Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtomobilni_dviguni_ch1.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.01 Mб
Скачать

11.2 Охолоджувачі повітря

При наддуві температура повітря за компресором підвищується, тому при середньому і високому наддуві здійснюють проміжне охолодження повітря між компресором і впускним трубопроводом двигуна. Це сприяє поліпшенню масового наповнення циліндрів, підвищенню потужності і паливної економічності двигуна, зниженню теплової напруженості його деталей, зменшенню температури газів перед турбіною.

Повітря можна охолоджувати спеціальними охолоджувачами або за допомогою випарного охолодження - вприскування в повітря легко випаровуючих речовин (спирту, аміаку, води й ін.). Застосовують два типи охолоджувачів: повітря-повітряні і водо-повітряні. Застосовують як трубчасті, так і пластинчасті охолоджувачі.

Повітря-повітряний охолоджувач установлюють перед масляним і водяним радіаторами двигуна. Просочування атмосферного повітря через охолоджувач здійснюють вентилятором системи охолодження двигуна. Охолоджуване повітря рухається усередині латунних трубок серцевини охолоджувача, яка аналогічна тій, котру застосовують звичайно в радіаторах системи охолодження.

При водо-повітряному охолодженні вода за допомогою насоса (спеціального або наявного в системі охолодження двигуна) циркулює через охолоджувач і радіатор.

Хоча теплообмін між охолоджуваним повітрям і охолодною рідиною за інших рівних умов відбувається більш інтенсивно, ніж між охолоджуваним і охолодним повітрям, у цілому повітря-повітряні охолоджувачі більш ефективні, ніж водо-повітряні, через більший перепад температури між повітрям і охолодним агентом.

Тема 12 паливні системи двигунів із примусовим запалюванням

12.1 Паливна система карбюраторного двигуна

Паливні системи карбюраторних двигунів включають звичайно наступні основні вузли й елементи:

1. Паливний бак з показником чи з датчиком рівня палива.

2. Фільтр грубого очищення палива.

3. Паливний насос.

4. Фільтр тонкого очищення палива.

5. Карбюратор.

6. Паливопроводи.

7. Впускний трубопровід.

Крім того, до складу системи можуть входити додаткові баки, сепаратори, фільтри, клапани й ін. пристрої.

У якості паливнопідкачувальних насосів найчастіше застосовуються насоси діафрагменого типу.

Паливні фільтри охороняють паливну систему від забруднення. Фільтр-відстійник грубого очищення палива від великих механічних часток містить фільтруючий елемент сітчастого чи пластинчастого типу. Фільтруючий елемент фільтра тонкого очищення звичайно виконаний з пористого матеріалу (кераміка, картон і т.п.) і забезпечує затримку дрібних механічних часток.

Карбюратор - основний елемент паливної системи двигуна. Він служить для:

1) розпилювання, часткового випару, змішування палива і повітря;

2) забезпечення складу паливовоздушної суміші відповідно до режиму роботи двигуна;

3) зміни відповідно до навантаження двигуна кількості паливовоздушної суміші.

По конструкції розрізняють одно- і багатокамерні карбюратори, а також карбюратори з падаючим, висхідним і горизонтальним потоком.

Найбільше поширення в сучасних двигунах одержали поплавкові карбюратори з усмоктуванням палива у вакуумірованому потоці, що виникає в звуженій частині повітряного каналу карбюратора - дифузорі внаслідок місцевого підвищення швидкості повітря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]