Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_do_Lab_robit_BO_dlya_OA_plan_2008_OPP_2006.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.54 Mб
Скачать

3.3. Модернізація необоротних активів

Модернізація необоротних активів приводить до збільшення їх балансової вартості, в бухгалтерському обліку - конкретного ОЗ, в податковому обліку – групи.

У податковому обліку до складу ВР можна віднести суму ремонтів в розмірі не більше 10% від вартості всіх ОЗ на початок року.

Для віддзеркалення господарських операцій, пов'язаних з ремонтом або поліпшенням необоротних активів використовують документ «Модернізація необоротних активів». Новий документ можна ввести командою «Документи > Необр, активи і МШП > Модернізація необ. активів».

У шапці документа є реквізит «Роботи осуществл.», який може приймати два значення: «Власними силами» і «Через підрядчика». Залежно від установки реквізиту змінюється екранна форма документа і схема його проводок.

У шапці документа вибираємо місце зберігання МВО і сам необоротний актив. Група реквізитів «Норма амортизації» в шапці документа заповниться автоматично. Норма амортизації відповідає значенню, вказаному в параметрах об'єкту основних засобів.

Заповнюючи табличну частину, вибирається рахунок, з якого будуть списані витрачені ТМЦ, і три субконто цього рахунку. У колонці для вибору рахунку і виду модернізованого об'єкту указується субрахунок обліку інвестицій, призначений для їх виготовлення.

Ввівши кількість в графу «Кво», клацнемо на кнопці «Провести». Графи «Ціна» і «Сума» документ розрахує автоматично, виходячи з ціни покупки, вказаної в реквізитах ТМЦ, що списується.

Проведемо модернізацію введеного в експлуатацію основного засобу. Приклад заповнення документа «Модернізація необоротного активу» представлений на рисунку 3.6.

Рисунок 3.6 – Приклад заповнення документа «Модернізація необоротного активу»

3.4. Ліквідація та вибуття необоротних активів

Ліквідація необоротних активів фіксує документ «Ліквідація необоротних активів», його можна створити командою «Документи > Необр, активи і МШП > Ліквідація необ. активів». Приклад заповнення документа «Ліквідація необоротних активів» представлений на рисунках 3.7а і 3.7б.

Рисунок 3.7а – Вкладка «Основні» документа «Ліквідація необоротних активів»

Рисунок 3.7б – Вкладка «Додатково» документа «Ліквідація необоротних активів»

Оформлення роботи. За результатами виконання роботи, студентом заповнюється Протокол лабораторної роботи.

Структуру Протоколу лабораторної роботи:

1. Титульний Лист.

2. Завдання до виконання лабораторної роботи.

3. Опис виконаної роботи, підкріплений скриншотами.

Лабораторна робота 4. Облік запасів

Мета заняття - оволодіння методикою документального оформлення придбання ТМЦ двома способами: передплата і відстрочення платежу; документальне проведення інвентаризації, оприбутковування надлишків і списання нестач .

Зміст заняття - документально оформити придбання ТМЦ по передоплаті, і без передплати; провести інвентаризацію ТМЦ на складі, оприбутковувати надлишки і списати нестачу.

Завдання та порядок виконання роботи.

4.1. Облік надходження запасів

Щоб можна було придбати ТМЦ, необхідні грошові кошти. Для цього створимо операцію по внеску в статутній капітал грошових коштів засновником, згідно варіанту завданню. Приклад операції представлений на рисунку 4.1.

Рисунок 4.1 – Внесок у статутній капітал грошових коштів

Існує три схеми покупки ТМЦ на підприємство:

– за готівковий розрахунок;

– по передоплаті (див. рис. 4.2);

– з відстроченням платежу (див. рис. 4.3).

Рисунок 4.2 – Послідовність створення документів при покупці ТМЦ по передоплаті

Рисунок 4.3 – Послідовність створення документів при покупці ТМЦ з відстроченням платежу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]