Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

12.Поясніть, у чому полягають відмінності між фін відносинами мікро- та макрорівня.

Щоб визначити відмінності між фін. відносинами на мікро та макро рівнях, перш за все потрібно зрозуміти, що ці рівні собою уявляють. Макрорівень з погляду фін – це відносини з приводу формув, розподілу і викоритс централізованих фін фондів, а на макрорівні – децентралізованих.

Макроекономіка – галузь ек науки, що вивчає поведінку економіки як єдиного цілого з метою забезпеч. умов сталого економічного зрост., повної зайнятості ресурсів, мінімізації рівня інфляції і рівноваги платіжного балансу.

Мікроекономіка вивчає механізм функціонув та взаємовідносини індивідуальних ек. агентів, до яких належать окремі підприємства та організації (фірми, комерційні банки, страхові компанії тощо).

Отже відносини мікрорівня – це фін відносини що торкаються лише окремого ек суб’єкта. Такі відносини є лише маленькою частиною всіх відносин країни, мають незначний вплив у такому маштабі. Кожен з ек агентів бере участь в обміні виготовленого ним продукту як част в ВВП, а потім у розподілі та використ створеної вартості.В той самий час фін відносини макрорівня значно впливають на стан справ держ., оскільки стосуються глобальних ек процесів, що впливають на всіх суб’єктів ек системи. Але не можна нівелювати знач. мікроек. фінансових відносин, оскільки аккумульовані грош потоки мікрорівня складають основу для макроек регулюв. фін.ї системи.

13.Обґрунтуйте, що фінанси – це категорія об’єктивна.

Обгрунтув. того, що фін – об’єктивна категорія слід почати з розуміння того, що фін протягом розвитку людства виникли внаслідок розвитку товарно-грош відносин та потреби у фінансових ресурсах незалежно від діяльності держ., але з часом фінанси почали керуватися централізовано державою. Одже держава може лише впливати на розвиток фінансів, фінансових відносин: вводити чи відміняти конкретні форми використ. фін ресурсів, чи їх аккумуляції. Фінансові відносини органічно розвиваються на прилаштовуються до поточних потреб суспільств та дозволяють підвищувати ефективність відносин між суб’єктами цих відносин задля процвіт. кр.

14.Обґрунтуйте необхідність перерозподілу вартості ввп та фінансові інструменти його забезпеч..

Як відомо, сутність науки виражаєтся в її функціях. Однією з функцій фінансів є ф. перерозподілу ВВП. Ф. перерозподілу є специфічним суспільним завд.м фінансів, оскільки вона покликана створити спеціальні фонди, за рахунок яких держ може виконувати свої функції, розвиватися, та керуючись пріоритетною політикою, направляти кошти у регіони, що принесуть найбільшу віддачу у грош чи соціальному вимірі.

Отже необхідність перерозподілу ВВП 1 для більш раціонального й ефективного використ доходів та награмаджень підприємств та домогосп, 2 це підтримка належного соц рівня життя,тобто невиробничої сфери,

3 це важливість підтримки різних соц груп, які відчувають гостру нестачу фінансових ресурсів. Фінанси через перерозподіл сприяють трансформації пропорцій первинного розподілу до більш сприятливих. Кінцевою метою перерозподілу є зміцн. держ., забезпеч. високого рівня добробуту, розвиток продуктивних сил. Фін інструменти перерозподілу: податки, збори, субсидії, дотації, державні інвестиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]