Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVO_menedzh.docx
Скачиваний:
236
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
364.86 Кб
Скачать

84 Прогнозування результатів прийняття рішень

Під прогнозом розуміють обгрунтоване твердження про можливий стан об'єкту в майбутньому, про альтернативні шляхи досягнення такого стану. Прогнозування управлінських рішень тісно пов'язано з плануванням. Прогноз в системі управління є передплановою розробкою багатоваріантних моделей розвитку об'єкта управління.

Метою прогнозування управлінських рішень є одержання науково обгрунтованих варіантів тенденцій розвитку проблемних ситуацій.

Мета прогнозування — отримати науково обгрунтовані варіанти тенденцій розвитку (зміни) керованого об'єкту (показників його стану) в часі і просторі.

У науковій літературі наводяться різні класифікації методів прогнозування. Практичне застосування тих чи інших методів визначається такими факторами, як об'єкт прогнозу, точність прогнозу, наявність вихідної інформації. Серед методів прогнозування управлінських рішень виокремлюють кількісні та якісні.

Прогнозування - це метод, в якому використовуються як досвід, накопичений у минулому, так і поточні допущення відносно майбутнього в цілях його визначення. В результаті цього отримують картину майбутнього, яку можна використовувати як основу при плануванні. Прогноз в управлінні є технологією розробки моделей розвитку керованого об'єкту.

Показники прогнозу (числові характеристики об'єкту, об'єми і терміни робіт і т.п.) мають імовірнісну природу. На основі прогнозів здійснюється передбачення і ухвалюються управлінські рішення.

Методи прогнозування: 1)формальные: - кількісні ( метод екстраполяції – розповсюдження висновків отриманих із спостереження над однією частиною явища на іншу; барометрічний метод базується на передбаченні майбутнього виходячи з подій які відбуваються зараз; математичні методи). - якісні ( метод індивідуальної оцінки, раціоналізм, колективні експер. оцінки, метод мозкової атаки, опит покупців, оцінки жюрі). 2) неформальні: - прогнозування яке базується на вербальній інф-і; - прогнозування, яке базується на письмовій інф-і; - прогнозування, яке базується на промисловому шпигунстві.

Прогнозування залежить від таких умов: обсягу та якості інформації про прогнозований процес, об'єкт управління; правильності формулювання задачі прогнозування та обгрунтованості вибору способу її вирішення; наявності необхідних обчислювальних засобів і обчислювального апарату відповідно до вибраного методу. Найважливіше з них - формулювання завдання.

Рішення, як правило, приймаються на підставі даних прогнозування. У свою чергу, прийняті рішення впливають на результати здійснення прогнозів. Ось чому, щоб уникнути розбіжностей між прогнозуванням і прийняттям рішень, необхідне систематичне коригування прогнозу, в тому числі шляхом його порівняння з цілями розвитку об'єкта прогнозування та їх здійсненням.

85. Типи моделей: фізична, аналогова, математична

Фізичне моделювання здійснюється за допомогою моделей, подібних до натури, тобто подібні величини моделі і натури мають однакову фізичну природу й однаковий математичний опис. По Мескону фізична модель представляє те, що досліджується, за допомогою збільшеного чи зменшеного описання об’єкту або системи. Автомільні та авіаційні підприємства завжди виготовляють фізичні зменшені копії нових засобів пересування. Будучи точною копією, модель повинна поводити себе аналогічно автомобілю чи літаку, що виготовляється, але при цьому коштує вона значно менше. Таким самим чином будівельна компанія завжди будує мініатюрну, перед тим як розпочати будівництво виробничого чи адміністративного корпусу або складу.

Аналогове моделювання засноване на однаковому математичному описі, але різній фізичній природі схожих величин моделі і натури (тобто на аналогіях). Аналогова модель представляє об’єкт, що досліджується аналогом, який поводить себе як реальний об’єкт, але не виглядає як такий. Приклад аналогової моделі – організаційна схема. Вибудовуючи її, керівництво в стані легко уявити собі ланцюги проходження команд і формальну залежність між індивідами та

діяльністю. Така аналогова модель звичайно більш простий і ефективний спосіб сприйняття і прояву складних взаємозв’язків структури великої організації, ніж, припустимо, складання переліку взаємозв’язків всіх робітників.

Математичні моделі створюють, використовуючи математичні поняття і відносини: геометричні фігури, числа вирази та ін.Для опису властивостей або характеристик об’єкту використовуються також і символи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]