Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1099 Международная торговля_ориг-мак.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
368.64 Кб
Скачать

3.2. Правила оформлення ілюстрацій

Робота повинна бути достатньо проілюстрована (схемами, графіками, кресленнями, фотографіями, діаграмами). Ілюстрація позначаєтьсясловом “Рисунок”, яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, “Рисунок 3.1 – Схема розміщення…”, нумеруються в межах розділу арабськими цифрами. Номерілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядковогономера ілюстрації, розділених крапкою, наприклад, “Рисунок 1.2” (другийрисунок першого розділу).

Ілюстрації повинні бути розміщені так, щоб їх можна булозручно розглядати без повороту роботи. Якщо це неможливо, то ілюстрації розташовують так, щоб для їх вивчення можна було повернути роботу за годинниковою стрілкою. Не допускається розташування ілюстрації восновному тексті, якщо, крім неї, на сторінці відсутня текстова частинаобсягом не менше 4 рядків.

Не допускається використання кольорового забарвлення в ілюстраціях, крім оригінальних банківських документів і фотокарток у додатках.При позначенні окремих рядів, даних у діаграмах, слід використовувати різну штриховку.

При посиланні на ілюстрацію варто зазначити її повний номер,наприклад: “На рисунку 2.1 наведено…” або “…на схемі (рис. 2.1)показано…”, а повторні посилання на ілюстрацію необхідно давати зіскороченим словом “див.”, наприклад, (див. рис. 2.1). Доцільно поясне­ння щодо рисунка подавати перед ним.

Дозволяється розміщати декілька рисунків на одній сторінці. Однакміж ними має бути текстова частина. Не варто переобтяжувати ілюстраціїінформацією. Так, на одному графіку повинно бути не більш чотирьохзалежностей.

Після тексту перед рисунком, а також після назви рисунка перед продовженням тексту роботи варто залишати один вільний рядок.

Приклад оформлення ілюстрації наведено в додатку Д.

3.3. Правила оформлення таблиць

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць.Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті курсової роботи.

Кожна таблиця повинна мати змістовний заголовок, в якому відображається: найменування показників, що наведені в таблиці,найменування підприємства (установи, організації), по якому наводятьсядані в таблиці, і, нарешті, період, за який наводяться дані. Заголовокрозміщують після слова “Таблиця” над відповідною таблицею. Слово“Таблиця” і її заголовок починають із великої літери.

Напис “Таблиця” розміщують над лівим верхнім кутом таблиці з абзацу із зазначенням номера. Нумеруються таблиці в межах розділуарабськими цифрами (за винятком таблиць, наведених у додатку). Номертаблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою, наприклад: “Таблиця 2.1” (перша таблиця другого розділу).

Заголовки граф і рядків таблиці повинні починатися з великих літер, підзаголовки – із малих, якщо вони самостійні. Заголовкивказуються в однині. При необхідності нумерації даних у таблиці порядкові номери вказують у графі перед їх найменуванням.

Слід уникати повторів тематичного заголовка в заголовках граф. Рекомендується одиниці виміру зазначати у тематичному заголовку, виносити до узагальнюючих заголовків слова, що повторюються.

У таблицях дозволяється використання шрифту 12 pt та вертикального напрямку тексту з поворотом проти годинникової стрілки.

Розташовуючи в графах цифрові дані, необхідно пам’ятати прооднакову розрядність даних, щоб розряди цифр і коми перед десятковими дробами розміщалися на одній вертикалі. Між розрядами цифрнеповинно бути проміжків. Кількість знаків після коми (включаючи нулі)у всіх числах повинна бути однаковою. Цифровий матеріал необхідно вказувати з вирівнюванням по правій стороні графи.

Невеликі таблиці варто розміщувати в тексті, великі – в додатках.

Не допускається розташування таблиці в основному тексті, якщо, крім таблиці, на сторінці відсутня текстова частина обсягом не менше 4 рядків.

При переносі таблиці на іншу сторінку заголовок не повторюють, а повторюють лише головку і зверху праворуч розміщують слова “Продовження таблиці …”, наприклад, “Продовження таблиці 2.1”. При поділі таблиці на частини допускається її головку заміняти відповідно номерами граф чи рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами у першій частині таблиці. У роботі не рекомендується розривати таблиці.

Таблицю з великою кількістю граф допускається поділяти на частини і розміщувати одну частину під іншою у межах однієї сторінки.Таблицю варто розміщувати зручно для читання без повороту роботиабо з поворотом за годинниковою стрілкою.

У тексті повинен бути логічний підхід до таблиці. Наприклад, “дляхарактеристики основних показників зовнішньої торгівлі країнискладемо таку таблицю” або ж “для аналізу показників діяльностіустанови скористаємося даними таблиці 2.1”. Перед таблицею обо­в’язковоповинна йти коротка характеристика (аналіз) її цифровихданих із посиланням на таблицю. Розміщують таблицю після першогозгадування про неї у тексті. При посиланні на таблицю по тексту (бездужок) вказують слово “таблиця”, якщо ж посилання надається у дужках, пишуть скорочено слово “табл.” і номер таблиці, наприклад: “Як свідчать дані таблиці 2.1, ефективність діяльності підприємства можна оцінити” або ж “Ефективність діяльності підприємства можна оцінити ...... (табл. 2.1)”. Повторні посилання на таблиці варто давати зі скороченим словом “див.”, наприклад: “…(див. табл. 2.1)”.

Практикою економічних досліджень вироблені такі вимоги доупорядкування й оформлення статистичних таблиць:

а) таблиця повинна бути по можливості невеликою за розмірами. Іноді більш доцільно побудувати дві-три невеликі таблиці, ніж одну велику;

б) рядки підмета і графи присудка зазвичай розміщують за принципом від часткового до загального, тобто спочатку показують складові, а в кінці підмета або присудка підводять підсумки. Якщо наводяться не всі складові, а виділяються найбільш важливі з них, тоспочатку показують загальні підсумки, а потім виділяють найбільшважливі їх складові частини. Для цього після підсумкового рядкадають пояснення “у тому числі”;

в) при заповненні таблиці користуються такими умовними позначеннями: якщо дане явище зовсім не спостерігається, ставлять тире, якщо відомості про дане явище відсутні, ставлять крапку або пишуть “немає даних”, якщо розрахунок відомостей є неприпустимим математично, ставлять “х”, якщо відомості є, але значення менше прийнятої в таблиці точності, ставлять 0,0;

г) округлення числа наводиться в окремих графах таблиць з однаковимступенем точності (від 0,1 до 0,001 і т.д.). Коли показники у відсотках виражаються великими числами, наприклад, чотирицифровими,доцільно замінити їх виразом – “у стільки-то разів більшеабо менше”. Наприклад, 2 490 % – краще написати в 24,9 раза більше;

д) таблиця може супроводжуватися примітками, в яких зазначаються джерела даних, більш докладний зміст показників і інші необхідні пояснення.

Після тексту перед таблицею та після таблиці перед продовженням тексту роботи варто залишати один вільний рядок. Зразок оформлення таблиці подано в додатку Е.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]