Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

29.Вплив теоретичних фін концепцій неокейнсіанського і неокласичногго напряму на фін. Політику держ..

Фін концепції сучасної неокласичної школи і її головного напряму – неоконсерватизму – баз на наступних принципах:=Центром дослідж. стає суб’єктивний фактор, а саме поведінка так званої ек людини, її спонук., мотиви і переваги. З цією метою здійснено аналіз мікроек показників, таких як ціна, капітал, прибуток, з/п;

=На основі ідеї вільного підприємництва розвивалася концепція саморегулюв. економіки і обмеженого держ втруч..

Полож.:1) пропонують скоротити обсяг держ витрат і змінити їх структуру. Зокрема, пропонується збільшити частку витрат держ., пов’язаних із стимулюв.м НТП, а також із розвитком освіти та науки. На перший план виступає монетарно політ.

2) Необхідно перейти від екстенсивного типу держ витрат до інтенсивного. Неокласики вваж за необхідне обмежити втруч. держ шляхом скороч. рівня податків. Окрім того вони повертаються до принципів «здорових» фінансів: до необхідності балансув. доходів і видатків, та треба уникати держ запозичень.

3) держ повинна провадити пом’якш. под. тягаря. У такий спосіб форм внутр. джерела для забезпеч інвестицій у приват сектор.

4)точне розмежув. діяльності держ і приват сектору. Діяльн держ має бути обмежена розробкою фін політ – форм ек і соц програм, а їх викон. має здійсн приват підприємці.

5)вони виходять з необхідності зменш податків для підтрим. високої норми заощаджень і інцест, активізації ринк механізму.

У 50-60-ті рр. XX ст.. неокейнсіанці вважали, що держ втруч. в ек повинну мати місце не лише у фазі кризи, а й протягом усього процесу відтвор. сусп продукту. В основу теорій ек зрост. Р. Харрода і Є. Домара покладено такі полож.: =стихійні колив. попиту та пропозиції призвод. до неповної зайнятості й недовикорист. ресурсів; =державне регулюв., формуючи ефективний попит, забезпечує стабільність. =головними факторами економічного зрост. визнаються інвестиції та капіталоємкість.

Було також завершено створ. фін.ї концепції фіскальної антициклічної теорії. Суть цієї теорії зводилась до змін у держ. доходах і видатках з метою збалансованості економічного розвитку.

Е Хансен розроб теор циклічного руху і запропонував концепції:

1) вбудованих стабілізаторів - при зрост нац доходу буде збільшуватись і сума податків, і навпаки. Це може скоротити амплітуду циклу.

2)була доповнена автоматично діючими заходами компенсуючого х-ру – це політ зниж/підвищ норми %, скуповув. держ облігацій, скороч обов’язкових резервів тощо.

3)програми компенсув. циклу.

Концепції циклічного балансув. держ бюджету(Е.Ліндаль, Б.Олін,П.Стюарт,ХДальтон)

-держ бюджет повинен бути бездефіцитним лише в межах циклу, дефіцит в роки кризи потрібно покривати надлишками в піднес..

Теорія дефіцитного фінансув.:

1) концепція бедж накачув. – грунт на кейнсіанській ідеї фінансув видатків у борг, але говориться про розшир методів фінансув.Держ видатки позит випливають на ек незалежно від методів їх покриття.

2)компенсуюча бюдж концепт – бюджет може і повинен мати хронічний дефіцит.

Хеллер виділяє поняття: пасивний дефіцит – утвор в результ падіння вироб і зайнятості, приводить до скороч бедж дох; активний деф- виникає в ході провед. фін політ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]