх змісту і цільовим призначенням?

5. У чому полягає спільність і відмінність основних видів НВ?

1.3. Науково-популярне видання

Науково-популярне виданнявидання, що містить відомості про теоретичні або експериментальні дослідження в галузі науки, культури, техніки у формі, доступній читачеві-неспеціалісту. Вони містять відомості наукового або прикладного характеру, але не у повному обсязі, а лише у вигляді загальних законів, понять, висновків, знання яких необхідне суспільству загалом.

Цільове призначеннянауково-популярних видань полягає у розповсюдженні й популяризації наукових та інших спеціальних знань у сфері науки, техніки, виробництва, зокрема їх історії.

За читацькою адресоюнауково-популярні видання поділяються на видання, розраховані на:1)масового читача;2)фахівців певної галузі;3)фахівців суміжних галузей;4)практичних працівників, які хочуть використати результати наукових досліджень у своїй професійній діяльності.

Серед науково-популярних видань поширені науково-популярні монографії, нариси, тематичні збірники, серії, вибрані твори, огляди, енциклопедії.

Монографіямістить всебічний виклад науково-популярною мовою підсумків дослідження наукової проблеми.

Нарисвідображає науково-популярною мовою окремі періоди історії науки, техніки, виробництва.

Тематичні збірникиможуть бути присвячені окремій актуальній проблемі науки або мати узагальнюючий характер.

Багатотомні виданняприсвячені проблемі, що вимагає детального опису або багатоаспектного розкриття.

Науково-популярний оглядмістить вторинну наукову інформацію, в якій описано науково-популярною мовою сучасні досягнення науки, техніки, культури, виробництва.

Науково-популярна енциклопедіямістить популярний виклад у систематизованому вигляді змісту лексичних одиниць певної галузі знання. Вона забезпечує орієнтацію неспеціалістів в понятійному апараті галузі знання.

Структура і довідковий апарат науково-популярних видань мають ряд особливостей:

  • характер передмови до видання залежить від конкретного адресата;

  • наукові терміни використовуються обмежено;

  • у виданнях для читачів-початківців є контрольні питання, список рекомендованої науково-популярної літератури, а у виданнях для підготовленіших читачів у список включаються і наукові твори;

  • мають невеликий обсяг із великою кількістю ілюстрацій;

  • часто видаються брошурами в сюжетно-шрифтових кольорових обкладинках.

Контрольні питання

1. Що таке науково-популярне видання?

2. Яке цільове призначення НПВ?

3. Якому читачеві адресовані НПВ?

4. У чому істотні відмінності між науковими і НПВ за характером інформації?

5. Які основні види НПВ?

6. У чому полягає специфіка конструктивних елементів НПВ?

1.4. Виробниче видання

Виробниче виданняпризначене для використання на виробництві та інших сферах практичної діяльності і містить матеріали прикладного характеру, розраховане на фахівців різної кваліфікації.

Цільове призначеннявиробничого видання полягає забезпеченні інформацією всіх сфер практичної діяльності зокрема виробництва.

Виробниче видання має чітку читацьку адресу. Кожне них розраховане на певну категорію фахівців. В основному читачі діляться за рівнем їхньої загальної і професійної підготовки:а)фахівці з вищою освітою;б)фахівці середньої ланки (технологи, медсестри і т.д.);в)фахівці масових професій (слюсар, токар і т. д.). Крім того, розрізняють виробничі видання, розраховані на фахівців, і виробничі видання для любителів, тобто неспеціалістів.

Залежно від широти охоплення матеріалувиробнияі видання можуть поділятися на видання:

1) за фахом або професією в цілому;

2) за окремими напрямами або темами професійної діяльності.

За цільовим призначенням і характером інформаціївиділяють такі види виробничих видань:науково-виробниче, виробничо-практичне, нормативне виробничо-практичне, виробничо-практичне для аматорів.

Науково-виробниче виданнямістить відомості про результати теоретичних або експериментальних досліджень і конкретні рекомендації стосовно впровадження їх у практику.Різновиди НВВ — монографія, збірник статей, доповідей, матеріали практичних конференцій.

Виробнича (практична) монографіямістить повний і послідовний виклад теми, включаючи наукове обґрунтування матеріалу.Вона має вузькогалузеву тематику, практичну спрямованість висновків і рекомендацій. За конструкцією виробнича монографія аналогічна науковим виданням: вирівняно великий обсяг, наявність палітурки, ілюстрацій спеціального характеру: креслень, схем, графіків, технічних рисунків, фотографій.

Збірники статей, доповідей, матеріалів практичних конференціймістять виклад практичних завдань, проміжні і підсумкові результати науково-виробничих досліджень рекомендації щодо їх впровадження в практику.

Виробничо-практичне виданнямістить відомості про технологію, техніку та організацію виробництва. Воно призначене для підвищення кваліфікації, вдосконалення ефективності праці шляхом: 1) розповсюдження передового досвіду; 2) інформування про наукові дослідження, які мають прикладний характер; 3) опису раціональних прийомів праці.

Залежно від широти охоплення матеріалу ВПВ можуть поділятися на такі групи видань:

1) технологія виробництва;

2) організація і економіка виробництва;

3) устаткування;

4) охорона праці і техніка безпеки;

5) обмін передовим досвідом.

До виробничо-практичних видань належать:паспорт, практичний посібник, практичне керівництво.

Паспортвиробничо-практичне видання, що містить основні відомості про обладнання, прилади.

Практичний посібниквидання, призначене для практичних працівників з метою оволодіння новими знаннями (навичками) для виконання певної роботи (процесу, операції).Складається із коротких, чітких розділів, які дають практичні поради з певного практичного питання. Практичний посібник є основним видом посібників для фахівців.

Практичне керівництвовиробниче видання, призначене для самостійного оволодіння прийомами і навичками певної професії і служить для підвищення кваліфікації спеціалістів. Практичному керівництву, порівняно з практичним посібником, властивий більш повний, деталізований, інструктивний виклад. У ньому відсутня теоретична передмова, текст складається з коротких параграфів.

Довідковий апарат посібників і керівництв складається з короткої передмови, змісту, допоміжних покажчиків (предметного), списку літератури. Ілюструються таблицями схемами, кресленнями.

Нормативні виробничо-практичні виданнямістять норми, правила і вимоги у різних сферах виробничої діяльності. Цільове призначенняполягає у забезпеченні керування і раціональної організації різних сфер виробничої діяльності.

Сфера і термін дії нормативного виробничо-практичного видання неоднакова:одні мають юридичну чинність для конкретного підприємства, інші - для усіх підприємств певної галузі або на всій території країни. У виданні вказано термін дії. Кожне нове видання обов'язково узгоджується з чинними нормативними документами.

Читацька адресанормативних виробничо-практичних видань - спеціалісти-практики. Однак вони можуть бути адресовані і широкому колу читачів, наприклад, інструкція з експлуатації побутової техніки, інструкція з техніки безпеки.

За цільовим призначенням і характером інформаціїнормативні виробничо-практичні видання поділяються нанормативно-керівні; нормативно-констатувальні; нормативно-методичні.

До нормативно-керівнихналежать видання директивного характеру, що розробляються міністерствами й відомствами з метою впровадження у виробництво прогресивних технологій і нової техніки.До них належать:технічне завдання, конструкторська документація, технічний паспорт, інструкції, пам'ятки, правила. Сфера їх дії обмежена одним виробничим процесом. Вони обов'язкові для виконання.

Технічне завданняпризначене для вивчення виробу, промислового комплексу і містить вихідні відомості проектування.

Конструкторська документаціямістить опис складу і принципів дії виробу, порядок його контролю, приймання и експлуатацію і ремонт.

Технічний паспорт виробумістить опис принципів дії, перелік деталей машини, приладів, обладнання, виготовлених відповідно до вимог стандартів і технічних умов. Паспорт підтверджує гарантію підприємства-виробника основних параметрів і характеристики приладу.

Перераховані нормативно-виробничі видання мають юридичну силу опосередковано.

Нормативно-констатувальне виданнямістить обов'язкові для виконання кінцеві результати діяльності.До них належать:прейскуранти, нормативи, норми, промислові каталоги.

Прейскурант- систематизований збірник цін (тарифів) та групами і видами товарів та послуг.Вони поділяються на прейскуранти з гуртовими, роздрібними і закупівельними цінами; прейскуранти з тарифами на послуги транспорту, зв'язку, побутового і комунального обслуговування.Прейскуранти мають високу нормативність і діють на території країни.

Нормативи аналогічні за своєю нормативністю, сферою діяльності. Вони визначають кількісні показники витрат матеріалів, коштів, зношення і заміни обладнання під час виготовлення різних видів продукції, їх технічної експлуатації.

Норми мають обмеженішу сферу дії і регламентують окремі питання (норми часу, прибутки, накопичення).

Промислові каталогидокументи, що містять перелік предметів, виробів, які серійно випускає підприємство або передаються торговельним організаціям. Офіційно затверджений підприємством-виробником або торговельною організацією каталог набуває юридичної сили.

Нормативно-методичні видання містять роз'яснені вказівки, якими повинні керуватися посадові особи в усіх сферах діяльності. Запроваджуються вони або наказом, або вказівками з метою надання їм юридичної сили. Більшість із них має рекомендаційний характер і сприяє впровадженню в практику нормативних документів.До них належатьметодичні вказівки, методичні посібники, пам'ятки.

Методичні вказівки містять рекомендації щодо організації роботи, підготовки заходів. Набувають юридичної сили шляхом видання наказів, вказівок, розпоряджень міністерствам відомства або опублікування для широкого використання.

Методичний посібник містить роз'яснення з певного виду практичної діяльності, для здійснення окремого заходу;

Пам'ятка містить короткі відомості, вимоги до виконання певної операції, функції (пам'ятка депутата, пам'ятка читача). Затверджує її заклад, підприємство. Ступінь нормативності пам'ятки є низьким.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]