Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ для самостійної роб е і е-этика.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
790.53 Кб
Скачать
  1. Рубенис а. А. Техника и нравственность /а. А. Рубенис // Этическая мысль: Научно-публицистические чтения. 1991. – м., 1992. – с. 38-52.

  2. Щедрина Г.К. Эстетика постмодернизма. // Эстетика сегодня: состояние, перспективы. Материалы научной конференции. 20-21 октября 1999г. Тезисы докладов и выступлений. – СПб.: Санкт-Петербургское философское общество, 1999. – С. 97 – 99.

При посиланні на інтернет ресурси необхідно обовязково вказувати повну електронну адресу посилання.

Наприклад:

  1. Гомбрих, Э. История искусства: [Пер. с англ.] / Э. Гомбрих. — М.: АСТ: Трилистник, 1998. — 688 с.: ил. — [електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Culture/gombr/index.php

Завершуюча стадія роботи над рефератом

Дуже важливим етапом є завершальна частина роботи. Необхідно сформулювати загальні висновки з усього дослідженного і викладенного матеріалу, показати, які питання вдалося розглянути більш-менш повно, які розглянуті лише частково. Повинна бути намічена перспектива, напрямки подальших досліджень. Якщо робота повязана із історічною темою, то потрібно розкрити значущість досліджуваної історичної теми для свого часу і для сучасності. Доцільно показати: які аспекти залишилися нерозкритими, які нові питання виникають, які аспекти проблеми є невирішеними насьогодні, але представляють особливу значущість для науки

Після підготовки реферату його необхідно ретельно перевірити відповідно до вимог грамотності викладення: синтаксису, лексики і граматики. Помилкивтексті, а також друкарські помилки знижують загальнеуявленняпровиконануроботу, що позначається на оцінці. На розсуд викладача, зміст реферату може бутипідготовлений до докладу і представлений на науково-практичній конференції або семінарі, де студент викладає його змістпротягом5-10 хвилин, потім відповідає на питання. В процесі дискусії можуть також обговорюватися спірні питання реферату. Потім викладач підводить підсумок виконаної роботи і виставляє студентові оцінку. Реферати можуть також враховуватися як залікові роботи по вивчених темах.

Завершальна частина оформлення роботи

Закінчуючи оформлення, необхідно проставити нумерацію сторінок. Першою сторінкою вважається титульний аркуш, другий, - зміст (план), третьою - вступ. Над ними сторінки зазвичай не ставлять.

Список літератури і додаткитакож включають в нумерацію.

Критерії оцінювання реферату

  1. Знайомство з літературою, глибина вивчення джерел, коректність цитування і повнота використання джерел. (Оцінка від 5 до 10 балів).

  2. Обгрунтування актуальності теми і формулювання мети роботи (постановка проблеми). (Оцінка від 5 до 10 балів).

  3. Використання наукових методів. (Оцінка від 5 до 10 балів).

  4. Розкриття теми (відповідністьзмісту роботи заявленій темі). (Оцінкавід 5 до 10 балів).

  5. Відповідність логіки викладеннянаміченому плану. (Оцінкавід 5 до 10 балів).

  6. Самостійність суджень і висновків. (Оцінкавід 5 до 10 балів).

  7. Дотримання вимог, що пред'являються до оформлення. (Оцінка від 5 до 10 балів).

Бали підсумовуються і діляться на 7, отриманий результат округляється у велику або меншу сторону.

Доповідь як один із видів індивідуального дослідницького завдання

Доповідь (публічне повідомлення) - розгорнутий виклад якої-небудь теми або ж підсумковий виступ з інформацією. Він характеризує рівень пізнавальної діяльності, самостійності, активності студентів в учбовій, методичній або науковій роботі за певний період (квартал, семестр, навчальний рік), а також - побічно - ефективність методів, форм і способів ведення освітнього процесу.

По структурі і змісту доповіді представляють повніший, ніж реферати, інформативний матеріал, емпіричну базу, а також відрізняються від них тим, що не тільки сприяють формуванню навичок дослідницької роботи, розширюють рамки пізнання предмета, учать критично мислити і мають вищий творчий потенціал, але й навичок публічного виступу, вміння представити свою роботу на високому рівні.

Об'єм доповіді коливається від 10 до 30 машинописних сторінок. До доповіді по темі з великим об'ємом окрім основного доповідача можуть визначаться і співдоповідачі з окремих питань і напрямів. З метою наочності і точнішого з'ясування матеріалу, що викладається, до виступу по доповіді рекомендується готувати ілюстративний матеріал у вигляді презентацій, схем або таблиць.