Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPO_1.doc
Скачиваний:
339
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

13. Принцип змагальності сторін та свободи в наданні ними суду доказів і доведенні перед судом їх переконливості.

Ця засада полягає в тому, що в судовому засіданні ведуть між собою процес спір дві сторони: в кримінальному судачин.-сторона обвинувачення й сторона захисту. В цивільному,адмін. І господар. Судачин.- позивач і відповідач. Кожна зі сторін відтоює правову позицію за допомогою тих засобів, які передбачено процесуальним законом. Змагальність забезпечує рівні процесуальні можливості учасників процесу, щодо подання доказів, їх дослідження й заявлення клопотань, а отже виступає гарантією всебічного, повного й об’єктивного дослідження обставин справи й винесення законного, обгрунтованного та справедливого рішення. Ця засада є багатоплановою: сторони надання доказів, доводити переконливість, вказувати джерело доказів, сторони відповідають за поруення в разі попереднього неповідомлення суду та іншої сторони про наявність доказів,тощо.

14. Принцип презумпції невинуватості.

Ця засада закріплена в ст.. 129 КУ й означає, що особу вважають невинуватого у вчиненні злочинну й не можують піддати кримінальну покаранню, доки її вину не буде доведено в передбаченому законом порядку й встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 КУ) Юр. зміст цієї цієї засади становлять такі положення: - ніхто не зобов’язаний доводити свою, невинуватість у вчиненні злочину (ст.. 62. КУ) обвинувачення не можуть грунтуватися на доказах одержаних незаконним шляхом, - всі сумнівни щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь, - висновок про винність особи у вчиненні злочину не може грунтуватися на припущеннях, - забороняється перекладати обовязок доведення обвинуваченого, домагатися його покарання шляхом насильства, погроз та інших незаконних заходів (ст..22 кпк), з обвинуваченим не можна поводитися як із винним до остаточного вирішення крим. справи й офіційного визнання його винним у вчиненні злочину, а також публічно твердити в засобах масов.інф. та в будь-яких офіц..докум., що ця особа є злочинцем. У разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну й моральну шкоду, завдану без підставним засудженням (ст. 62. КУ)

15. Принцип державної мови судочинства.

Судочинство і діловодство в судах України провадиться державною мовою. Суди забезпечують рівність прав громадян у судовому процесі за мовною ознакою. Суди використовують державну мову в процесі судочинства та гарантують право громадян на використання ними в судовому процесі рідної мови або мови, якою вони володіють. У судах, поряд з державною, можуть використовуватися регіональні мови або мови меншин відповідно до Закону України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин"в порядку, встановленому процесуальним законом. Використання в судочинстві регіональних мов або мов меншин гарантується державою та забезпечується за рахунок коштів Державного бюджету України.

16. Поняття судової системи України, її характеристика.

Суд. Системма України визначена КУ, а також законами України «Про судоустрій України». КСУ є єдиним органом конят.юрисдикції. ВСУ, ВСА(автономної Республіки Крим), обласні, Київський, Севастопольський міські суди, окружні суди є судами загальної юрисдикції. В україні суд.система поділена на ланки й за судовими інстанціями. Існують 3 судові інстанції. Суди, які розглядають і вирішають справу по суті, є судами першої інстанції. Суд 2ої інстанції перевіряє законність і обґрунтованість рішень,вироків і постанов суддів 1ої інстанції, до вступу їх в закону силу. Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є ВСУ. Єдність системи судів загальної юрисдикції забезпечується єдиними засадами організації та діяльності судів, єдином статусом суддів, обов’язковістю для всіх суддів правил судочинства, визначених законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]