Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_13.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Що означає термін «довідкове видання»?

2. У чому полягає особливість структури основного тексту ДВ?

3. Яка специфіка довідкового апарату ДВ?

4. Що входить в основні види енциклопедичних видань?

5. Чим відрізняється енциклопедія від енциклопедичного словника?

6. Які загальні і відмінні ознаки термінологічного і лінгвістичного словників?

7. Що таке термінологічний (лінгвістичний) словник?

8. У чому специфіка довідника як виду ДВ?

9. Які види ДВ є у фонді Вашої бібліотеки?

Практичні завдання

1. Здійсніть порівняльний аналіз двох довідкових видань.

2. Визначте і проведіть аналіз наступних характеристик видань :

а) функціональне і читацьке призначення ДВ;

б) особливості основного тексту ДВ;

в) склад і характер конструктивних елементів ДВ;

г) наявність і особливості довідкового апарату видання.

1.7. Інформаційне видання

1.7.1. Загальна характеристика інформаційного видання

Інформаційне видання-різновид опублікованого вторинного документа, який містить систематизовані відомості про документи (опубліковані, неопубліковані, ті, що не публікуються) або результат аналізу та узагальнення відомостей, представлених у першоджерелах. Воно є результатом аналітико-синтетичного опрацювання первинних документів.Випускають організації, які здійснюють науково-інформаційну діяльність, зокрема органи НТІ.

Від інших видів видань інформаційні видання відрізняються структурою основного тексту,який складається з відо­мостей про документи. Інформаційне виданняскладається з вторинної документальної інформації, яка викладена в бібліографічному записі, анотації, огляді, рефераті.Використовується в усіх сферах діяльності:науковій, практичній, навчальній, виховній, освітній, управлінській.

Завданням інформаційних виданьє інформування про масиви і потоки опублікованих, неопублікованих документів і забезпечення їх використання суспільством. Вони є джерелами оперативної інформації і доносять до споживача за максимально короткі терміни інформацію з найактуальніших тем.

За характером включеної інформаціїінформаційні видання поділяються на види:бібліографічні, реферативні, оглядові. Можуть бутиперіодичними, неперіодичними, і продовжуваними.

1.7.2. Бібліографічне видання

Бібліографічне виданняінформаційне видання, що містить впорядковану сукупність бібліографічних записів. Такі видання прийнято називатибібліографічними посібниками.

Завдання бібліографічних виданьполягає в інформуванні про наявність первинних документів, які містять необхідну споживачам документну інформацію.

У бібліографічному виданні основний текст складається з бібліографічних записів, що охоплює такі елементи:заголовок, бібліографічний опис, анотацію або реферат, предметні рубрики, індекси класифікації. Обов'язковим елементом бібліографічного запису єбібліографічний опис– сукупність бібліографічних відомостей про документ, наведених за встановленими правилами і призначених для його ідентифікації.Бібліографічні відомості– конкретні відомості про документ (автор, назва, місце і рік видання, кількість сторінок тощо).

Способи групування бібліографічних записівможуть бутиформальними (алфавітний, хронологічний, топографічний) абологічними (систематичний, тематичний, предметний, змішаний).

Найбільш загальними ознаками класифікації бібліографічних виданьвиступають такі:призначення, об'єкт бібліографування, метод бібліографування, час видання описаних у бібліографічному виданні документів, приналежність описуваних документів, форма організації бібліографічної інформації в посібнику та ін.

За призначеннямбібліографічні видання поділяють на види:державні, науково-допоміжні, рекомендаційні, професійно-виробничі.

Державне бібліографічне виданняінформує про опубліковані в країні видання на підставі їх державного обліку.Цільове призначення- повний облік документів, виданих на території України.Читацьке призначення- для працівників книжкової справи, бібліотек, інформаційних центрів. Книжкова палата України видає "Літопис книг", "Літопис образотворчих видань", "Літопис газетних статей", "Літопис журнальних статей".

Науково-допоміжне бібліографічне виданняпризначене сприяти науково-дослідній діяльності. Характеризується детальним довідковим апаратом. Допоміжні покажчики (іменні, предметні, географічні) забезпечують швидкий пошук інформації у виданні.

Рекомендаційне бібліографічне виданняпризначене допомагати загальній та професійній освіті, самоосвіті і популяризації знань.Створюється із врахуванням мети питання і рівня підготовки різних груп читачів.

Професійно-виробниче бібліографічне виданняпризначене допомагати практичній професійно-виробничій діяльності спеціалістів різного рівня підготовки всіх сфер практичної діяльності.

Три останні види видань складають і видають великі бібліотеки та органи НТІ.

Залежно від об'єктів бібліографуванняБВ ділять науніверсальне, багатогалузеве, галузеве, тематичне, персональне, бібліографічне, краєзнавче і країнознавче.

БВ, що описує документи з усіх галузей знань, називають універсальним; з декількох галузей знань або практичної діяльності —багатогалузевим; що включає документи з певної галузі знання і/або практичної діяльності —галузевим; що описує документи з однієї теми —тематичним виданням.Персональне БВ— бібліографічний посібник, що описує твори одного автора і/або літературу про одну особу.Бібліографічне видання— посібник, що описує твори певної особи (чи групи осіб), а також літературу і бібліографічні відомості про них.Краєзнавче БВописує документи, за змістом пов'язані з певною місцевістю в країні.Країнознавче БВприсвячене якій-небудь країні або декільком країнам.

За методом бібліографуваннярозрізняютьвибіркові(видання, що описують документи, відібрані в заданих межах за якою-небудь ознакою) іреєстраційні(видання, які максимально повно описують документи в заданих межах);сигнальні(поточні бібліографічні посібники, що оперативно випускаються, в яких усе або більшість записів обмежена бібліографічним описом);анотованііреферативні(коли усе або частину бібліографічних записів включають анотації або реферат) та ін.

За часом виходу у світописаних документів розрізняютьпоточний, ретроспективний і перспективний бібліографічні посібники.

Поточне БВу своїх випусках регулярно описує ті, що з'являються протягом тижня, місяця, року документи.Ретроспективне БВописує масив документів, що вийшли за певний період у минулому (як правило, більше за один рік).Перспективниминазиваються БВ, які описують документи, намічені до випуску. До них відносяться, в основному, плани видавництв.

За ознакою приналежності описаних документіввиділяютьвидавниче, книготоргове і бібліотечне БВ.

Видавниче БВописує друкарську продукцію, випущену або намічену до випуску одним або декількома видавництвами (видавничі каталоги, плани випуску видавництв);книготоргове БВописує асортимент однієї або декількох книготоргових організацій з метою сприяти збуту друкарської продукції;бібліотечне БВописує склад документного фонду (чи його частина) однієї або декількох бібліотек (друкарський бюлетень або список нових надходжень, друкарський каталог).

За формою організації бібліографічної інформаціївиділяють наступні БВ:бібліографічний покажчик, бібліографічний список і бібліографічний огляд.

Бібліографічний покажчик— посібник із складною структурою, що припускає наявність допоміжних покажчиків, передмови, змісту, списку скорочень і т. д.

Бібліографічний список— посібник з простою структурою.

Бібліографічний огляд— посібник, що є зв'язним оповіданням про документи.

БВ належить до друкарського виду бібліографічного посібника. Воно може бути випущене у формінеперіодичного(книга, брошура, плакат, листівка),серійного,періодичногоабопродовжуваного видання(бюлетень, періодична збірка, журнал), як окреме видання і як самостійна частина документу.

Реквізити БВ включають усі елементи, необхідні для ідентифікації і пошуку конкретного неперіодичного або серіального видання.

Більшість БВ випускаються в обкладинках, при великих обсягах — в палітурці. Ілюстрації, як правило, відсутні. Шрифтове і друкарське оформлення тексту виділяє його структуру, полегшує пошук інформації. Структура, видавниче і поліграфічне оформлення БВ визначені відповідними стандартами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]