Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPO_1.doc
Скачиваний:
339
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

9.Принцип здійснення правосуддя тільки судом.

Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається. Особи, які привласнили функції суду, несуть відповідальність, установлену законом. Народ бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних. Правосуддя є однією з форм держ.діяльності, яку здійснюють виключно суди шляхом розгляду й вирішення в судових засіданнях цив,крим,адм. і госп. Справ у встановленому законом порядку. Цю засаду було закріплено в ст124. КУ, й відтворено ст.. 5 ЗУ «про судоустрій України» ст 15. КПК України передбачає, що ніхто не може бути визнаний винним у вчиненні злочину, а також підданий крим.покаранню інакше як за вироком суду й відподно до закону.

10. Принцип здійснення правосуддя на засадх рівності громадян перед законом та судом.

Правосуддя в Україні здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак. Цю засаду передбачено ст..129 КУ. Усім суб’єктам правовідносин гарантовані доступність судового захисту їхнії прав, свобод і законних інтересів незалежним і неупередженим судом. Правова рівність полягає в тому, що не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси,кольору шкіри, політичних, релігійних та ін..переконань, статі, єтнічного тв соц..походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або ін.. ознаками. Під рівністю громадян перед судом слід розуміти,те що всі вони несуть відповідальність перед судами, які належать до єдиної судової системи, не маючи при цьому ніяких переваг і не зазнаючи ніяких обмежень.

11. Принцип незалежності суддів і підпорядкованості їх тільки закону

Згідно зі ст.. 126 КУ та ст. 6 ЗУ «про статус суддів» судді вирішують справи на основі закону в умовах, що виключають сторонній вплив на них. Незалежність суддів під час здійснення правосуддя обов’язково передбачає підкорення їх лише законові бо інакше воно зумовить сваволю й беззаконня. Втручання в здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання й поширення інф.усно,письмово або в ін..спосіб із метою завдати шкоди їх авторитету чи вплинути на неупередженість суду заборонено й тягне за собою передбачену законом відповідальність. Засада незалежності суддів має кілька значень» - по-перше,незалежність їх від впливу різних орг.. держ.влади й управління, по-2, незалежність від висновків органів попереднього розслідування й прокуратури, а також від висновків і думки учасників судового засідання.по-3, незалежність у складі самого суду, зокрема членів суду від голови суду.

12. Принцип гласності та відкритості судового процесу та його повного фіксування технічними засобами.

У ст.. 129 КУ, ст. 11 Зу «Про судоустрій У» серед засад судочинства проголошено гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами. Розгляд справ у всіх судах є відкритим, за винятком випадків коли це суперечить інтересам охорони державної таємниці, за мотивованою ухвалою суду, за мотивованою ухвалою суду, щоб запобігти розголошенню відомостей про інтимний бік життя осіб, які звернулися до суду, в справах. Закритий судовий розгляд допускається у разі, якщо відкритий розгляд може призвести до розголошення держ.або ін..таємниці, яка охороняється законом. Особи, які беруть участь у розгляді справи, а також ін.. присутні у відкритому судовому засіданні мають право робити письмові нотатки. Суд може в порядку, встановленому проц..законом, дозволити проводити в залі суд. засідання фото й кінозйомки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]