Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ для самостійної роб е і е-этика.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
790.53 Кб
Скачать

Тема 3. Етичні категорії.

Мораль як предмет етики. Властивості і функції моралі. Моральна свідомість і її структура (основні категорії моралі, моральні принципи, моральні норми, правила, моральний ідеал, поняття «цінність» і «святиня».). Метакатегорії етики:«благо», «добро», «зло». «Моральнийідеал»і шляхи його втіленя. Категорія «святыня».

«Смисл життя», «щастя»як базові категорії етики. Об’єктивні категорії моральної свідомості: обовязок, відповідальність, справедливість. Особистісна моральна свідомість. Суб’єктивні категорії: «совість», «гідність», «гріх», «сором», «каяття».

Тема 4. Культура спілкування і етикет.

Спілкування як моральна цінність. Моральні принципи і норми спілкування. Основні засади морального спілкування: любов, повага, милосердя, співчуття, толерантність. Основи культури ділового спілкування.

Поняття етикету. Значення і соціокультурні функції етикету. Взаємозвязок моральності і етикету. Історичний розвиток етикету і особливості сучасного етикету. Норми етикету в міжособистісному і діловому спілкуванні.

Змістовий модуль 2. «Естетика».

Тема 1. Естетика як наука та її категорії.

Проблема визначення предмету естетики. Два способи буття естетики в історії: . Категорії класичної естетики. Прекрасне та потворне. Піднесене та низьке. Трагічне та комічне. Естетичне» як метакатегорія посткласичної естетики. Мистецтво як естетичний феномен. Основні категорії художньої творчості. Специфіка і структура естетичної свідомості (естетичне почуття.естетичний смак, естетичний ідеал). Основні категорії некласичної естетики. Естетичні категорії і принципи естетики постмодерну.

Тема 2. Історія естетичної думки.

Антична естетика. Типологічні риси античної естетики та її реалізація у мистецтві Давньої Греції. Середньовічна естетика. Основні характерні риси середньовічної естетики. Естетика Давньої Русі. Естетика ікони. Символічна естетика православного храму. Естетика Відродження. Дві основні тенденції в естетиці Нового часу. Естетика бароко та класицизму. Естетика просвітництва. Романтизм і реалізм у естетиці й художній практиці ХІХ століття. Специфіка естетики ХХ століття. Революційні зміни у естетиці і художньої практиці. Загальні художньо-естетичні принципи авангарду. Основні напрямки у мистецтві першої половиниXXст.. Естетика модернізму і постмодернізму. Елітарна і масова культура.

Тема 3. Художня реальність України і шляхи естетичного виховання економічних кадрів.

Художня культура Давньої Русі і основні особливості давньоруського мистецтва. Філософія давньоруського мистецтва і естетична думка Київської Русі. Полемічна естетика на Україні ХVI—ХVII ст.. Барокова естетика XVII ст.Творчість СимеонаПолоцького. Розвитокмистецтва і естетичної думкив XVIII ст.. Естетичні ідеї в творчості Г. Сковороди. Художня культура романтизму в української естетиці XIX ст. Загальна характеристика естетичної культури XIX ст.. Художня культура України в XXст..Постмодернізм і сучасні пошуки в художньої культурі України кінця XX і почаку XXІ ст.. Естетичне виховання майбутнього фахівця економіста. Естетичні вимоги до сучасної ділової людини. Сучасний дрес-код та його значення у професійної діяльності і повсякденному житті.