Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1099 Международная торговля_ориг-мак.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
368.64 Кб
Скачать

2. Структура, обсяг і зміст курсової роботи

Курсова робота повинна бути логічно побудованою й мати характерцілісного й завершеного самостійного дослідження. Традиційно курсова робота має описово-розрахунковий характер і структурно складається з таких елементів: титульний аркуш, зміст (план), вступ, основначастина, заключна частина (висновки), анотація, список використаноїлітератури, додатки (таблиці, схеми, графіки, діаграми тощо).

Обсяг курсової роботи має бути в межах 30–35 сторінок друкованого тексту. Приблизний обсяг структурних складових роботи(кількість сторінок): вступ – 2 с., основна частина – 25–30 с., заключначастина (висновки) – 3 с. При цьому основна частина повинна міститиприблизно рівномірну кількість сторінок у кожному з трьох розділівроботи (теоретичному, аналітичному та рекомендаціях).

У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми дослідження, характеризується рівень розробленості теми у вітчизняній та зарубіжнійлітературі, виділяються дискусійні питання й невирішені проблеми,визначається мета курсової роботи й завдання, вказується предмет,об’єкт дослідження, методи дослідження для досягнення поставленої в роботі мети, інформаційна база дослідження.

Актуальність теми визначається шляхом критичного аналізу тапорівняння з відомими розв’язаннями проблеми, враховуючи значенняроботи для розвитку міжнародних торгових відносин, особливо на користь України. У вступі слід коротко зазначити зв’язок вибраної теми знапрямами наукових досліджень кафедри міжнародної економіки(випускної кафедри), сформулювати мету роботи і завдання, які потрібнорозв’язати для досягнення поставленої мети.

До формулювання об’єкта і предмета дослідження ставляться таківимоги: 1) об’єкт – це процес чи явище, що породжує проблемну ситуаціюі обране для вивчення; 2) предмет міститься в межах об’єкта і точновідтворює тему роботи. Ці категорії наукового процесу співвідносятьсяміж собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та йогочастина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основнаувага автора курсової роботи.

У вступі необхідно вказати методи, які були використані при написанні курсової роботи. Розрізняють загальнонаукові та конкретно-наукові методи наукового пізнання. Подаючи перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої мети, студент повинен перераховувати методи не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалося тим чи іншим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

Останньою складовою частиною вступу є загальна характеристика джерел інформації, які були використані при написанні курсової роботи.

Основна частина роботи(25–30 сторінок) поділяється на 3–4 розділи, які поділені на підрозділи (параграфи, пункти). Назви розділів і параграфів не повинні дублювати назву теми курсової роботи. Розділита підрозділи мусять бути пропорційними за обсягом викладеногоматеріалу. Розділи завершуються оцінкою одержаних результатів (короткими висновками).

Перший розділ, як правило, присвячується теоретичним аспектам досліджуваної теми курсової роботи, узагальненню матеріалу опрацьованихлітературних джерел, викладенню аргументованого авторського підходу до цих концепцій чи точок зору; визначенню понятійного апарату.

Другий розділ присвячується методичним підходам і діагностичнимзасобам аналізу стану об’єкта дослідження. У цьому розділі слідвиділити 3–5 відносно самостійних підрозділів, що містять аналіз та оцінку складових досліджуваної проблеми.

Розділ повинен бути максимально насичений фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображає динаміку досліджуваної проблеми за останні 3–5 років. При цьому слід чітко розмежовувати походження використаної при аналізі інформації, яка запозичена з літературних джерел, одержана зі статистичних джерел, здобута шляхом власних спостережень, розрахунків.

Розділ завершується короткою оцінкою одержаних результатів з точки зору достовірності наукової та практичної значущості, а також висновками щодо стану проблеми, вирішенню якої і присвячена робота.

У третьому розділіз вичерпною повнотою викладаються пропозиції та рекомендації студента, спрямовані на досягнення поставленої в рамках роботи мети. Цей розділ складається з 2–3 підрозділів. Характер і зміст рекомендацій, які пропонуються, повинні ґрунтуватися нааналізі фактичного стану проблеми, проведеному в попередньому розділі курсової роботи.

Усі ці розділи повинні бути логічно пов’язані між собою. Висновкий рекомендації повинні базуватися на результатах аналізу. Рекомендаціїможуть стосуватися також теоретико-методологічних основ, понятійного апарату й інструментарію дослідження. Висновки повинні матинаукову новизну.

У висновках стисло підсумовуються результати досліджуваноїпроблеми, підкреслюється актуальність і значення теми роботи в цілому.

Заключна частина передбачає і власну оцінку здійсненого дослідження. При цьому важливо зазначити, в чому полягає її головний зміст,які важливі побічні наукові результати отримані, визначити нові наукові проблеми у зв’язку з проведеним дослідженням.

Логічно доповнює і завершує курсову роботу список використаних джерел, який слід формувати відповідно до чинних стандартів бібліографічного опису. Список літератури містить не менше 20–25 джерел, серед яких не менше 10 з них – іноземною мовою. У роботі повинні бути посилання на 70 % використаних літературних джерел.

Додатки виконують роль допоміжного інформаційного забезпечення роботи. Обов’язковими серед них є лише додаток А. Додаток А містить реферування літературних джерел, де на 3 – 4 сторінках студент стисло викладає основний зміст публікацій, використовуючи 3 – 4 статті за темою курсової роботи.

Обов’язковою є також анотація курсової роботи українською та англійською мовами. Анотація – коротка характеристика змісту рукопису (обсяг 1 000–1 700 знаків). Якщо курсова робота – це звіт про наукове дослідження, то анотація необхідна, щоб швидше ознайомитися з отриманими результатами. В анотації обов’язково вказується назва, автор і текст, зокрема основні ідеї, результати та висновки курсової роботи.

Окремі частини тексту, що мають самостійне значення (обсяговірозрахунки, методики, алгоритми), можуть бути розміщені у додатках.Рекомендаційний обсяг курсової роботи не повинен перевищувати40–45 друкованих аркушів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]