Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психопаталогия экзамен.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
49.45 Кб
Скачать

15Розлади уваги, основні симптоми, їх характеристика.

Увага - Спрямованість і ступінь зосередженості на об'єкті та діяльності. До патології уваги ставиться:- Нестійкість уваги, - Сповільненість перемикання - Недостатня концентрація характерна для астенічних станів і стомлення, мінімальних розладів свідомості. Увага носить «плаваючий» характер, тривала фіксація відсутня, що виражається в особливостях поведінки (неуважності).

16Синдроми розладів свідомості, характеристика, види, форми.

Свідомість це вища, специфічно людська форма псих діяльності яка виникла і сформувалася в процесі трудової діяльності людини, і є продуктом історичного розвитку суспбуття людини. Свідомість визначає якість всіх псих процесів.Властивості:

Ясність – чітке і послідовне сприйняття оточуючогоОбсяг – широта охоплення свідомістю оточуючої ситуації і власних переживань.1Зміст – зміст асоціацій, виникаючих під впливом різних подразників 2Безперервність – єдність переживань минулого, сучасного і майбутнього.критеріями ясності свідомості є: 1)правильне орієнтування в просторі;2) правильне орієнтування в часі;3) правильне орієнтування у власному тілі;4) правильна ідентифікація свого “Я”; 5) безперервність «потоку свідомості»;6) збереження здобутих знань і умінь;7) можливість виділити свого “Я”, як суб’єкта з об’єктивного світу;8) можливість цілеспрямованої усвідомленої діяльності.

ПРОДУКТИВНОГО РОЗЛАДУ :деліріозний; .онейроїдний; .аментивний; присмерковий стан свідомості: амбулаторний автоматизм;транс;сомнамбулізм;фуга.ПОРУШ ГЛИБИНИ ЯСНОСТІобнубіляція;оглушення;сомнолентність;сопор;кома.

17Деліріозний синдром.

характеризується: напливом ілюзій, істинних множинних рухомих зорових галюцинацій у поєднанні з тактильними та слуховими; вторинним маячінням стосунків,

переслідування, афектами тривоги, страху, руховим збудженням У розвитку деліріозного синдрому інколи можна простежити три стадії. Перша (початкова) проявляється зміною настрою, балакучістю, метушливістю,. У другу стадію делірію спостерігаються, тривога, поверховий уривчастий сон зі страхітливими сновидіннями: посилення гіперестезій. Для третьої стадії синдрому характерні зорові сценоподібні, калейдоскопічні, страхітливі галюцинації Інколи, без лікування, деліріозний синдром може перейти в професійний(на тлі деякого оглушення виникає збудження), або муситуючий,( , хаотичним збудженням, "оббиранням, незрозумілим бурмотінням делірій, що є прогностично несприятливою ознакоюДеліріозний синдром спостерігається при інтоксикаційних, симптоматичних психозах, нейроінфекціях, епілепсії.

18Синдроми розладів свідомості, їх характеристика. Аментивний синдром.

Свідомість це вища, специфічно людська форма псих діял яка виникла і сформувалася в процесі трудової діяльності людини. Свідомість визначає якість всіх психічних процесів.

Властивості :Ясність – чітке і послідовне сприйняття оточуючогоОбсяг – широта охоплення свідомістю оточуючої ситуації і власних переживань.Зміст – зміст асоціацій, виникаючих під впливом різних подразниківБезперервність – єдність переживань минулого, сучасного і майбутнього.критеріями ясності є:правильне орієнтування в просторі;в часі у власному тілі;правильна ідентифікація свого “Я”; збереження здобутих знань і умінь; можливість виділити свого “Я”, як суб’єкта з об’єктивного світу;

ПРОДУКТИВ РОЗЛАДУ СВІДОМОСТІ :деліріозний;онейроїдний; аментивний; присмерковий стан свідомості:амбулаторний автоматизм;транс;сомнамбулізм;фуга.

ПОРУШ ГЛИБИНИ ЯСНОСТІ:обнубіляція;оглушення;сомнолентність;сопор;кома. Аментивний синдром - форма потьмарення свідомості з явищами безладності мови, порушенням моторики та розгубленістю.Мова хворих складається з окремих слів буденного змісту. Нерідко спостерігаються персеверації. Настрій у хворих мінливий. Рухове збудження при аменції відбувається звичайно у межах ліжкаВступити у мовний контакт з ними не вдаєтьс. розладів - ступору, галюцинацій, марення - виділяють відповідні окремі форми аменції -кататонічну, галюцинаторну, маячну.. При одужанні аменція змінюється або тривало існуючою астенією,або психоорг синдромом.