Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

138. Обґрунтуйте, яким чином зрост. Держ. Боргу може негативно вплинути на фінансовий стан держ..

Існув. великого держ. боргу може підірвати економічне зрост. країни і негативно впливати на її фін. становище.

Короткострокові наслідки держ. боргу існують як проблема «витісн.», а довгострокові відомі як «тягар» боргу.

Ефект «витісн.» виникає через підвищ. ринкових процентних ставок, яке відбувається у випадку фінансув. за допомогою випуску держ. цінних паперів бюджетного дефіциту. Кредити стають дорогими і не вигідними для здійсн. інвестиційних проектів, таким чином інвестиції витісняються зі сфери виробництва.

Довгострокові наслідки держ. боргу пов’язані з його впливом на нагромадж. капіталу та спожив. майбутніх поколінь. Зрост. боргу зменшує виробничі потужності, призначені майбутньому поколінню, що уповільнює економічне зрост. і призводить до зниж. доходів насел..

Тут ще необхідно зазначити, що внаслідок значного зрост. боргового тягаря перед країною може постати загроза втрати боргової безпеки, яка виникає внаслідок існуючих проблем в управлінні державним боргом. Боргова безпека полягає в дотриманні такого рівня держ. заборгованості, який задовольняє потреби держ. у фінансових ресурсах, дає змогу зберегти стійкість фін. системи країни і, при цьому, не ставить під загрозу можливість викон. державою своїх функцій та зобов’язань щодо погаш. та обслуговув. боргів зокрема.

139.Поясніть відмінності між державним і банківським кредитом.

Держ. кредит-це специфічний елемент держ. фінансів, в якому держава відіграє роль позичальника коштів (найчастіше), кредитора або гаранта поверн. коштів. Держава змушена бути позичальником коштів у зв'язку з необхідністю вирішити такі завд.:збалансованість бюджету;фін. підтримка сфери виробництва;розвиток соц. сфери.

Банківський кредит-це основна форма кредиту, який надається комерційними банками у грошовій формі господарським органам у тимчасове користув. за оплату на умовах поверн. і цільового використ..

Держ. кредит є зворотним, терміновим і платним. Видача банками кредитів суб'єктам підприємницької діяльності здійснюється в разі дотрим. таких принципів: забезпеченості, поверн., строковості, платності та цільового використ.. Разом з тим, між державним та банківським кредитом, як класичною формою кредитних відносин, існують суттєві відмінності.

Банківський позичковий фонд використ. для кредитув. підприємств з метою забезпеч. безперебійності процесу розширеного відтвор. і підвищ. його ефективності. Кредити можуть одержувати і приватні особи. Відмітною рисою банківського кредитув. суб’єктів господарюв. є продуктивне використ. позичкового фонду (або з метою розвитку соц. інфраструктури виробничих колективів). Використ. кредитних ресурсів як капіталу створює умови для погаш. кредиту і виплати процентів за рахунок збільш. вартості додаткового продукту.

Коли ж мова йде про Держ. кредит, то отримані через державну позику кошти надходять у розпорядж. органів держ. влади, перетворюючись в їх додаткові фінансові ресурси. Вони використовуються, як правило, на покриття бюджетного дефіциту. Джерелом погаш. держ. позик і виплати процентів за ними виступають кошти бюджету.

Держ. кредит – це відносини втор. розподілу вартості валового внутрішнього продукту.

Держ. кредит відрізняється від банківського метою і признач.м залучених коштів, джерелами погаш. позик, формами гарантій, впливом на грошову масу, функціями, які виконують суб'єкти кредитних відносин.

140.Поясніть відмінності між державними та місцевими позиками.

За правом емісії розрізняють державні й місцеві позики. Державні позики-це форма діяльності держ., спрямована на залуч. коштів у її бюджет шляхом одерж. кредиту від юридичних і фізичних осіб. Як правило, гроші потрібні для покриття держ. видатків (дефіциту бюджету) або провед. цільових заходів. З метою одерж. відсутніх коштів держава, крім здійсн. емісії грошей, випускає цінні папери й облігації. Державні позики випускаються центральними органами управління. Надходж. від них спрямовуються у центральний бюджет.

Місцеві позики-форма мобілізації фінансових ресурсів для потреб місцевих органів влади. Місцеві позики розміщуються на ринку позичкового капіталу. У зарубіжних країнах місцеві позики - основний спосіб капіталовкладень, які здійснюються місцевими органами влади. Межі заборгованості місцевих органів по місцевих позиках регулюються центральними органами держ. влади згідно законодавства. Поверн. основної суми боргу по місцевих позиках здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету інвестицій, відсотки за користув. позикою сплачуються за рахунок коштів поточного місцевого бюджету. Право розміщ. місцевих позик згідно законодавства надано органам місцевого самоврядув. України. Місцеві позики являються нетрадиційним джерелом залуч. фінансових ресурсів в місцевий бюджет для зміцн. фін. самостійності місцевого самоврядув. та є, прогресивним механізмом інвестиційної і грошово-кредитної політики в руках держ.. Використовуючи такий механізм державні органи можуть впливати на регіональну політику шляхом мобілізації заощаджень та накопичень у суб'єктів господарюв., головна мета яких, реалізація соціально-інвестиційних програм на місцевому рівні.

Місцеві позики випускаються місцевими органами управління і спрямовуються у відповідні бюджети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]