Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVO_menedzh.docx
Скачиваний:
236
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
364.86 Кб
Скачать

86. Основні моделі застосування в менеджменті: теорія ігор, теорія черг….

Теорія ігор. Найважливішою змінною, від якої залежить успіх організації, є конкурентоспроможність. Здатність прогнозувати дії конкурентів — велика перевага для організацій. Теорія ігор - метод моделювання оцінки впливу прийнятого рішення на конкурентів. Теорію ігор спочатку розробили військові для того, щоб у стратегії можна було врахувати можливе реагування противника.

Теорія ігор корисна, коли треба з'ясувати найважливіші чинники, які потребують прийняття рішення в умовах конкурентної боротьби. Ця інформація важлива, оскільки дозволяє керівництву враховувати додаткові змінні або чинники, які можуть вплинути на ситуацію і цим зробити рішення ефективнішим.

Моделі теорії черг або модель оптимального обслуговування використовують для визначення оптимальної кількості каналів обслуговування відносно потреби в них (резервування місць у літаках та отримання інформації), очікування в черзі на машину, обробку даних, очікування клієнтами банку вільного касира (клієнти можуть перейти в інший банк), втрати від того, чи багато є обслуговуючого персоналу, чи його замало.

Моделі управління запасами використовують для визначення часу розміщення замовлення на ресурси та їх кількість, кількість готової продукції на складах. Будь-яка організація має підтримувати певний рівень запасів, щоб не було затримок у виробництві та збуті.

Модель лінійного програмування застосовують для визначення оптимального способу розподілу дефіцитних ресурсів за наявності конкуруючих потреб. Лінійне програмування використовують спеціалісти штабних підрозділів для вирішення виробничих проблем.

Існує декілька типових варіантів моделей лінійного програмування.

1. Планування асортименту виробів. Визначають оптимальний асортимент продукції з кожного виду. Кожний вид продукції потребує певних витрат і ресурсів (бензину, фарб, продуктів харчування, кормів для тварин).

2. Управління технологічним процесом. Зведення до мінімуму відходів підчас різання сталі, розкроювання шкіри або тканин тощо.

3. Регулювання запасів. Визначення оптимальної кількості продукції на складі.

4. Календарне планування транспорту. Мінімізація витрат подачі вантажних машин під навантаження і транспортних суден до причалів.

Імітаційне моделювання - процес створення моделі та її експериментального застосування для визначення змін реальної ситуації. (Аеродинамічна труба - імітаційна модель, за допомогою якої вивчають характеристики літаків та автомобілів.)

Економічний аналіз. Він охоплює майже всі методи оцінювання витрат і економічних вигод, а також відносної рентабельності підприємства. Типова економічна модель основана на аналізі беззбитковості, на методі прийняття рішень з визначенням точки, в якій загальний прибуток дорівнює сумарним витратам, тобто точки, після якої підприємство стає прибутковим.

87.Шляхи подолання основних проблем моделювання.

Як будь-які інструменти і методики, наукові управлінські моделі не бездоганні. Їх ефективність знижується під впливом ряду потенційних проблем, серед яких найбільш частими є неправильні вихідні передумови, обмежена інформація, страх користувачів, недоліки при їх використанні і надмірні витрати. Неправильні вихідні передумови Будь-яка модель спирається на певні передумови. Деякі з них піддаються чіткій оцінці, наприклад, що витрати на робочу силу в наступні півроку складуть 200 тис.дол. Імовірність того, що таке допущення буде точним досить висока. Але багато передумов оцінці не піддаються і і об'єктивно перевірити їх достовірність неможливо. Оскільки модель базується на передумовах, її точність залежить від їх точності. Крім передумов щодо компонентів моделі, менеджер визначає також передумови щодо взаємозв'язків між ними. Обмежена інформація. Негативно впливає як на створення, так і на застосування моделей. Якщо ситуація дуже складна, розробник модеі часто не може отримати всю необхідну інформацію по всім факторам або включити її модель. А якщо середовище дуже мінливе, то інформацію треба буде постійно оновлювати, що або неможливо, або не доцільно. Іноді творець моделі ігнорує важливі аспекти проблеми через те, що вони не підлягають оцінці. Якщо необхідна інформація невизначена і об'єктивно її отримати важко, менеджеру, можливо, варто покластися на свій досвід, інтуїцію, думку інших людей. Страх користувачів. Основною причиною відмови від використання моделі явл те, що менеджери не розуміють отримані з її допомогою дані і потім боятися їх приймати. Группа дослідників прийшла до висновку, що для боротьби з потенційним страхом користувачів розробники кількісних методів аналізу повинні приділяти більше часу їхнього навчання. Менеджерів слід спеціально готувати до використання нових моделей, а вищому керівництву не обхідно робити наголос на тому, наскільки від цього залежить успіх організації. Недоліки при використанні. Дослідження показали, що мистецтво моделювання в рамках науки керування перевищує якість і застосування. Причинами цього також є відсутність потрібних знань і опір людей змінам. Це підкреслює необхідність моделей. Якщо люди мають можливість обговорити питання, методику та пропоновану зміну і краще в них розібратися, їх опір як правило, знижується. Надмірні затарти. Вигоди від використання моделі повинні перевищувати витрати на її створення. Визначаючи витрати, пов'язані з моделюванням, менеджерам слід враховувати витрати часу менеджерів і рядових співробітників на збір інформації, витрати на тренінги, а також вартість обробки і зберігання інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]