Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психопаталогия экзамен.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
49.45 Кб
Скачать

38Основні клінічні ознаки і синдроми при шизофренії.

Шизофренія - це хронічне прогредієнтне захворювання,яке характеризується розладами психічних процесів. Призводить до змін особистості. Так як шизофренія має тенденцію до хронічного перебігу з наростанням у хворого особливого виду змін особистості та порушенням адаптації в суспільстві (зниження або повна втрата працездатності, що виникають суспільно небезпечні дії), соціальне значення її велике. Симптоми шизофренії :Марення. ГалюцинаціїКонфлікт «соціальних упереджень і манії переслідуванняПостійна рефлексія. . Виділяють кілька форм шизофренії: Проста, параноїдна, гебефренична, кататонічна, недиференційована. Кожна форма має свої особливості прояву та перебігу захворювання.

39Епілепсія. Етіологія,патогенез та клініка.Епілепсія - хронічне захворювання, що виникає в дитячому і юнацькому віці, що проявляється різноманітними судорожними й безсудорожними припадками, а також типовими змінами особистості, психозами

Етіологія і патогенез. Етіологія ї залишається багато в чому неясній. Про це свідчить більш висока конкордатність по цьому захворюванню монозиготних близнюків у порівнянні з дізиготнимиПатогенез епілепсії не ясний. Патогенетичні механізми епілепсії підрозділяють на що мають відношення до власне церебральних процесів і зв'язані з загальносоматичними змінами в організміКлініка епілептичної хвороби дуже різноманітна, вона складається з продромальних розладів, різних судорожних і безсудомних пароксизмів, змін особистості і як гострих, так і хронічних психозів.

Нерідко хворі не знаходять собі місця, відчувають лихо, що насувається. продромальні явища можуть мати вигляд сенестопатичних або іпохондричних розладів. Сенестопатії виражаються в невизначених і різноманітних відчуттях у голові, різних частинах тілаДо судомних параксизмів при епілепсії відносять великий судорожний припадок, малі припадки.

40Малі та великі судомні припадки.

Напад - тимчасове порушення діяльності мозку, при якому людина робить що-небудь крім волі і без будь-яких зовнішніх стимулів. Це порушення відбувається через незвичайну електричної активності мозку.Великий припадок- судорожний. може початися раптово, або дитина може відчути застережливий сигнал Дитина падає на підлогу без свідомості, всі м'язи його напружені. судоми тривають протягом 5 хвилин. Зрештою колір шкіри дитини повертається до норми, і, виснажений, він впадає в глибокий сон на кілька годин. Якщо сон триває більш короткий час, то дитина може прокинутися з сильним головним болем, який триває годинами. Прокинувшись, дитина нічого не пам'ятає про припадку.Малий припадокМалі напади набагато менш наочні, ніж великі епілептичні. Зазвичай малий припадок включає короткочасну втрату свідомості, яку спостерігачі можуть навіть не помітити. Під час такого нападу вираз обличчя дитини може здаватися відсутнім, і можна подумати, що дитина «втупився» поглядом у простір. Іноді опускаються повіки і відбувається моргання або сіпання м'язів. Які б не були симптоми, припадок триває лише кілька секунд, після чого дитина відновлює перерване заняття, як ніби нічого не сталося.

41Форми пароксизмальних розладів при епілепсії: судомні та без судомні пароксизми.Особливі безсудомні стани - пароксизмально виникаючий безсудомний стан із частковим порушенням свідомості. При ньому порушується орієнтування в навколишньому середовищі, правильність сприйняття оточуючого простору і часу, Судомні пароксизми у дітей раннього віку можуть виникати при найрізноманітніших захворюваннях і станах, що призводять до підвищення судомної готовності мозку.Крім того, термін «епілепсія» для багатьох батьків позначає важке душевне захворювання, розумову неповноцінність і якоюсь мірою приреченість.

42Розлади особистості та емоційної сфери при епілепсії.

Хронічні зміни психічної діяльності при епілепсії розвиваються в результаті тривалого плину патологічного процесу. Вони, як правило, проявляються у вигляді змін характеру, порушень розумового процесу й розвитку слабоумства.Хронічні порушення психічної діяльності у хворих епілепсією можуть проявлятися також підвищеною гіперсоціальніс. У цьому випадку у відмінність про хворих з асоціальними змінами особистості, схильних до постійних конфліктів, порушенням правил гуртожитку, хуліганським діям, агресивності, виявляються сумлінність, дитяча прихильність, догідливість, прагнення зробити послуги навколишньої.