Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_13.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Які основні відмітні ознаки інформаційного видання?

2. Чим відрізняється первинний документ від вторинного?

3. Які особливості бібліографічного видання?

4. Охарактеризуйте основні види БВ.

5. Дайте загальну характеристику реферативного видання.

6. Чим відрізняються один від одного різні види реферативних БВ?

7. Назвіть основні різновиди оглядового видання, їх відмінність один від одного.

8. Розкрийте суть понять «бібліографічна інформація» і «оглядова інформація».

9. Назвіть структуру і конструктивні елементи інформаційного видання.

Практичні завдання

1. Підберіть комплект бібліографічних видань різних видів, всього 10 назв.

2. Зіставте БВ з фасетно-блочною схемою і знайдіть в ній характеристики (ознаки), властиві кожному з них.

3. Визначте вид БВ за різними ознаками класифікації. Аргументуйте своє рішення характеристикою відповідних видів БВ.

1.8. Літературно-художнє видання

Літературно-художнє виданняце видання, що містить один або кілька творів художньої літератури.

ЛХВ покликані забезпечувати ознайомлення суспільства зі змістом творів художньої літератури, сприяти формуванню естетичного смаку, моральних принципів, високих моральних якостей, сприяти відпочинку. Читацьке призначення цих видань дуже широке.

Видання художньої літератури поділяються на три підвиди:наукове, науково-масове, масове.

Наукове виданнятворів художньої літератури відрізняється найбільшою повнотою відображення творчої спадщини письменника, точністю тексту, ретельно розробленим довідковим апаратом. Цей тип виданняпризначений для дослідницької роботи. Такі видання представлені у вигляді повного зібрання творів або академічного зібрання творів, які включають усе написане письменником:закінчені і незавершені твори, уривки, нариси, листи, щоденники, статті і т. п.

Науково-масові літературно-художнівиданняменш повні за складом, включають не всі твори письменника розраховані на масового читача, наприклад, зібрання творів письменника. Науково-масове видання розраховане на ширше коло читачів. Воно представлене у вигляді зібрання творів,що включає тільки найбільш значні твори письменника.

Масове видання художньої літературипокликане задовольняти запити найширших кіл читачів, знайомити їх з найбільш значними художніми творами письменників-класиків і сучасних письменників. До масових видань художньої літератури належать окремі твори письменників, збірники, альманахи, антології, вибрані твори.Збірник— видання, в якому поміщені твори одного або декількох письменників.Альманах- збірник літературних творів, відібраних за певною ознакою.Антологія- збірник кращих творів різних авторів. Масові видання часто випускаються серіями. Оформляються відповідно до читацького і цільового призначення.

1.9. Видання для дозвілля

Видання для дозвіллямістить загальнодоступні відомості про виготовлення або експлуатацію різних предметів у побуті, з різноманітних формах самодіяльної творчості, захоплень. Вони близькі до виробничо-практичних і науково-популярних видань. Проте відрізняються від них своїм цільовим призначенням.

Мета видань для дозвілляполягає у сприянні раціональному використанню читачами вільного часу. В той же час ці видання мають спрямованість гедонії, вони розважальні, допомагають приємно, весело, цікаво провести час.

За характером інформаціївидання для дозвілля поділяються на два види:практичні видання для аматорів і розважальні видання.

Практичні видання для аматорівдопомагають виробити необхідні вміння у непрофесійній діяльності з метою отримати певний практичний результат:книги для молодої сім'ї, книги для молодої матері, з домогосподарства, шиття, в'язання, косметики, гімнастики. Це можуть бути практичні посібники і інструкції, буклети, буклети-визначники, робочі таблиці.

До розважальних виданьналежать: кросворди, гороскопи, гадання, збірники пісень, спортивні і комп'ютерні ігри. Розважальні видання є кольоровими, ілюстрованими.

Характерною особливістю оформлення видань цього виду є велика кількість ілюстрацій, часто багатобарвних. Серед них багато видань, в яких велику частину об'єму займають зображення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]