Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психопаталогия экзамен.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
49.45 Кб
Скачать

51.Психогенії, етіологія, патогенез, класифікація.

Психогенії - порушення,які виникають в результаті впливу на організм психогенних чинників ( стреси, вимушене безсоння, чинники навколишнього середовища). Вони виникають від дії сильного стресу , або під впливом постійно діючого чинника.

Види психогенії:1.Неврози;2.Неврозоподібні стани;3.Реактивні психоз

Патогенез . Для виникнення психогенії мають значення характер і сила травми і нестійкість або неповноцінність психічної системи. Психотравматичні фактори

Залежно від кількісних критеріїв (сила впливу, темп у часі) і змісту психічної травми виділяють такі типи психотравмуючих чинників:1) шокові психічні травми,2) ситуаційні психотравмуючі фактори щодо короткочасної дії,3) хронічно діючі психотравмуючі ситуації,4) фактори емоційної депривації .

52.Неврози, етіологія, клініка.

Невроз – це психогенне захворювання , яке виникає у наслідок зриву вищої нервової діяльностВиди :1.Істеричний невроз.2.Невростенія.3.Невроз причепливих станів.

Істеричний невроз – найчастіше зустрічається у дітей , на фоні послаблення вищої нервової діяльності і може виникати внаслідок перевтоми, після перенесення інфекції, інтоксикації,травми.Невростенія – стан подразливої слабкості нервової системи виникає найчастіше у людей з астенічним складом характеру.На відміну від психопатій при неврозах страждає лише частина особистості (парціальність); зберігається критичне відношення до хвороби, відсутнє при психопатіях; при неврозах визначальне значення набувають прижиттєві впливи середовища.Різні непосильні переживання і життєві труднощі відіграють роль надпотужних подразників для слабкої нервової системи людини і нерідко викликають у неї зрив вищої нервової діяльності. Екстрено й часто стримувати свої почуття, бажання або дії ставить надмірні вимоги до гальмівного процесу і в результаті спричиняється до його перенапруження та зриву.

53.Істеричний невроз, основні симптоми. Особливості у дітей.

Невроз-це психогенне захворювання,яке виникає внаслідок зриву вищої нервової діяльностіІстеричний невроз частіше за все проявляється у дітей,на фоні послаблення Вищої нервової діяльності,і може виникнути внаслідок перевтоми, після перенесення інфекцій,інтоксикацій,травм.Істеричний припадок-при істеричних неврозах можуть виникати істеричні припадки.істеричний припадок,який виникає швидко, характеризується тим,що хворий падає на підлогу,кричить,подряпує собі обличчя,спостерігається моторна розгальмованість за участю всіх груп м'язів,але при цьому свідомість хворого збережена,хоча може бути звужена. Хворий пам'ятає що з ним відбувалося під час припадку,і після закінчення його. Повертається до звичайної роботи.

54.Неврастенія, основні симптоми.Невростенія - це стан, подразливої слабкості нервової системи.Може виникнути у будь-якої людини,частіше за все із астенічним складом характеру.На поч. захворювання-у хворих спостерігається слабкість внутрішнього гальмування,і тоді подразливий процес стає переважаючим,і у людей спостерігається підвищена збудливість,після цього з розвитком захворювання подразливий процес урівноважується гальмівним,він стає неоднозначним і виникає загальне ослаблення нервової системи,яке проявляється симптомами загальної слабкості,хворі , якi були спочатку нестриманими,дратувалися з будь-якого приводу,можуть ставати загальмованими,швидко виснажуються,у них спостерігаються розлади сну,стан виснаженості навіть після відпочинку. можуть бути причепливості, нав’язливі думки іпохондричного змісту, постійний пригнічений настрій,стають апатичнi, їм важко виконувати будь-яку роботу, зниження потягів як харчового так I статевого. Виникають як правило пiд впливом постійно діючих психогенних чинників.