Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психопаталогия экзамен.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
49.45 Кб
Скачать

47Шизофренія, загальні симптоми.

Шизофренія – хронічне прогредієнтне захворювання , яке характеризується розладами психічних процесів і повільно/швидко призводить до змін особистості.

Симптоми : порушення сприймання – галюцинації( зорові, слухові, можуть бути ще і тактильні та нюхові); дореалізація, деперсоналізація; ілюзії – не тривалі ;розлади мислення – формальні та продуктивні.Формальні – резонерське мислення, порушення мислення за логічною стрункість, амбівалентність.Продуктивні – маячні ідеїГалюцинації. Конфлікт «соціальних упереджень і манії переслідуванняПостійна рефлексія.

48Алкоголізм і алкогольний психоз.

Алкоголізм – це захворювання , що характеризується сильною психічною та фізичною залежністю від алкоголю .Алкоголізм, як патологія, проходить кілька етапів розвитку, які характеризуються поступовим збільшенням алкогольної залежності, зменшенням можливості самоконтролю щодо вживання спиртних напоїв, а також прогресивним розвитком різних соматичних порушень, викликаних хронічною інтоксикацією алкоголем.У розвитку алкоголізму розрізняють продром і три основні стадії:

1«Продром» вважається «нульовою» стадією алкоголізму - на цьому етапі ще немає хвороби, але є «побутове пияцтво». На цій стадії захворювання стан сп'яніння нерідко супроводжується надмірною дратівливістю, агресивністю, і навіть випадками втрати пам'яті в стані сп'яніння. 2Після вживання навіть малих доз спиртного хворий втрачає здатність контролювати кількість випитого. 3Спостерігається значна деградація особистості хворого з незворотними змінами психіки. Алкогольний психоз - це порушення психічної діяльності на другій і третій стадіях алкоголізму. Серед психозів, що виникають при алкоголізмі, виділяють:алкогольний делірій (біла гарячка); галюциноз;маячні алкогольні психози;алкогольний псевдопараліч;алкогольну енцефалопатію;діпсоманію;

49Наркоманія, види перебіг.

Наркоманія – це хвороба, яку характеризують потяг до наркотиків, що вживаються різними способами 6 ковтання, вдихання, внутрішньо венна ін’єкція, з метою одурманюючого стану чи зняти біль.Проявами наркоманії є психічна і фізична залежність від цих речовин, а також розвиток абстиненції внаслідок припинення їх прийому.Найпоширенішими видами наркоманії є:Алкоголізм,тютюнопаління,вживання наркотиків на основі конопель ,маку ,кокиЗ погляду соціології наркоманія є однією з форм девіантної поведінки, тобто поведінки, що відхиляється від загальновизнаних моральних норм.Причини виникнення й розвитку наркоманії:особливості характеру,психічні і фізичні розлади,вплив різних соціальних чинників;

50.Токсикоманія,види , перебіг.

Токсикоманія – це захворювання,яке характеризується психічною, а іноді і фізичною залежністю від психоактивної речовин .

У токсичному сп’янінні виділяють три фази.

Перша фаза дуже схожа на алкогольне сп’яніння. Підіймається настрій, в голові з’являється приємний шум, розслабляються кінцівки. Свідомість токсикомана звужена, але не потьмарена. При повторенні вдихання парів настає друга фаза.

Друга фаза. Більшість починає співати, сміятися, свідомість поступово втрачає ясність. Оточуюче середовище починає сприйматися як ілюзія, предмети починають змінювати свою форму.

Третя фаза, так званих «мультиків», починаються галюцинації, в основному зорові. Слухові ефекти виникають як шум, гудіння, дзвін, голоси стають незвичними, далекі звуки стають гучними, а близькі послаблюються, голоси звучать як відлуння. Триває такий стан сп’яніння в середньому до двох годин.

тріада симптомів:

1) Поява синдрому лікарської залежності ( залежність психічного та фізичного комфорту від приймання препарату);

2) поступова зміна толерантності з підвищенням доз та зміною форм сп’яніння.

3) наявність абстиненції та невгамовного ( фізичного і компульсивного) потягу до препарату.