Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1099 Международная торговля_ориг-мак.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
368.64 Кб
Скачать

1. Основні вимоги до курсової роботи

1.1. Загальні положення

Студент, який виконує курсову роботу з дисципліни “Міжнародна торгівля”, повинен насамперед ознайомитися з вимогами до такого дослідження. Оскільки курсова робота повинна мати ознакинаукового дослідження, то, звичайно, особлива увага в ній звертається на глибокетеоретичне висвітлення проблеми як у цілому, так і окремихїї складових.

Написання курсової роботи слід розпочинати з визначення та висвітлення основного питання кожного розділу. Виклад змісту кожного питання повинен бути доказовим, науково аргументованим і поясненим, а не описовим і декларативним. Теоретичні положення та висновки повинні ґрунтуватися на конкретних матеріалах реальної дійсності,типових фактах і прикладах. Важливо, щоб матеріал курсовоїроботи був чітко висвітлений та логічно викладений.

Він може бути вичерпним, а зміст повністю розкритим, якщо студентпопередньо опрацював наукові праці українських та зарубіжних учених з проблеми, що досліджується, чинне законодавство України, зібрав та проаналізував статистичні дані, опубліковані в статистичних довідниках і в мережіInternet.

Уміння обґрунтовано подати матеріал свідчить про сформованістьзнань студента, їх систематизацію та свідоме засвоєння. Курсоваробота повинна бути написана літературною мовою, без зловживань, транслітерованих із чужих мов, науковими термінами.

1.2. Вимоги до виконання курсової роботи

Основною вимогою при написанні курсової роботи є самостійне і творче її виконання. Зловживання цитатами, запозиченими зі статей,монографій, підручників та з мережі Internet, сполученими окремимивласними фразами автора курсової роботи, є несанкціонованим використанням чужої думки і вважається за плагіат.

Тому варто бути надзвичайно уважними, цитуючи українські публікації, викладаючи зміст іншомовних оригіналів, використовуючиінформацію зInternet-ресурсу. Курсова робота, в якій виявлено ознаки плагіату, знімається з розгляду, а її авторові виставляється оцінка “незадовільно”.

1.3. Порядок виконання курсової роботи

Процес виконання курсової роботи поділяється на декілька етапів, а саме:

  • вибір теми курсової роботи;

  • підбір і вивчення літературних джерел за темою роботи;

  • складання плану роботи та узгодження його з керівником;

  • формування тексту курсової роботи;

  • оформлення курсової роботи;

  • захист курсової роботи.

Вибір теми. Обираючи тему курсової роботи з тематики, запропонованої кафедрою (див. нижче у даному виданні), студент повинен зорієнтуватися в тому, щоб дослідження, здійснене в процесі розробкикурсової роботи, мало логічне продовження у подальших науковихпошуках. До остаточного закріплення студентів за конкретними темами кафедра враховуєзустрічні пропозиції студентів про внесення до тематики додатковихтем.

Обрана тема погоджується з науковим керівником і затверджуєтьсяна кафедрі. У подальшому її змінення або коригування можливелише з дозволу наукового керівника за умови достатнього обґрунтування.

Підбір і вивчення літературних джерел за темою роботи. У процесі підготовки до написання курсової роботи опрацьовуються літературні джерела, складається бібліографія. Самостійний пошук літературних джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів (систематичного,алфавітного), реферативних журналів, бібліографічних довідників.Підбираючи літературу для дослідження, варто переглянути такіукраїнські економічні часописи, як “Вісник Національного банку України”,“Галицькі контракти”, “Діловий вісник”, “Економіка України”, “Дзеркалотижня”,The Economist”, “Журнал європейської економіки”, Економіст”,Вопросы экономики”,Международные банковские операции”, Мировая экономика и международные отношения”, “Зовнішньо­економічний кур’єр”, “Моніторинг інвестиційної діяльності в Україні”,“Огляд цін українського та світового товарних ринків”, “Платіжнийбаланс України”, “Фінанси України” тощо. Для глибокого дослідженнятеми курсової роботи необхідне вивчення монографічної літератури, статей наукових фахових видань, збірників міжнародних конференцій тощо.

У процесі опрацювання літератури доречно окремо робити конспективні нотатки, виписки з тексту, цитати, цифровий матеріал. Прицьому слід обов’язково робити повні бібліографічні записи джерел: автор, назва книги (статті), видавництво (назва журналу), рік видання,обсяг книги (номер журналу), номер сторінки для того, щоб використатиці записи для підготовки списку використаної літератури й зробити необхідні посилання на джерела в тексті курсової роботи.

Складання плану курсової роботи.Попереднє ознайомлення з літературними джерелами є основою для складання плану курсової роботи. План містить вступ; основну частину (3–4 взаємопов’язані і логічно побудовані питання, що дозволяють розкрити тему); висновки. Самостійно складений студентом план обговорюється з науковим керівником, у разі необхідності коригується й після цього затверджується.

Формування тексту курсової роботи відбувається шляхомсистематизаціїй обробки зібраних матеріалів з кожної позиції плану. Дотексту вносяться тільки старанно підібрані й проаналізовані матеріали.На цьому ж етапі виконуються розрахунки, обґрунтовуютьсяпропозиції,формулюються висновки, підбирається ілюстративний матеріал(графіки, рисунки, таблиці). У процесі роботи визначається необхідністьдоповнення додатковими матеріалами.

Текст курсової роботи повинен бути відредагованим, стилістичновитриманим як наукове дослідження. Остаточне оформлення курсової роботи здійснюється відповідно до загальних вимог (п. 3).

Виконана курсова робота у встановлений термін здається на кафедру для реєстрації та рецензування науковим керівником. У рецензіївикладачзазначає позитивні сторони й недоліки курсової роботи, оцінює ступінь самостійності формулювання основних положень та висновків, наявність елементів творчого пошуку й новизни, величину масиву опрацьованої інформації, дотримання вимог щодо змісту й оформлення роботи, а також робить висновок щодо допуску до захисту з попередньоюоцінкою за чотирибальною шкалою. У разі незадовільної оцінки робота повинна бути доопрацьована з урахуванням зауважень рецензента. Вдруге робота здається з попередньою рецензією.

Захист курсової роботи. Виконану і належним чином оформлену роботу з дискетою електронного варіанта студент здає на кафедруміжнародної економіки за два тижні до закінчення навчального семестру.Після цього керівник здійснює рецензування роботи, з’ясовуючи їїсильні сторони та недоліки, попередньо оцінює якість її виконаннятарекомендує (або не рекомендує при істотних недоліках) до захисту.Захист курсової роботи відбувається на останньому тижні навчальногосеместру у вигляді презентації студентом основних результатів дослідження і відповіді на поставлені запитання за темою роботи. У процесізахисту оцінюється глибина знань студентом досліджуваної теми, вміннявести дискусію, обґрунтовувати й відстоювати свою точку зору, чітко відповідати на поставлені питання. Остаточна оцінка вноситься до залікових відомостей та перезахисту не підлягає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]