Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

204. Інституціональна структура страхового ринку та її характеристика. Посередництво на страховому ринку.

Посередницькі функції можуть виконувати: персонал страхових компаній, агенти, брокери, банки, туристичні агентства, відділ. зв'язку, агентства нерухомості, автосалони. Страхові агенти - громадяни або юридичні особи, які діють від імені та за доруч.м страховика та виконують частину його страхової діяльності (уклад. договорів страхув., одерж. страхових платежів, викон. робіт, пов'язаних з виплатами страхових сум і страхового відшкодув.). Страхові агенти є представниками страховика і діють в його інтересах за комісійну винагороду на підставі договору із страховиком.

Страхові брокери - громадяни або юридичні особи, які зареєстровані у встановленому порядку як суб'єкти підприємницької діяльності та здійснюють посередницьку діяльність на страховому ринку від свого імені на підставі доручень страхувальника або страховика» .

Діяльність страхових агентів і страхових брокерів багато в чому має спільні риси, але юридичний статус таких осіб різний. Страховий агент є уповноваженим страховика і діє згідно з агентською угодою на визначеній території. Страховий брокер, навпаки, є уповноваженим страхувальника або страхової компанії, що бажає перестрахувати ризики за взятими на себе зобов'яз.ми. Клієнт доручає брокерові здійснювати всі необхідні дії, пов'язані з управлінням своїми договорами страхув. і розміщ.м їх у страховій компанії на вибір брокера. Незалежність брокера від страховика - ключова відмінність брокера від агента. Саме незалежність брокера є гарантом того, що він, обираючи страхову компанію для свого клієнта, керується виключно інтересами останнього.

  1. Суб’єкти страхового ринку, їх функції. Роль держ. на страховому ринку.

Основними суб’єктами страхув. є страховик, страхувальник і застрахований.

Страховик – юридична особа – Страхова компанія, яка діє на підставі відповідної ліцензії, беручи на себе зобов’яз. щодо створ. колективного страхового фонду і виплати з нього страхового відшкодув.. За методом фін. діяльності страховик є звичайною підприємницькою структурою, що діє на основі комерційного розрахунку. За предметом діяльності (фін. ресурсами) страховик є фінансовою інституцією.

Страхувальник – юридична чи фізична особа, яка на підставі відповідної угоди зі страховиком сплачує страхові внески до страхового фонду.

Застрахований – юридична чи фізична особа, якій належить страхове відшкодув. при настанні страхового випадку. Крім того, може виділятись такий суб’єкт, як отримувач страхового відшкодув. в тих випадках, коли його не може отримати застрахований.

Крім безпосередніх суб’єктів страхув. на страховому ринку діють страхові посередники. Страхові агенти- громадяни або юридичні особи, які діють від імені та за доруч.м страховика і виконують частину його страхової діяльності (уклад. договорів страхув., одерж. страхових платежів, викон. робіт, пов’язаних з виплатами страхових сум і страхового відшкодув.). Страхові агенти є представниками страховика і діють в його інтересах за комісійну винагороду на підставі договору із страховиком. Страхові брокери – громадяни або юридичні особи, які зареєстровані у встановленому порядку як суб’єкти підприємницької діяльності і здійснюють посередницьку діяльність на страховому ринку від свого імені на підставі доручень страхувальника або страховика.

Роль держ. у функціонуванні ринку страхув.: його зародж., формув. та регулюв., а також захист з боку держ. всіх учасників страхового процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]