Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ по экономике.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

6.2.Класифікація, склад і структура кадрів підприємства

Кадри підприємства – це постійно що брати участь у виробничо-господарській, комерційній і фінансовій діяльності трудящі, пройшли певну професійну підготовку роботи, що й мають досвід. Або це сукупність фізичних осіб, що полягають із фірмою як юридичною особою у відносинах, регульованих договором наймання.

По прийнятій класифікації кадри підприємства діляться на дві категорії:

  • промислово виробничий персонал (ПВП), до якого ставляться особи безпосередньо пов'язані із виробничо-господарською діяльністю;

  • непромисловий персонал – працівники безпосередньо не пов'язані з виробничою діяльністю підприємства (працівники житлово-комунального господарства, культурно-побутових установ, що значаться на балансі підприємства й ін.)

У свою чергу ПВП залежно від виконуваних функцій ділиться на наступні категорії працівників:

  1. Робітники – особи, безпосередньо що брати участь у процесі матеріального проведення. Залежно від виконуваних ними функцій вони діляться:

  • на основних, безпосередньо зайнятих виготовленням продукції (верстатники, оператори автоматичних ліній і т.п.);

  • допоміжні різні функції, що виконують, по обслуговуванню виробничого процесу (наладчики, ремонтники, складські робітники й т.п.).

  • Керівники – особи, що виконують функції організації й керування проведенням (директор, його заступники, начальники відділів, цехів, змін, майстри й т.п.).

  • Фахівці - працівники, що мають закінчене вище або середньо фахову освіту й виконуючі функції технічної підготовки проведення, дослідження, конструювання й т.п.(технологи, конструктора, економісти, юристи й т.п.)

  • Службовці – особи, що виконують різні функції по керуванню проведенням – підготовку й оформлення документації, облік і контроль, господарське й адміністративне обслуговування й т.п. (діловоди, касири, секретарі й т.п.).

    На окремих підприємствах можуть бути виділені учні, охорона.

    По характеру й складності виконуваних робіт увесь персонал для цілей планування потреби в кадрах групується по професіях, спеціальностях і кваліфікації.

    • Під професією розуміють певний рід діяльності людину, що володіє комплексом спеціальних знань і практичних навичок, що дозволяють виконувати певний рід роботи.

    • Спеціальність – комплекс знань у рамках професії ( слюсар-інструментальник, слюсар-збирач, слюсар-сантехник)

    • Кваліфікація – ступінь і рівень підготовки працівника. Характеризує ступінь складності виконуваного їм даного конкретного виду роботи. Для фахівців, що й служать рівень кваліфікації визначається на основі рівня фахової освіти з наступним коректуванням за підсумками проведених атестацій. Для робочих рівнем кваліфікації служить тарифний розряд, що привласнюється кожному за підсумками вироблених випробувань.

    Структура кадрів – це питома вага відповідної групи працівників у загальній чисельності персоналу. Вивчення складу робочої чинності припускає й одержання відповідних структурних характеристик по ряду демографічних ознак: стать, вік, рівень загальної й фахової освіти й ін. Ці дані необхідні підприємству для вироблення кадрової політики й перспектив кадрового складу. Структура кадрів вивчається й аналізується й по підприємству в цілому, і по окремих його підрозділах.