Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtomobilni_dviguni_ch1.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.01 Mб
Скачать

15.3 Нейтралізація випускних газів

Зниження рівня викидів токсичних речовин з випускними газами двигунів можна досягти такими способами:

1. Правильною організацією робочого процесу, у першу чергу процесів сумішоутворення і згоряння.

2. Оснащення двигуна системами нейтралізації випускних газів.

3. Застосуванням палив, у продуктах згоряння яких міститься мінімальна кількість токсичних речовин.

Застосовувані в даний час способи впливу на робочий процес приводять найчастіше до зниження потужності двигунів і збільшенню витрати палива.

У термічних і каталітичних нейтралізаторах відбуваються хімічні реакції, у результаті чого зменшується концентрація газових компонентів токсичних речовин. Механічні і водяні очисники застосовують для очищення випускних газів від механічних часток (сажі) і крапельок масла (як правило, у стаціонарних двигунах).

Термічний нейтралізатор являє собою камеру згоряння, що розміщається у випускному тракті для допалювання продуктів неповного згоряння палива (CnHm і СО). Він може встановлюватися на місці випускного трубопроводу і виконувати його функції. Реакції окислювання СО і CnHm протікають при температурах понад 830оС і при наявності кисню. Термічні нейтралізатори застосовують на двигунах із примусовим запаленням. Висока температура газів у цих двигунів забезпечує догорання частини CnHm і СО, концентрація яких вище, ніж у дизелів. Викиди СО і CnHm знижуються на 60...80%. Власне кажучи, термічний нейтралізатор являє собою жарову трубу, у якій організований процес інтенсивного вихроутворення з подачею додаткового повітря.

У каталітичних окисних нейтралізаторах з каталізаторами з платини, родію, палладія висока швидкість окислювання CO і CnHm забезпечується при температурах 300...580оС. Каталізатор наносять на поверхню керамічних кульок чи ін. тіл і поміщають у корпус, яким може бути навіть глушитель шуму випуску. Вдається окислити до 80% CO, CnHm і відновити NOx. На жаль, застосування этилованих бензинів приводить до виходу каталізаторів з ладу.

Для зменшення викидів шкідливих речовин з картерними газами застосовують закриті системи вентиляції картера, у яких гази, що прориваються з камери згоряння, направляються у впускний трубопровід двигуна.

Зниження забруднення навколишнього середовища можливо і при використанні як паливо етилового чи метилового спирту. Застосування їх у двигунах із примусовим запаленням знижує викиди NOx, CO, CnHm. При цьому трохи зростає викид альдегідів.

Список використаної літератури

1. Автомобільні двигуни /І.І.Тимченко, Ю.Ф.Гутаревич, К.Є.Долганов, М.Р.Муждобаєв. -Х.:Основа, 1995. -464с.

2. Двигатели внутреннего сгорания /Хачиян А.С., Морозов К.А., Луканин В.Н. и др. -М.:Высш.шк., 1985. -311с.

3. Расчет автомобильных и тракторных двигателей: Учеб. пособие для вузов. / А.И.Колчин, В.П.Демидов – 3-е изд. перераб. и доп. – М.: Высш. шк., 2002. – 496 с.

4. Автомобильные двигатели /Под ред. М.С.Ховаха. –М.: Машиностроение,1977. –591с.

5. Двигатели внутреннего сгорания: Устройство и работа поршневых и комбинированных двигателей /В.П.Алексеев, В.Ф.Воронин, Л.В.Грехов и др. -М.:Машиностроение, 1990. -288c.

6. Двигатели внутреннего сгорания. Теория поршневых и комбинированных двигателей/ Д.Н.Вырубов, Н.А.Иващенко, В.И.Ивин и др. -М.:Машиностроение, 1983. -372с.

7. Двигатели внутреннего сгорания: Системы поршневых и комбинированных двигателей /С.И.Ефимов, Н.А.Иващенко, В.И.Ивин и др. -М.:Машиностроение, 1985. -456c.

8. Двигатели внутреннего сгорания: Конструирование и расчет на прочность поршневых и комбинированных двигателей/ Д.Н.Вырубов, С.И.Ефимов, В.И.Ивин и др. -М.:Машиностроение, 1984. -384с.

9. Чистяков В.К. Динамика поршневых и комбинированных двигателей внутреннего сгорания. -М.:Машиностроение, 1989. -256с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]