Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод Практик БД_ПТЭ.doc
Скачиваний:
312
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
14.35 Mб
Скачать

Практичне заняття № 8

  1. Вивчення наказу №180ц від 17.05.1997 “Про порядок вивчення і перевірки знань нормативних актів щодо безпеки руху поїздів”

Мінімально необхідний обсяг звань з Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з сигналізації на залізницях України, Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України за посадами і професіями працівників залізничного транспорту, які підлягають перевірці знань для керівного складу: керівний, ревізорський, інструкторський, інспекторський склад та інші cпeціалісти Державної адміністрації залізничного транспорту України, управлінь залізниць, дирекції залізничних перевезень, локомотивних, моторвагонних i вагонних депо, диcтанцiй колії, сигналізації та зв'язку, електропостачання вантажно-poзвaнтажувальних робіт, диcтaнцiй цивільних споруд, cтaнцій, вагонних дільниць, підприємств "Енергозбyт", дорожніх елeктpoтeхнiчних центрів, будiвельно-монтажних поїздів при службах електропостачання та інших підприємствах залізничного транспорту, пов’язаних з рухом поїздів, – зобов’язані знати Правила технічної експлуатaцiї залізниць України. Інструкцію з сигналiзaцiї на залізницях України, Інстрyкцiю з руку поїздів i мaнeвpoвoї poбoти на зaлiзницях України в повному oбcязi.

Для працівників господарства електропостачання залізниць.

Про порядок вивчення та перевірки знань нормативних актів щодо безпеки руху поїздів

Наказ Міністерства транспорту України від 17 травня 1997 року N 180

      1. Склад комісій, перелік посад та професій працівників, які підлягають іспитам знань з Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, Інструкції з сигналізації на залізницях України, інструкцій та інших нормативних актів з безпеки руху поїздів.

Найменування та склад комісій з іспитів

Найменування посад та професій працівників, які підлягають іспитам

Періодичність іспитів

1

2

3

1. Центральна комісія

Укрзалізниці:

начальник головного управління безпеки руху або його перший

заступник (голова), начальники

або перші заступники начальників

головних управлінь:

- перевезень;

- локомотивного;

- колії;

- вагонного;

- сигналізації, зв'язку, енергетики та обчислювальної техніки;

- пасажирського;

- вантажної та комерційної

роботи;

заступник начальника Головного

управління безпеки руху поїздів і автотранспорту (секретар);

Генеральний директор або

перший заступник генерального

директора:

- об'єднання промислових

підприємств залізничного

транспорту Укрпромзалізтрансу;

- об'єднання промислових

підприємств Укрзалізпрому (при

проведенні іспитів працівникам

об'єднання);

начальник або перший заступник

начальника управління метрополітенів (при проведенні іспитів

працівниками метрополітенів),

представники профспілок.

(При необхідності, за рішенням

голови комісії, до роботи комісії

можуть залучатися відповідні

фахівці).

Перші заступники начальників Головних управлінь та головні інженери Головних управлінь Укрзалізниці, начальники управлінь - заступники начальників Головних управлінь, начальники самостійних управлінь, які входять до Головних управлінь: перевезень; локомотивного; колії; вагонного; сигналізації, зв'язку, енергетики та обчислювальної техніки; пасажирського; вантажної та комерційної роботи; ревізори з безпеки руху головного управління безпеки руху поїздів, ревізори з безпеки руху Головних управлінь; перші заступники, головні інженери, заступники начальників залізниць по господарствам, Головні ревізори з безпеки руху поїздів і автотранспорту залізниць, перший заступник, головний інженер, Головний ревізор з безпеки руху об'єднань Укрпромзалізтрансу та Укрзалізпрому, перший заступник начальника управління метрополітенів, заступники начальника управління метрополітенів.

При призначенні на посаду

2. Комісії при Головних управліннях Укрзалізниці:

- перевезень;

- локомотивному;

- колії;

- вагонному;

- сигналізації, зв'язку, енергетики та обчислювальної техніки;

- пасажирському;

- комерційному;

- об'єднання промислових підприємств Укрпромзалізтрансу;

- об'єднання промислових підприємств Укрзалізпрому;

- управління метрополітенів.

Начальник Головного управління

або перший заступник начальника

Головного управління (голова), головний інженер Головного управління, ревізор з безпеки руху Головного управління, ревізор з безпеки руху Головного управління безпеки руху поїздів і автотранспорту, представники профспілок.

Генеральний директор або перший заступник генерального директора об'єднань Укрпромзалізтрансу або Укрзалізпрому, начальник або перший заступник начальника управління метрополітенів (голова), заступник Генерального

директора об'єднання, заступник начальника управління метрополітенів, головний ревізор з безпеки руху поїздів об'єднання, начальник ВТК, представники профспілок.

(При необхідності за рішенням голови комісії можуть бути залучені відповідні фахівці у даній галузі господарства).

Начальники відділів - заступники начальників управлінь, начальники відділів (секторів) та їх заступники, заступники головного інженера, головні експерти та головні механіки головних управлінь, головні спеціалісти, головні технологи.

Один раз на п’ять років

Начальники заводів, заступники начальників заводів та головні інженери, інспектори-приймальники на заводах промисловості та заводах Укрзалізниці (за переліком, затвердженим Генеральним директором об'єднання промислових підприємств Укрзалізпрому).

Провідні інженери, інженери 1-ї категорії, головні диспетчери та диспетчери Головних управлінь, фахівці Головних управлінь та організацій, підпорядкованих безпосередньо Головним управлінням (згідно з переліком, затвердженим начальником Головного управління).

Один раз на три роки

Начальники таких служб залізниць: перевезень, локомотивної, колії, вагонної, сигналізації та зв'язку, електропостачання, пасажирської, вантажної та комерційної роботи; старші інспектори, інспектори, головні спеціалісти, директор проектно-конструкторського або технічного бюро, його заступники, головний інженер

Начальники ППЗТ, заступники начальника та головні інженери, головні фахівці (за переліком, затвердженим Генеральним директором об'єднання промислових підприємств залізничного транспорту Укрпромзалізтрансу). Начальники метрополітенів, заступники начальників метрополітенів, головні інженери, Головні ревізори з безпеки руху поїзда і автотранспорту.

3. Комісія при управлінні залізниці:

перший заступник начальника залізниці або Головний ревізор з безпеки руху поїздів і автотранспорту (голова), головний інженер залізниці, заступник начальника залізниці або начальник служби (у відповідній галузі), представники профспілок.

(При необхідності, за рішенням голови комісії, до роботи комісії можуть бути залучені відповідні

фахівці).

Начальники служб: другої, цивільних споруд, їх заступники та головні інженери; начальники дорожніх обчислювальних центрів, їх заступники і головні інженери; заступники начальників та головні інженери служб: перевезень, локомотивної, колії, вагонної, сигналізації, зв'язку та електропостачання, пасажирської, вантажної та комерційної роботи, матеріально-технічного забезпечення.

Один раз на три роки

Керуючі дорожніми будівельно-монтажними та спеціалізованими трестами, їх заступники, головні інженери, головні механіки.

Начальники (директори) проектно-промислових будівельних об'єднань, їх заступники, головні інженери, головні механіки.

Заступники головного інженера управління залізниці, начальники та заступники відділів управління залізницею: технічного, капітального будівництва, воєнізованої охорони, водопостачання та санітарно-технічних пристроїв.

Заступники Головного ревізора залізниці з без пеки руху поїздів і автотранспорту, дорожні ревізори з безпеки руху поїздів, провідні інженери та інженери апарату Головного ревізора з безпеки руху поїздів і автотранспорту.

Начальник відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниць (або регіональний представник залізниці).

Перший заступник начальника, заступники начальника, головні інженери, Головні ревізори з безпеки руху поїздів і автотранспорту відділків залізниць або державних підприємств з перевезення вантажів та пасажирів, дорожні комерційні ревізори, старші ревізори або ревізори з безпеки руху служб, дорожні інспектори з прийняття локомотивів, вагонів, дорожні інспектори по збереженню вагонного парку.

Директори технікумів, професійно-технічних учбових закладів, начальники дорожніх технічних шкіл, їх заступники з учбової та учбово-виробничої роботи, викладачі з ПТЕ залізниць України, начальники дитячих залізниць, начальники секторів експертизи та планово-виробничого,інспектори з якості та прийняття будівельно-монтажних робіт та фахівці служби (відділу) капітального будівництва (згідно з переліком, затвердженим начальником служби).

Начальник головного матеріально-технічного складу служби матеріально-технічного забезпечення, начальник комплексної контрольно-вимірювальної лабораторії, начальник (директор), головний інженер, заступники начальника (директора) заводів дорожнього підпорядкування.

Начальник, головний інженер, заступники начальника дорожніх майстерень або дорожніх комбінатів.

4. Комісії при службі:

- перевезень;

- локомотивній;

- колії;

- вагонній;

- сигналізації та зв'язку;

- енергопостачання;

- пасажирській;

- вантажної та комерційної роботи;

- цивільних споруд;

- обчислювальної техніки.

Начальник служби або головний інженер (голова), дорожній ревізор з безпеки руху поїздів, представники профспілок.

(При необхідності, за рішенням начальника служби, до роботи комісії можуть бути залучені відповідні фахівці у даній галузі госпо дарства).

Начальники відділів, їх заступники та фахівці апарату служб згідно з переліком, затвердженим начальником служби.

Один раз на три роки

Начальники таких відділів відділків залізниць або державних підприємств з перевезення вантажів та пасажирів залізниць: перевезень, локомотивного, колії, вагонного, сигналізації, зв'язку та енергопостачання, пасажирського, вантажної та комерційної роботи, цивільних споруд, обчислювальної техніки, зовнішніх зв'язків та експортно-імпортних перевезень; старші інспектори відділків залізниць або державних підприємств з перевезення вантажів та пасажирів залізниць зі збереження вантажного парку; начальники: рейкозварювальних, рейкошліфувальних поїздів та дорожніх лабораторій з дефектоскопії, колієобстежувальних та габаритнообстежувальних станцій та їх заступники; головні інженери рейкозварювальних поїздів та ремонтно-будівельних дільниць; начальники мостовипробувальних станцій, колієвимірювальних і дефектоскопічних вагонів та їх заступники, фахівці вищевказаних підрозділів колійного господарства, згідно з переліком, затвердженим начальником служби колії. Начальники дистанцій електропостачання та дорожніх енергомонтажних поїздів, їх заступники та головні інженери. Начальники динамометричних та гальмовипробувальних вагонів, начальники лабораторій автоматики, телемеханіки, радіо та зв'язку, фахівці, вказані у переліку, затвердженому начальником служби. Начальники електротехнічних лабораторій та вагон-лабораторій з перевірки стану контактної мережі. Начальники та заступники начальників відділень контейнерних перевезень та транспортно-експедиційних операцій на прикордонних станціях.

5. Комісія при відділі водопостачання та санітарно-технічних пристроїв залізниці:

начальник відділу (голова), заступник начальника відділу, дорожній ревізор з безпеки руху поїздів, представники профспілок.

(При необхідності, за рішенням начальника відділу, до роботи комісії можуть бути залучені відповідні фахівці у даній галузі господарства).

Інженери відділу водопостачання та санітарно-технічних пристроїв, інші фахівці відділу згідно з переліком, затвердженим начальником відділу. Начальники і заступники начальників відділів водопостачання та санітарно-технічних пристроїв відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці. Начальники, заступники начальника та головні інженери дистанцій водопостачання та санітарно-технічних пристроїв залізниць.

Один раз на три роки

6. Комісія при службі (відділі) капітального будівництва залізниці:

начальник служби (відділу) або головний інженер (голова), дорожній ревізор з безпеки руху поїздів, представники профспілок.

(При необхідності, за рішенням начальника служби (відділу), до роботи комісії можуть бути залучені відповідні фахівці у даній галузі господарства).

Начальники секторів експертизи та планово-виробничого, інспектори з якості та прийомки будівельно-монтажних робіт, фахівці служби (відділу) капітального будівництва з переліку, затвердженого начальником служби (відділу).

Один раз на три роки

7. Комісія при службі (відділі) воєнізованої охорони залізниці:

начальник служби або відділу (голова), дорожній ревізор з безпеки руху поїздів, представники профспілок.

(При необхідності, за рішенням начальника служби (відділу), до роботи комісії можуть бути залу чені відповідні фахівці у даній галузі господарства).

Начальники загонів воєнізованої охорони, їх заступники, старші інструктори та інструктори загонів та відділу.

Один раз на три роки

8. Комісія при дорожньому будівельно-монтажному або спеціалізованому тресті і проектно-промисловому будівельному об'єднанні:

управитель дорожнім будівельно-монтажним (спеціалізованим) трестом або головний інженер (голова), заступник управителя трестом, головний механік, дорожній ревізор з безпеки руху поїзда, представники профспілок.

(При необхідності, за рішенням голови комісії, до роботи комісії можуть бути залучені відповідні фахівці).

Заступник головного інженера тресту, начальники та їх заступники виробничого і технічного відділів дорожніх будівельно-монтажних та спеціалізованих трестів, головні енергетики та технологи, начальники будівельних лабораторій, начальники проектно-кошторисних груп, інженери з техніки безпеки трестів, начальники та їх заступники, головні інженери, головні механіки, головні енергетики будівельних та ремонтно-будівельних управлінь, управлінь механізації, будівельно-монтажних та мостобудівельних поїздів, механізованих колон, мостобудівельних та тунельно-мостових загонів, енергомонтажних та електромонтажних поїздів, поїздів зв'язку та СЦБ, поїздів з водопостачання, підприємств будіндустрії та інших спеціалізованих формувань, старші виконроби всіх підрозділів трестів: інженерно-технічні працівники трестів за переліком, затвердженим управителем тресту.

Один раз на три роки

9. Комісія при відділку залізниці або державному підприємстві з перевезення вантажів та пасажирів:

Головний ревізор з безпеки руху поїздів або головний інженер відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів (голова), начальник відділу відділку або держпідприємства з відповідної галузі господарства або його заступник, ревізор відділу вантажної і комер ційної роботи та ревізор руху (при іспитах начальників станцій), представники профспілок.

(При необхідності, за рішенням голови комісії до роботи комісії можуть бути залучені відповідні фахівці)

Начальники відділів відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів: виробничо-технічного, технічного, рухомого складу та їх заступники;

заступник головного інженера відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів;

заступники начальників відділів: перевезень, локомотивного та вагонного господарств, колії, пасажирського, вантажної та комерційної роботи, сигналізації, зв'язку та обчислювальної техніки, цивільних споруд, водопостачання та санітарно-технічних пристроїв;

начальник дирекції та його заступники з обслуговування пасажирів;

фахівці відділів відділку залізниці або держпідприємства згідно з переліком, затвердженим начальником відділку або держпідприємства; начальники позакласних та першого класу залізничних станцій;

начальники підприємств: локомотивних та вагонних депо, дистанцій колії, сигналізації та зв'язку, цивільних споруд, енергопостачання, вагонних дільниць, механізованих дистанцій вантажно-розвантажувальних робіт, колійних машинних станцій та їх заступники і головні інженери(також помічники з безпеки руху);

ревізори з безпеки руху поїздів відділку залізниці або держпідприємства, ревізори руху, особи що приймають локомотиви та вагони, особи що перевіряють якість ремонту колії, старші диспетчери відділу перевезень, старші ревізори відділу вантажної та комерційної роботи, начальники відбудовних поїздів.

Один раз на три роки

За відсутності на відділку залізниці або держпідприємстві відділів: локомотивного, вагонного, рухомого складу, колії, сигналізації, зв'язку і енергетики, цивільних споруд - керівники підприємств, їх заступники та головні інженери складають іспити у комісіях при відповідних службах управлінь залізниць.

10. Комісія при відділі перевезень відділку залізниці або при державному підприємстві з перевезення вантажів та пасажирів залізниці:

начальник відділу перевезень (голова),заступники начальника відділу, ревізори з безпеки руху у господарстві з перевезень та господарстві сигналізації та зв'язку відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів, старший диспет чер відділу перевезень,представник дистанції сигналізації та зв'язку, ревізор руху (при проведенні іспитів поїзних диспетчерів та запасних чергових по станціях), представники профспілок.

Поїзні диспетчери, диспетчери-вагонорозподілювачі, старший локомотивний диспетчер та локомотивні диспетчери, заступники старших диспетчерів відділу перевезень, чергові та їх помічники з відділення або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів, оператори відділу перевезень, начальники: станцій другого, третього, четвертого та п'ятого класів, роз'їздів та постів, заступники начальників станцій, запасні чергові по станціях, начальники резервів кондукторських бригад.

Один раз на два роки

Начальники виробничо-технічних відділів залізничних станцій, провідні інженери, інженери та техніки відділу перевезень відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, а також станцій.

Один раз на три роки

За відсутності на відділку залізниці або державному підприємстві з перевезення вантажів та пасажирів залізниці пасажирського відділу та відділу вантажної і комерційної роботи, при відділі перевезень проводиться іспит також працівників, які перелічені у пунктах 13 і 15, із залученням до роботи комісії фахівців відповідних служб управління залізниці.

11. Комісій при відділі локомотивного господарства відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, чи при відділі рухомого складу (якщо відсутній відділ локомотивного господарства):

начальник відділу локомотивного господарства або відділу рухомого складу (голова), ревізор з безпеки руху у локомотивному господарстві відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, провідний інженер або інженер відділу, ревізор руху, представники профспілок.

Машиністи - інструктори локомотивних бригад, машиністи та помічники машиністів мотовозів, автомотрис (всіх служб) та господарських локомотивів дистанцій колії та колійних машинних станцій, водії дрезин (всіх служб), машиністи та помічники машиністів самохідних колійних машин, машиністи та помічники машиністів (кранівники) пересувних кранів на залізничному ході всіх служб, окрім відбудовних поїздів), інструктори з кранового господарства, головні енергетики локомотивних та моторвагонних депо.

Один раз на два роки

Заступники начальника відділу, провідні інженери, інженери та техніки відділу, начальники базпалива, баз нафтопродуктів, складів палива, пунктів екіпіровки локомотивів.

Один раз на три роки

За відсутності на відділку залізниці або державному підприємстві з перевезення вантажів та пасажирів залізниць відділу локомотивного господарства (відділу рухомого складу), машиністи та помічники машиністів, водії дрезин, автомотрис, самохідних колійних машин, пересувних кранів на залізничному ходу проходять іспити у комісіях при локомотивних або моторвагонних депо, дистанціях колії та колійних машинних станціях за місцем роботи з обов'язковою участю у роботі цих комісій машиністів-інструкторів локомотивних бригад.

Машиністи-інструктори, за відсутності відділу локомотивного господарства або відділу рухомого складу, складають іспити у комісії при службі локомотивного господарства.

12. Комісія при відділі вагонного господарства відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, чи при відділі рухомого складу (якщо відсутній відділ вагонного господарства):

начальник відділу вагонного господарства або відділу рухомого складу (голова), провідний інженер відділу, ревізор з безпеки руху поїздів у вагонному господарстві відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, інспектор зі збереження вагонного парку відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, начальник вагонного депо або заступник начальника вагонного депо (працівники якого проходять іспити), представники профспілок.

Начальники та старші майстри: пунктів технічного обслуговування вагонів, контрольно-технічного обслуговування вагонів та підготовки вагонів до перевезень, промивально-пропарочних станцій, поїздів та пунктів, вагонно-колісних майстерень, пунктів перестановки вагонів; головні механіки та головні технологи депо; інструктори вагонного господарства усіх найменувань; начальники, їх заступники та головні інженери промивально-пропарочних станцій, провідні інженери, інженери та техніки відділу.

Один раз на три роки

За відсутності відділу вагонного господарства або відділу рухомого складу, іспити зазначених фахівців проводяться у комісіях при вагонному депо.

13. Комісія при пасажирському відділі відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці:

заступник начальника відділку залізниці або державного підприемства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці з пасажирських перевезень чи начальник пасажирського відділу (голова), ревізор з безпеки руху поїздів у вагонному господарстві відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, представники профспілок.

Начальники позакласних, першого, другого, третього класів вокзалів та їх заступники, провідні інженери, інженери та техніки відділу, ревізори - інспектори з контролю пасажирських поїздів, контролери - ревізори пасажирських поїздів, начальники (механіки-бригадири) пасажирських поїздів, начальники резервів провідників пасажирських вагонів-ресторанів, начальники поштових вагонів.

Один раз на три роки

14. Комісія при відділі колії відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці:

начальник відділу колії (голова), начальник дистанції колії або заступник начальника дистанції колії, начальник колійної машинної станції або заступник начальника колійної машинної станції (працівники яких проходять іспити), провідний інженер або інженер дистанції сигналізації та зв'язку, ревізор з безпеки руху поїздів у колійному господарстві відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, представники профспілок.

Начальники дільниць колії, старші дорожні майстри, мостові та тунельні майстри дистанцій колії, старші майстри та майстри пересувних рейко зварних машин, зварно-наплавочних колон і рейкошліфувальних поїздів, виконавці робіт колійних ремонтних колон дистанцій колії та колійних машинних станцій, машиністи спеціальних поїздів для перевезення рейкових плиток безстикової колії, машиністи хопер-дозаторних та думпкарних поїздів всіх підрозділів у кордонах відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, майстри та бригадири з дефектоскопії, провідні інженери, інженери та техніки відділу, головні механіки дистанцій колії та колісних машинних станцій.

Один раз на три роки

За відсутності відділу колії, іспити зазначених фахівців проводяться у комісіях при дистанції колії або колійній машинній станції.

15. Комісія при відділі вантажної та комерційної роботи відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці:

начальник відділу вантажної та комерційної роботи (голова), заступник начальника відділу, старший ревізор відділу,ревізор з безпеки руху поїздів відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, представники профспілок.

Провідні інженери та інженери відділу, заступники начальників та головні інженери механізованих дистанцій вантажно-розвантажувальних робіт, заступники начальників станцій з вантажної та комерційної роботи, та експортно-імпортних перевезень, ревізори відділу вантажної та комерційної роботи, старші інспектори та інспектори під'їзних колій, ревізори холодотранспорту, вагового господарства, старші інспектори та інспектори по розгляду комерційних актів і претензій.

Один раз на три роки

16. Комісія при відділі цивільних споруд відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці:

начальник відділу (голова), інженер відділу, начальник дистанції цивільних споруд або заступник начальника дистанції (працівникам якої будуть влаштовані іспити), представники профспілок.

Провідні інженери, інженери та техніки відділу.

Один раз на три роки

Старші виконавці робіт та виконавці робіт. Майстри: з експлуатації та ремонту машин і механізмів, механіки дільниць.

Один раз на два роки

17.Комісія при дистанції (відділі) водопостачання та санітарно-технічних пристроїв відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці:

начальник дистанції або відділу (голова), заступник начальника дистанції, провідний інженер або інженер дистанції (відділу), представники профспілок.

Провідні інженери, інженери та техніки дистанції (відділу), майстри: з експлуатації водопостачання та каналізації, бурових робіт, з експлуатації та ремонту машин і механізмів.

Один раз на два роки

18. Комісія на станціях позакласних, першого та другого класів:

начальник станції або головний інженер (голова), заступники начальника станції з оперативної та вантажної роботи, ревізор руху (при іспитах маневрових диспетчерів, чергових по станції, операторів постів централізації), начальник виробничої дільниці або старший електромеханік дистанції сигналізації та зв'язку, представники профспілок.

Станційні та маневрові диспетчери, чергові по станціях, постах, парках та сортувальних гірках, складальники поїздів та їх помічники, регулювальники швидкості руху вагонів, сигнальники, старші чергові та чергові стрілочних постів, старші прийомоздавачі та прийомоздавачі вантажу і багажу, оператори при чергових по станціях, оператори сортувальних гірок, оператори постів централізації.

Один раз на два роки

Начальник і оператори станційного технологічного центру обробки поїзної інформації та перевізних документів, чергові помічники начальників вокзалів, начальник вантажного району, бригадири пунктів комерційного огляду, старші приймальники та приймальники поїздів.

Один раз на три роки

Фахівці станції та дистанції вантажно-розвантажувальних робіт за переліком, затвердженим начальником станції та начальником дистанції вантажно-розвантажувальних робіт.

Один раз на три роки

19. Комісія на станціях третього, четвертого та п'ятого класів, на роз'їздах та постах:

ревізор руху (голова), начальник станції (роздільного пункту), начальник виробничої дільниці або старший електромеханік дистанції сигналізації та зв'язку, пред ставники профспілок.

Чергові по станціях, роз'їздах та постах, чергові стрілочних постів, сигнальники, складальники поїздів та їх помічники, регулювальники швидкості руху вагонів, старші прийомоздавачі та прийомоздавачі вантажу і багажу, оператори станційного технологічного центру обробки поїзної інформації та перевізних документів, оператори постів централізації, оператори при чергових по станціях, роз'їздах та постах.

Один раз на два роки

Чергові помічники начальників вокзалів.

Один раз на три роки

20. Комісія при локомотивному депо:

начальник депо або головний інженер (голова), заступники начальника депо з експлуатації та ремонту, провідний інженер (інженер) виробничо-технічного відділу, машиніст-інструктор з навчання локомотивних бригад, машиніст-інструктор локомотивних бригад, представники профспілок.

Машиністи та помічники машиністів локомотивів та моторовагонного рухомого складу, кочегари паровозів, машиністи та помічники машиністів дорожніх будівельних організацій і заводів з ремонту рухомого складу та виробництва запасних частин, чергові стрілочних постів деповських колій локомотивного господарства, старші чергові та чергові локомотивних та моторвагонних депо, пунктів оберту локомотивів та пунктів заміни локомотивних бригад, помічники чергових по депо, машиністи та помічники машиністів пересувних кранів на залізничному ходу.

Один раз на два роки

Головні механіки, начальники виробничо-технічних відділів, головні технологи, інженери-технологи, старші диспетчери та диспетчери, диспетчери з ремонту в локомотивних та моторвагонних депо, провідні інженери, інженери, старші техніки, техніки, старші майстри, майстри депо, помічники майстрів, бригадири комплексних та спеціалізованих бригад, дефектоскопісти з магнітного та ультразвукового контролю, старші приймальники та приймальники локомотивів, старші нарядні, завідуючі локомотивними бригадами.

Один раз на три роки

За відсутності на відділку залізниці відділу локомотивного господарства (відділу рухомого складу), комісія при локомотивному депо проводить іспити головного енергетика локомотивного депо, начальників баз палива, баз нафтопродуктів, складів палива, пунктів екіпіровки локомотивів.

21. Комісія при вагонному депо:

начальник вагонного депо або головний інженер (голова), заступники начальника депо з експлуатації та ремонту, інструктор вагонного господарства по буксовому вузлу, інструктор з автогальм та автозчіпки, представники профспілок.

Старші майстри та майстри депо, майстри пунктів контрольно-технічного та технічного обслуговування вагонів, пунктів підготовки вагонів під навантаження, автоконтрольних пунктів, виробничих дільниць з ремонту колісних пар та роликових підшипників, дільниць з ремонту та збирання електроустаткування, старші оглядачі та оглядачі вагонів усіх найменувань, механіки рефрижераторних поїздів та секцій, провідники пасажирських вагонів і поїзні електромеханіки (які знаходяться у штаті депо), оператори пунктів технічного обслуговування вагонів, дефектоскопісти з магнітного і ультразвукового контролю, чергові стрілочних постів (деповські колії вагонних депо), начальники рефрижераторних поїздів (секцій).

Один раз на два роки

Начальники виробничо-технічних відділів, провідні інженери та техніки депо (згідно з переліком, затвердженим начальником депо), майстри промивально-пропарочних станцій, начальники і майстри промивально-пропарювальних поїздів (пунктів), вивільнені бригадири депо.

Один раз на три роки

За відсутності на відділку залізниці або державному підприємстві з перевезення вантажів та пасажирів відділу вагонного господарства (відділу рухомого складу), комісія при вагонному депо проводить іспити також працівників, перелічених у пункті 12.

22. Комісія при пасажирському вагонному депо з проведення іспитів провідників вагонів:

заступник начальника вагонного депо, заступник начальника вагонної дільниці або начальник резерву провідників пасажирських вагонів (голова), інструктори, представники профспілок.

Провідники пасажирських вагонів.

Один раз на два роки

23. Комісія при вагонній дільниці:

начальник вагонної дільниці або головний інженер (голова), заступник начальника дільниці, інженер технічного відділу, інструктор, представники профспілок.

Старші майстри, майстри, старші оглядачі та оглядачі всіх найменувань, інструктори, поїзні електромеханіки, провідники пасажирських вагонів, фахівці дільниці (за переліком, затвердженим начальником дільниці).

Один раз на два роки

24. Комісія при дистанції колії:

начальник дистанції колії або головний інженер (голова), заступник начальника дистанції колії з експлуатації або помічник начальника дистанції з безпеки руху, провідний (старший) інженер дистанції, представники профспілок.

24а. Комісія при дистанції колії (коли на відділку залізниці або державному підприємстві з перевезення вантажів та пасажирів відсутній локомотивний відділ):

начальник дистанції колії або головний інженер (голова), заступник начальника дистанції колії з експлуатації або помічник начальника дистанції з безпеки руху, провідний (старший) інженер дистанції, машиніст-інструктор локомотивного депо, представники профспілок.

Старші дорожні майстри: лінійних дільниць, дорожні майстри лінійних відділків, бригадири колії та бригадир по штучних спорудах, майстри дистанційних майстерень, начальники та інженери-технологи колійних машин, оператори з колійних вимірювань та їх оператори дефектоскопних візків, машиністи несамохідних колійних та снігозбиральних машин та їх помічники.

Один раз на два роки

Фахівці дистанції за переліком, затвердженим начальником дистанції колії.

Один раз на три роки

За відсутності на відділку залізниці або державному підприємстві з перевезення вантажів та пасажирів відділу колії, комісія при дистанції колії проводить іспити також відповідних працівників, перелічених у пункті 14 (із залученням, за необхідності, представників дистанції сигналізації та зв'язку для роботи у комісії).

Машиністи та їх помічники мотовозів, автомотрис, самохідних колійних машин, пересувних кранів на залізничному ходу, водії дрезин, машиністи та помічники машиністів господарських локомотивів.

Один раз на два роки

25. Комісія при лінійній дільниці (околотку) дистанції колії:

заступник начальника дистанції колії або начальник дільниці колії (старший дорожній майстер лінійної дільниці) (голова), старший дорожній майстер лінійної дільниці (дорожній майстер околотку), старший електромеханік або начальник виробничої дільниці дистанції сигналізації та зв'язку (при іспитах чергових по переїздах), інструктор з виробничого навчання робітників масових професій, представники профспілок.

Монтери колії, обхідники, мостові слюсарі, чергові по переїздах, сигнальники, техніки околотків, робітники з поточного утримання штучних споруд.

Один раз на два роки

26. Комісія при колійній машинній станції:

начальник колійної машинної стан ції або головний інженер (голова), головний механік, виконавець робіт, представники профспілок.

Дорожні майстри, майстри з ремонту та експлуатації машин і механізмів, бригадири колії, сигнальники, машиністи колійних машин та їх помічники, інженери та техніки, начальник колійної машини.

Один раз на два роки

За відсутності на відділку залізниці або державному підприємстві з перевезення вантажів та пасажирів відділу колії, комісія при колійній машинній станції проводить іспити також відповідних працівників, перелічених у пункті 14.

27. Комісія при колійній машинній станції (коли на відділку залізниці або державному підприємстві з перевезення вантажів та пасажирів відсутній локомотивний відділ):

начальник колійної машинної стан ції або головний інженер (голова), головний механік,виконавець робіт, машиніст-інструктор локомотивного депо, представники профспілок.

Машиністи та помічники машиністів мотовозів, автомотрис, самохідних колійних машин, пересувних кранів на залізничному ходу, водії дрезин, машиністи та помічники машиністів господарських локомотивів.

Один раз на два роки

28. Комісія при колійній ремонтній колоні колійної машинної станції:

виконавець робіт колійної колони (голова), дорожній майстер колони, представники профспілок.

Монтери колії, сигнальники.

Один раз на два роки

29. Комісія при будівельних та ремонтно-будівельних, будівельно-монтажних, електромонтажних та енергомонтажних поїздах, мостобудівельних поїздах, мостобудівельних та тунельних мостових загонах і інших спеціалізованих будівельних організаціях (за переліком, затвердженим начальником залізниці):

начальник підрозділу або перший заступник (голова), головний інженер або заступник начальника підрозділу, головний механік підрозділу, представники профспілок.

Спеціалісти, виконавці робіт, будівельні та тунельні майстри, бригадири, лінійні та дільничні механіки, машиністи екскаваторів, кранів на залізничному ходу, баштових кранів, компресорних, насосних пристроїв та електричних станцій: бульдозеристи, трактористи, скреперисти та їх помічники, робітники інших професій (за переліком, затвердженим управителем дорожнім будівельно-монтажним або спеціалізованим трестом), сигналісти, монтери копії, електромонтери електромонтажних поїздів та електромеханіки поїздів зв'язку і СЦБ, та інші працівники, які пов'язані з виконанням будівельних робіт на залізничних коліях, штучних спорудах та облаштуваннях залізничного транспорту.

Один раз на три роки

30. Комісія при дистанції сигналізації та зв'язку:

начальник дистанції сигналізації та зв'язку або головний інженер голова), заступник начальника дистанції, інженер технічного відділу дистанції, представники профспілок.

Старші електромеханіки, електромеханіки, електромонтери, що обслуговують: лінійні та станційні пристрої сигналізації, централізації та блокування, механізовані (автоматизовані) сортувальні гірки, АЛСН, зв'язок, радіо, ПОНАБ, пасажирську автоматику, ДИСК, начальники виробничих дільниць, інженери з забезпечення зв'язку, начальники механізованих та автоматизованих сортувальних гірок.

Один раз на два роки

31. Комісія для проведення іспитів кондукторських бригад:

заступник начальника відділу перевезень відділку залізниці державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів (голова), ревізор руху,

відділу вагонного господарства або вагонного депо, комерційний ревізор відділу контейнерних перевезень та комерційної роботи, представники профспілок.

Кондуктори, інструктори.

Один раз на два роки

32. Комісія при дистанції електропостачання:

начальник дистанції електропостачання або головний інженер (голова), заступник начальника дистанції, інженер технічного відділу дистанції, представники профспілок.

Начальники, фахівці, старші електромеханіки, електромеханіки, старші майстри, майстри та електромонтери (4-ї та 5-ї кваліфікаційної групи) районів контактної мережі, тягових підстанцій, районів електропостачання, начальник виробничо-технічного відділу, старші енергодиспетчери та енергодиспетчери.

Один раз на два роки

33. Комісія при районі контактної мережі, тягової підстанції та району електропостачання:

начальник району контактної мережі, начальник (старший електромеханік) тягової підстанції (голова), інженер дистанції електропостачання, представники профспілок.

Електромонтери району контактної мережі, тягової підстанції та району електропостачання (до 3-ї кваліфікаційної групи включно).

Один раз на два роки

34. Комісія при дистанції цивільних споруд:

начальник дистанції або головний інженер (голова), заступник начальника дистанції, інженер технічного відділу, представники профспілок.

Фахівці дистанції цивільних споруд.

Один раз на три роки

Будівельні майстри по загальнобудівельних роботах, спеціалізованих та монтажних роботах, з експлуатації ремонту машин та механізмів, інспектори з контролю за технічним утриманням будівель.

Один раз на два роки

35. Комісія при дистанції водопостачання та санітарно-технічних пристроїв:

начальник дистанції або головний інженер (голова), інженер технічного відділу, представники профспілок.

Інженери та техніки дистанції. Майстри: з експлуатації, водопостачання та каналізації, бурових робіт, з експлуатації та ремонту машин та механізмів, механіки дільниць.

Один раз на два роки

36. Комісія при відбудовному поїзді:

начальник відбудовного поїзда (голова), заступник начальника відбудовного поїзда, представник ревізорського апарату відділку залізниці або державного підприємства з перевезення вантажів та пасажирів залізниці, інструктор з кранового господарства відбудовного поїзда, представники профспілок.

Машиністи кранів відбудовних поїздів та їх помічники, майстри, стропальники, трактористи, машиністи бульдозерів та електростанцій, газозварники, провідники пасажирських вагонів.

Один раз на два роки

37. Комісія при дирекції з обслуговування пасажирів:

начальник дирекції або головний інженер (голова), заступник начальника дирекції, інженер технічного відділу, інструктор з

Старші майстри, старші оглядачі та оглядачі всіх найменувань, інструктори, поїзні електро механіки, провідники пасажирських вагонів, фахівці дирекції (за переліком, затвердженим начальником дирекції).

Один раз на два роки

38. Комісія інших організацій залізничного транспорту:

керівник підприємства або перший заступник (голова), інженер підприємства, представники профспілок.

Перелік посад та професій, які пов'язані з рухом поїздів і підлягають іспитам, затверджується начальником відповідної установи або заводу.

Один раз на три роки

      1. Мінімально необхідний обсяг знань з Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з сигналізації на залізницях України, Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України за посадами і професіями працівників залізничного транспорту, які підлягають іспитам