Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ стр.мат. 3 часть.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
765.37 Кб
Скачать

4. АСФАЛЬТОВИЙ БЕТОН

Асфальтовим бетоном називають будівельний матеріал, одержаний ущільненням раціонально підібраної і виготовленої при визначеній температурі суміші із щебеню або гравію, піску, мінерального порошку та бітуму.

Основні властивості асфальтових бетонів: середня густина, водопроникність, розбухання, міцність на стиск при температурах 0°С, +20°С, +50°С, коефіцієнт водостійкості.

Властивості асфальтових бетонів визначають на зразках-циліндрах діаметром і висотою 50,5 мм або 71,4 мм, які виготовлені за стандартною методикою.

4.1. Середня густина асфальтобетону

Апаратура і матеріали. Терези технічні з гирками, посудина з водою, терези для гідростатичного зважування, термометр, зразки асфальтового бетону.

Випробування. Три зразки асфальтобетону витирають, очищають від вільних частинок суміші і зважують з точністю до 0,01 г на повітрі, занурюють на 30 хвилин у посудину з водою (температура води 20±2°С). Повторно зважують зразки на повітрі, а потім у воді при температурі 20±2°С. Середню густину, кг/м3 (г/см3), визначають за формулою:

ρсер =

m0 ρв

 

(m1 m2 ),

(4.1)

де m – маса зразка, зваженого на повітрі, г; m1 – маса зразка після витримування у воді, г; m2 – маса зразка, зваженого у воді, г; ρв – густина води (1 г/см3). Результати випробувань заносять до таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 Результати визначення середньої густини асфальтового бетону

№ п.п.

m0, г

m1, г

m2, г

ρсер, г/см3

ρсер, кг/м3

 

 

сер , кг/м3

ρ

 

 

 

 

 

6

 

 

1

2

3

4

5

 

7

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

Середню густину визначають як середнє арифметичне результатів трьох паралельних випробувань, якщо розбіжність між ними не перевищує 0,02 г/см3.

Середня густина асфальтобетону 2300 – 2450 кг/м3.

4.2. Міцність при стиску

Апаратура і матеріали. Гідравлічний прес, штангенциркуль, термостат, термометр, зразки асфальтобетону.

Випробування. Зразки асфальтобетону розміщують на дві години у повітряну або на одну годину у водяну баню при температурі 50±1°С (20±1°С, 0±1°С). Далі зразки виймають з термостату, обтирають м’якою тканиною, вимірюють діаметр, після чого розміщують зразок на нижню плиту преса.

Навантажують зразок із швидкістю 3 мм/хв до його зруйнування. Границю міцності при стиску, МПа, при кожній температурі обчислюють за формулою:

Rст =

F

,

(4.2)

S

 

 

 

Результати визначення міцності при стиску подають у вигляді табл. 4.2.

15