Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Konspekt_lektsy_po_okhrane_truda_ch_1 (1)

.pdf
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

17.8.Зварювання (прихватка) деталей напівавтоматом, що розміщений:

а– на інвентарному візку; б—на спеціальній пересувній консолі

Дуже важливе значення для забезпечення високої продуктивності праці має раціональне планування дільниць складання та зварювання конструкцій. На рис. 17.9 наведено типове планування деяких дільниць згідно з рекомендаціями щодо проектування заводів металоконструкцій.

При складанні конструкцій із пакета деталей доводиться перевіряти, чи співпадають отвори; цю операцію необхідно виконувати ломиком або ручкою ключа, але в жодному разі не руками.

Роботи по складанню конструкцій треба здійснювати тільки справним інструментом. Для цього потрібно періодично контролювати його, а також перевіряти застосовувані під час складання універсальні пристрої (струбцини, стяжки, ручні домкрати, молотки).

Рис. 17.9. Планування дільниці складання і зварювання стержнів двотаврового перерізу при застосуванні глагольного візка:

1—кантувач; 2—проміжний склад; 3—зварювальний автомат; 4—глагольний візок

При великій кількості складальних болтів, розміщених на поверхні в кілька рядів, рекомендується застосовувати пневматичні гайковерти, а коли таких нема — ручні ключі з зігнутою рукояткою. Не можна під час роботи гайковим ключем подовжувати рукоятку, насаджуючи на неї інший ключ або шматок труби.

Коли використовується кувалда, необхідно стежити за ти щоб у радіусі 3 м від працюючого не було сторонніх. Коли потрібно, рубати метал пневматичним молотком або зубилом, робітник повинен стати так, щоб не поранити осколком себе й оточуючих. Перед тим як вибивати оправки і пробки, складальники повинні попередити тих, хто працює поруч (особливо якщо це відбувається у замкненому просторі). Обрубування зайвого металу та очищенні зварних швів від шлаку та іржі слід робити тільки в захисних окулярах. Якщо під час складальних робіт застосовується ручний пневмоінструмент, працювати ним можуть тільки робітники, які пройшли курс спеціального навчання. Щодня перед закінченням зміни складальники повинні навести порядок на робочих місцях невикористані деталі, залишки металу, інші відходи скласти в ящики й винести в заздалегідь визначені місця.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ ДО ГЛАВИ 17

1.Укажіть, якої висоти повинні бути перила загородження, сходи та стаціонарі площадки.

2.Для чого застосовується блокування гільйотинних ножиців?

3.За допомогою яких заходів підвищується рівень безпеки праці штампувальника?

4.Опишіть послідовність установки та перевірки абразивного круга.

91