Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
токарева.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
62.67 Кб
Скачать

11. Фінансова звітність. Облік кредитних операцій

Роботу бухгалтерської служби на шахті очолює головний бухгалтер.

Головний бухгалтер в господарстві забезпечує:

- правильний і своєчасний облік виробничої діяльності і її результатів на основі централізації облікового процесу, дотримання нормативних актів і інструкцій по веденню бухгалтерського обліку;

- впровадження програмних норм і методів бухгалтерського обліку на основі застосування обчислювальної техніки;

- правильний і своєчасний облік засобів господарства, правильне оформлення і віддзеркалення на рахунках бухгалтерського обліку операцій по руху цих засобів;

- правильний облік натуральних і грошових доходів, фондів, утворених відповідно до статуту підприємства;

- своєчасно і точно вести облік результатів фінансово-господарської діяльності в цілому по господарству і по його структурних підрозділах;

- правильний облік і здійснення всіх фінансових, кредитних операцій, а також своєчасно і правильно проводити звірку всіх розрахунків господарства з банком і іншими організаціями;

- своєчасно і правильно нараховувати і перераховувати державні податки, відрахування від прибутку і інші платежі до державного бюджету, своєчасного погашення кредитів банку;

- строге дотримання касової і розрахункової дисципліни, витрачання одержаних в банку коштів за призначенням, порядок зберігання і виписок чекових книжок.

Головний бухгалтер також займається кредитними операціями.

Для отримання короткострокового кредиту банку пишеться клопотання на фірмовому бланку з проханням виділити кредит. Складається техніко-економічне обґрунтування використання кредитних засобів.

Пишеться кредитна заявка. Господарство пропонує під заставу певну продукцію. Складається договір застави, надається перелік залогодаваємой продукції. Договір застави завіряється нотаріально.

Складається кредитний договір, графік погашення кредиту, надаються контрактні рахунки постачальників і лише після цього видається кредит. Банк призначає відсоток за кредит і терміни, які обмовляються в кредитному договорі. Взаєморозрахунки в кредитній сфері веде головний бухгалтер.

Також головний бухгалтер веде облік по довгострокових фінансових інвестиціях. Операції по обліку грошових коштів на капітальні інвестиції відображають на підставі виписок банку в Журналі-ордері № 3.

Баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства. Його складає головний бухгалтер. У балансі відображається наступна інформація: фінансовий стан господарства, економічні ресурси, ліквідність і платоспроможність господарства.

Також головний бухгалтер Звіт про фінансові результати згідно П(С) БУ 3 «Звіт про фінансові результати». Він складається з трьох розділів: фінансові результати, елементи операційних витрат, розрахунок показників прибутковості акцій. Примітки до Звіту складаються за роки, до квартального звіту їх не подають.

Окрім цього в обов'язку головного бухгалтера входить регулярно проводити заняття з бухгалтерами по нововведеннях і змінах в інструкціях по веденню бухгалтерського обліку.

Висновки і пропозиції студента-практиканта

Я проходила технологічну практику у Відокремленому підрозділі шахти Чайкіно Державного підприємства Макіїввугілля з 8 грудня 2011 року по 15.02.2012 р. , у бухгалтерії.

На даному підприємстві достатня база для виконання програми практики, побутові умови задовільні, є достатня нормативно-правова база для виконання програми практики.

Відокремлений підрозділ шахта Чайкіно Державного підприємства Макіїввугілля здійснює документоване, своєчасне, повне і достовірне віддзеркалення фактичних витрат в грошовому виразі на видобуток вугілля , а також контроль за раціональним і економним витрачанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів є основною метою обліку витрат і визначення собівартості.

Робота облікового апарату на шахті організована на належному рівні, бухгалтерський облік ведеться відповідно до Законів, положень, інструкцій. Облік на Відокремленому підрозділі шахти Чайкіно Державного підприємства Макіїввугілля повністю компютерізован і ведеться по журнально-ордерній формі обліку.

Поточний облік витрат завершується в кінці року численням фактичної собівартості. Фактична собівартість визначається виключно на підставі перевірених даних поточного бухгалтерського обліку.

За час практики я ознайомилась з нормативно-правовими актами щодо ведення обліку та з організацією ведення бухгалтерського на підприємстві , заповнювала первинні документи .

Список використовуваної літератури:

1. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність» № 996-XIV від 16.07.1999г.

2. Інструкція НБУ «Про відкриття банками рахунків в національній і іноземній валюті»

3. Інструкція НБУ «Про організацію роботи по наявному зверненню установ банків України»

4. Положення про оплату праці

5. П(С) БУ №2 «Баланс»

6. П(С) БУ №3 «Звіт про фінансові результати»

7. Бутинец Ф. Ф. «Фінансовий облік» ЖПП Рута - 2000 р.

8. Бутинец Ф. Ф. «Бухгалтерський облік в сільському господарстві» ЖПП Рута - 2003 р.

9. Завгородній В. П. «Бухгалтерський облік в Україні» учбово-практична допомога 4-е видання, доп. і перераб. До: АСЬК - 1999г.

10. Ткаченко Н. М. «Бухгалтерський облік на підприємствах України з різними формами власності» 4-е видання, доп. і перераб. До: АСЬК - 1998г

37

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]