Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ для самостійної роб е і е-этика.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
790.53 Кб
Скачать

Конспектування

Конспектування (складання конспекту) - це скорочене викладенняматеріалу аудиторних лекцій, тем курсу, що винесені до обговорення на семінарському занятті або до обовязкового вивчення самостійно (самостійна робота з курсу). У конспекті мають бути відбиті основні положеннязмісту питань навчальної теми,що,при необхідності,доповнюються, аргументуються, ілюструються яскравими прикладами. З метою введення цієї додаткової інформації при конспектуванніможна залишати«поля» - місце для позначок літературних джерел, умовних позначок, які підкреслюють важливі думки в конспекті, приклади і ін..При викладенні конспективного матеріалу важливо правильно його оформлювати, наприклад, структурно виділятиабзаци, підкреслюватиголовні думки,виписувати ключові слова та їх значення. Конспект може бути коротким абобільш докладним, при цьому можна зберегти без зміни пропозиції конспектованогоматеріалуабо використовувати інші формулювання, коротші і з простішою структурою. Найчастіше другий варіант використовується при конспектуванні інформації, що сприймається на слух (наприклад, при записі текстуаудиторної лекції). Може також використовуватися так зване тезове конспектування, хоча тезова побудова може припускати і виклад власної авторської інформації.

Теза - це коротко сформульоване основне положення абзацу підручника,питаннялекції,тексту доповіді і тому подібне. Кількість тез тексту співпадає з кількістю інформаційних центрів. Інформаційний центр (рема) - це нова інформація,що має важливе значення для викладення змісту питання. Наприклад, якщо така інформація може уміщатися в одну пропозицію, тоді, як правило, рема поміщається в кінці речення (відома інформація, що викладається при цьому, називається темою пропозиції). Це варто враховувати принаписанні будь яких індивідуальних дослідницьких завдань і, в цілому, при виконанні будь якої самостійної роботи.

Проте найчастіше думка викладається більш розгорнуто, в декількох пропозиціях. Ці пропозиції логічно об'єднуються в абзаци. Дуже поширений недолік,властивий студентським роботам,полягає в тому, щомайже кожна пропозиція в тексті починається з абзацу. Це свідчить проскладністьдля студентавідмежовувати головне від другорядного, відокремлювати похідне від основного. У класично побудованому абзаці наукового тексту головну думку виражають перша і друга пропозиція, інші розширюють і поглиблюють її, а такожаргументують основні положення абзацу, підводять до формулювання висновку. Пропозиції в абзаці сполучені однаіздругоюрізними видами зв'язку. Логічний зв'язок ланцюжка або послідовної пропозицій припускає такевикладенняінформації, коли на початку наступного реченняповторюється нова інформація (рема) попередньої пропозиції. Дублюватися може само слово-рема (лексичний повтор), його синонім (синонімічний повтор) або замінюючий його займенник (займенниковий повтор).

Для того, щобвміти формулювати і аргументовано доводити свою точку зорупри викладені змісту конспекованого матеріалу, можна використовувати наступні методи:

  1. Знаходитиі порівнювати у різних джерелах абосамостійно формулювативизначення основних понять.

  2. Вивчивши літературу по темі, підібратицитати, афоризми, висловлювання, що відносяться безпосередньо довикладеноїточки зору, що дозволить:

а) точніше формулювати і виражати свої думки;

б) уникатизайвих повторень;

в) закріпляти і розширяти уявлення проосновніпоняття і терміни;

г) порівнявши різні точки зору, вміти знайти і висловитисаме ту думку, що відповідає вашимуявленням про те чи інше вирішення будь якого складного питання.

3. Аналізуючи конкретну думку, що торкається дискусійних питаннь,необхідно пам'ятати, щоуодного чи іншого автора може бути виражена лише одна з можливих точок зору. Слід вчитися бачити, щостоїть затою чи іншою думкою чивисловлюванням: щирепрагнення знайти істину, громадські світоглядні стереотипи, інтелектуальні амбіції автора або його прагнення до оригінального способу самовираження, соціально-політичне«замовлення»(апологія інтересів конкретної соціальної групи або класу) і тому подібне; у будь-якому випадку потрібно намагатисявисловити свою точку зору,проаналізувавшипозиції різнихавторів.