Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1099 Международная торговля_ориг-мак.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
368.64 Кб
Скачать

3.4. Правила оформлення формул і рівнянь

Формули та рівняння розташовують посередині сторінки безпосередньопісля тексту, в якому вони згадуються. Вище і нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено один вільний рядок.

Формули та рівняння виділяються в окремий рядок з наступними поясненнями до них. При цьому після тексту, що передує формулі/ рівнянню, розділовий знак ставиться лише в тому випадку, коли в тексті є слово, яке підкреслює, що далі випливає пояснення.

У кінці формул і в тексті перед ними необхідно розставлятирозділовізнаки таким чином, щоб формула не порушувала граматичноїструктури фрази. Двокрапка перед формулою ставиться тількитоді, коли цього вимагає побудова тексту, що передує формулі. Після формули ставиться той розділовий знак, що необхідний, виходячи з побудовифрази: якщо формулою закінчується фраза, то ставиться крапка,якщо закінчується головне речення – кома (наприклад, перед словом“де”, що починає експлікацію).

Формули/рівняння нумерують у межах розділу арабськимицифрами.Номер формули/рівняння складається з номера розділуі порядкового номера формули/рівняння, розділених крапкою. Після формули/ рівняння, виділеної в окремий рядок, ставиться кома і з правоїсторони аркуша в круглих дужках номер формули/рівняння. Після формулийде розшифровка умовних позначень і розмірність. Пояснення значеньсимволів і числових коефіцієнтів, що входять до формули чи рівняння,слід наводити у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі чирівнянні.

Рядки в розшифровці розташовуються у такий спосіб. Слово “де” пишеться з лівого боку аркуша без відступу. Після слова “де” двокрапка не ставиться. На цьому ж рядку пишеться перший символ (умовне позначення), потім ставиться знак тире, дається розшифровка символу, а після коми – розмірність і крапка з комою. Під першим символом пишеться наступний символ і також розшифровується.

Якщо пояснення значення символу не вміщується в один рядок,то воно продовжується на наступному рядку без будь-яких абзацнихвідступів.

Якщо формула/рівняння не вміщується в один рядок, вона повиннабути перенесена на знаках рівності (=), додавання (+), віднімання(–),множення (×) і ділення (:). Знак, на якому зроблений переносформули/рівняння, пишуть два рази – в кінці першого і на початкудругого рядка.

Для компактності невеликі формули або формули, що не маютьсамостійного значення, можна розташовувати всередині текстовихрядків. Також для економії місця можна розташовувати усередині текстових рядків розшифровки формул.

Формули, що йдуть одна за одною й не розділені текстом, відокремлюютькомою.

Наприклад:

(1.1)

(1.2)

При підстановці чисел, якими заміняються символи формул, числапотрібно ставити на ті ж місця, де стояли символи. Не можна наводити при цьому проміжні розрахунки і скорочення. При великій кількостіцифрових даних, використаних при розрахунках за зазначеною формулою, їх доцільно наводити у вигляді таблиці або в додатку. При посиланні на формули в тексті необхідно вказувати повний номер удужках, наприклад, “у формулі (3.1)...” або “підставляючи дані таблиці 2.1у формулу (3.1), одержимо...”.

Приклад оформлення формули наведено в додатку Ж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]