Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
токарева.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
62.67 Кб
Скачать

Тема 4. Облік розрахункових операцій

На Відокремленому підрозділі шахти Чайкіно Державного підприємства Макіїввугілля один бухгалтер за розрахунками. Він займається рахунками 36, 37, 63. У його обов'язку входить:

- правильно і своєчасно обробляти первинні документи, що поступили від постачальників або від різних організацій;

- у міру надходження документів перевіряти:

a) правильність їх оформлення;

b) законність здійснення операцій;

c) правильність підрахунку показників;

- складання у міру обробки первинних документів Журналу-ордера Ѐ6, 8, 7;

- надавати своєчасно документи по претензіях до постачальників;

- складати списки дебіторської і кредиторської заборгованості і інше.

Здійснюючи виробничо-господарську діяльність с/г підприємства здійснюють розрахункові операції з іншими підприємствами, організаціями. До ним відносяться розрахунки з постачальниками і підрядчиками, з підзвітними обличчями, покупцями і замовниками, тобто з різними кредиторами і дебіторами. Розрахунки з дебіторами здійснюються в 3 класі, а саме рахунок 361, 372 і ін. Розрахунки з кредиторами - в 6 класі.

Для обліку розрахунків з підзвітними обличчями призначений рахунок 372. По дебету рахунку відображаються суми видані підзвітна сума і суми що виплатили підзвітна сума особам у відшкодуванні перевитрати. По кредиту - суми невикористаних авансів, суми, витрачені підзвітними особами відповідно до затверджених авансових звітів. Розміри видачі засобів регулюються Інструкцією по веденню касових операцій і Інструкцією по службових відрядженнях. Коло підзвітних осіб в господарстві обмежено. Терміни відрядження обмежені інструкцією, встановлюються керівником підприємства. Не пізніше за три дні після повернення з відрядження, особа звітує авансовим звітом про витрачені підзвітні суми.

Види витрат в підзвітну суму: господарські витрати, витрати по переміщенню, витрати по відрядженню. Вони включають оплату проїзду, оплату за ліжко, житла, послуги зв'язку (якщо розмови були пов'язані з діяльністю підприємства), за умови наявності виправдувальних документів.

Синтетичний облік по рахунку 372 ведеться в Журналі-ордері Ѐ 7. Обороти по дебету заповнюються по витратних касових ордерах, а обороти по кредиту - по авансовому звіту.

На рахунку 36 ведеться облік розрахунків з покупцями і замовниками; тут узагальнюється інформація розрахунків по покупцях і замовниках. По дебету рахунку відображають вартість реалізованої продукції, товарів, послуг і робіт, які включають ПДВ. По кредиту - суми платежів, які поступили на рахунки підприємства і в касу.

На Відокремленому підрозділі шахти Чайкіно Державного підприємства Макіїввугілля надходження і вибуття продукції здійснюється прибутковим і витратним накладним, де указується назва постачальника, одержувача, замовлення і умову продажу, а також номер накладної, найменування товару, його кількість, вартість без ПДВ, сума ПДВ і сума всього.

Синтетичний облік по покупцях і замовниках ведеться в журналі-ордері № 11. Але в програмі формують Журнал-ордер і відомість по рахунку 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»; облік ведеться в розрізі постачальників.

Розрахунки з постачальниками і підрядчиками враховуються на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками». На цьому рахунку відображають розрахунки з підприємствами, організаціями і особами за отримання ТМЦ, прийняті роботи і запропоновані послуги. По кредиту рахунку 63 відображають заборгованість за отримання від постачальників товароматеріальних цінностей, за роботи і послуги, а по дебету погашення і списання.

Аналітичний облік розрахунків з постачальниками і підрядчиками ведуть по кожному окремо пред'явленому рахунку.

Синтетичний облік ведеться в Ж/О №6 с-г.

Дане підприємство має в своєму розпорядженні житлові будинки і гуртожиток, тому в розрахунковому відділі також проводиться облік розрахунків з квартиронаймачами, проводять розрахунки по комунальних послугах. Для розрахунків призначений рахунок 68.2.4

Через розрахунковий відділ також проводяться розрахунки по виконавських листах.

Податок - це обов'язковий внесок до бюджету країни або бюджет відповідного рівня, який здійснюють платники за умовами Законів України про оподаткування.

Існують різні види податків; на даному підприємстві оплачують наступні види податків:

- податок на прибуток підприємств

Особливості оподаткування підприємств гірничодобувної промисловості полягають у специфіці нарахування податку на прибуток, розрахунку плати за користування надрами (яка включає збори за користування надрами, геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, видачу спеціальних дозволів (ліцензій)); визначенні збору за забруднення навколишнього природного середовища.

При розрахунку податку на прибуток витрати, пов’язані з видобутком корисних копалин включаються до окремої групи витрат платника податку, що підлягають амортизації згідно з Законом про прибуток. До них належать платежі за користування надрами відповідно до Кодексу і витрати на: придбання геологічної інформації; попередню та детальну розвідку родовищ корисних копалин, проведену за рахунок власних коштів підприємств; проведення державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин; розробку техніко-економічних обґрунтувань, бізнес-планів, угод (контрактів), концесійних договорів на користування надрами тощо; проектування розробки родовищ (запасів) корисних копалин; дорозвідку родовищ корисних копалин, що здійснюється підприємством паралельно з експлуатаційними роботами.

По ПДВ складається декларація.

Бухгалтер по податках складає податкові накладні, книги обліку продажів і податкові декларації.

Податкова накладна є дуже важливим документом, оскільки виконує функції звітного податкового і розрахункового документа, який підтверджує факт продажу або придбання товарів, що веде за собою виникнення податкового кредиту або зобов'язання.

Бухгалтер веде розрахунки по ПДВ на двох рахунках: 643 «Податкове зобов'язання» і 644 «Податковий кредит».

Декларація платників ПДВ надається щомісячно до 20 числа. Вона складається з трьох розділів: податкове зобов'язання, податковий кредит і розрахунки з бюджетом за звітний період. Підписує директор і головний бухгалтер цього господарства.

Облік податків і платежів на підприємстві ведеться по видах.

В кінці місяця складається оборотно-сальдова відомість по всіх видах податків; у ній указується назва податку, сальдо на початок звітного періоду, обороти за період, сальдо на кінець. Також виводиться рядок Разом.

Окрім відомості формують Аналіз рахунку 64, де указуються рахунки, на яких проводилися операції. У Аналізі рахунку указується також сальдо на початок звітного періоду, обороти по дебету і кредиту, виводиться сальдо на кінець; при чому всі суми повинні співпадати з відомістю.

Синтетичний облік по податках і платежах ведеться в Журналі-ордері №8; тут указуються кореспондуючі рахунки і сума проведеної операції. В кінці виводиться рядок Разом по рахунку.

На підставі Ж/О №8 заповнюється Головна книга.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]