Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPO_1.doc
Скачиваний:
339
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

74. Міністерство юстиції України. Структура,основні функції.

Міністе́рство юсти́ції Украї́ни — центральний орган виконавчої влади України, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Мін'юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної правової політики.

Структура

  • Департамент взаємодії з органами влади

  • Департамент конституційного, адміністративного та соціального законодавства

  • Департамент цивільного, фінансового законодавства та законодавства з питань земельних відносин

  • Департамент судової роботи

  • Департамент реєстрації та систематизації нормативних актів, правоосвітньої діяльності

  • Департамент антикорупційного законодавства та законодавства про правосуддя

  • Департамент міжнародного права та співробітництва

  • Департамент нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу

  • Департамент кадрової роботи та державної служби

  • Управління експертного забезпечення правосуддя

  • Департамент організаційного та ресурсного забезпечення

  • Управління бухгалтерського обліку та звітності

  • Контрольно-ревізійне управління

  • Відділ режимно-секретної та мобілізаційної роботи

** Функції. Якщо розглядати правоохоронну діяльність органів юстиції, то вони виконують два види дій: правозабезпечення та правовідновлення. Основні функції органів юстиції полягають у: а) діяльності з юридичної допомоги; б) діяльності з виконання рішень (вироків), постанов судових органів.

Для реалізації державних завдань до компетенції Міністерства юстиції України належать:

- розробка проектів нормативно-правових актів;

- розробка за пропозиціями центральних органів виконавчої влади проектів програм розвитку законодавства й планів нормотворчих робіт, координація та контроль за їх виконанням;

- державне замовлення робіт із підготовки проектів нормативно-правових актів, передбачених планами нормотворчих робіт;

- адаптація законодавства Європейського Союзу до законодавства України, розробка за пропозиціями центральних органів виконавчої влади щорічних планів роботи з адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, контроль за цією роботою;

- проведення за дорученням Кабінету Міністрів України правової експертизи прийнятих Верховною Радою України законів, які подають на підпис Президентові України; …

75. Управління Мін.Юстиц. В Автон..Респ.Крим,обл.,міст.Києві та Севаст.

Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласні, Київське та Севастопольське міські управління юстиції (далі — управління юстиції) підпорядковуються Міністерству юстиції України і є його територіальними органами.

Управління юстиції у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства юстиції України та зазначеним Положенням.

Управління юстиції здійснює свої повноваження як безпосередньо, так і через створені в установленому порядку районні, районні в містах, міські (міст обласного значення) управління юстиції.

З питань, що належать до його компетенції, управління юстиції взаємодіє з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також з підприємствами, установами, організаціями на відповідній території.

Управління юстиції в межах своєї компетенції видає накази, які є обов’язковими для виконання районними, районними в містах, міськими (міст обласного значення) управліннями юстиції, підвідомчими йому установами, органами та посадовими особами.

У передбачених законодавством випадках нормативно-правові акти управління юстиції є обов’язковими для виконання місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами й організаціями незалежно від форм власності, а також громадянами. Нормативно-правові акти управління юстиції підлягають державній реєстрації в установленому законодавством порядку.

У разі потреби управління юстиції разом з іншими місцевими органами виконавчої влади видає спільні акти.

До складу Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, управлінь юстиції областей, міст Києва та Севастополя входять відділи:

- реєстрації актів громадянського стану;

- державної виконавчої служби;

- правової роботи та реєстрації нормативних актів;

- юридичної допомоги населенню;

- кадрів та контролю виконання;

- бухобліку та матеріально-технічного забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]