Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istorichka_modul1.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
54.73 Кб
Скачать

1.Предмет та завдання іст.геології. Обєкт вивчення Іст.геологія - це вчення про історію геол. розвитку Землі в цілому та з.к.зокрема.Розглядає конкретні геол. події в їх хронол.послідовності та геогр.розміщенні. Завдання:-зясування історії геол.розвитку з.к. та життя на ній,починаючи з появи перших геол.документів і до суч.моменту;-встановлення певних закономірностей у розвитку Землі та визначення причин,зо зумовили ці закономірності; - визнач. віку осад.гірс.порід; -відновл. фіз-геогр.умов на поверхні Землі в минулі геол.епохи; - відновл. тект.рухів та іст.розвитку структури з.к.; - визнач.будови та закономірностей розвитку з.к.

Методи дозволяють збагнути суть геол.процесів,і простежити їх у часі. Гол.завдання:визначення віку гірс.порід,без чого не можливо правильно побуд.геол.карту і вести пошуки кор.копалин.

2.Документи історичної геології

Є:1) гірс.породи та їх ознаки; 2)рештки викопної фауни і флори,що знах.в цих породах; 3)перерви в осадконакопич.(незгідності). Осад.породи є продуктами руйнув.і перевідклад.більш древніх порід, зберіг.багато генетичних ознак, рештки давніх організмів. Вивчаючи особл. порід, відновлють умови середовища,в якому формув.ці породи.

3.Ознаки підошви і покрівлі пласта

Підошва:-наявність базального горизонту,який скл. галькою чи валунами різних за складом і віком гірс.порід,або більш грубозерн.мінералом ніж складений сам пласт; -наявність обкатаних ядер і скелетів різновік.організмів,і скамянілої деревини,і все хаотично перемішано.

Покрівля:-наявність поряд зариваючих організмів і сліді життєд.інших орган,що розселились по поверхні пласта в період тимчасової призупинки осадконакопич.(сліди заривання,лап,краплі дощу, тріщини висихання). – покрівля вулк.товщ встановл.по пористій поверхні чи миндалекамяній структурі .– наявність чіткої границі між 2 сусідніми пластами свідчить про перерву в осадконакопич. – по літералі верства не поширюється до нескінчен., вона або викорінюється, або поступово переходить в іншу породу (фаціальне заміщення однієї породи іншою).

4.Стратиграфічна незгідність

Порушення норм.вікової послідовності залягання осад.верств, яке зумовлює випадання з розрізу певних відкладів через розмив, що супроводж. заляг. більш молодих осадків на розмит.поверхні більш древніх без зміни кута падіння пласта. Може випасти ярус,або декілька систем.Ознаки стр.незг: 1)різка зміна літол.складу суміжних верств;2)наявність на границі 2 суміжних верств базальних конгломератів,які скл.галькою,різні за скл.і віком порід; 3)наявність на границі 2 суміжн. літол. однор. верств залізомарганцевих кірок. 4)різка зміна комплексу викопних організмів вгору за розрізом у суміжних пластах; 5)наяв. на покрівлі підстил. пласта слідів повзання і зарив.організмів. 6)випад. із безперерв. Розрізу осадків будь-якого стратигр.підрозділу любого рангу.

5.Тектонічна незгідність(кутова і азимутальна) та її ознаки

Більш молоді заляг під певним кутом до більш древніх. Виділяють: 1)кутові, що виражаються в різних кутах падіння, межуючи по поверхні незгідн. пластів. Добре їх видно в верт.розрізах,важко визначити по площі.

2)азимутальні, вираж. у різних азимутах простягання контактуючих товщ. Легко виділити по площі, важко у верт.розрізі.

При наявності тект.незгідн. обов’язково буде і стратигр., тому що під час тект. рухів переривається процес осадконакопич., ця ділянка виводиться із зони і денудується. Процес осадконакопич поновлюється, пізніше на денудовану поверхню(пенеплен). Наявність у розрізі тільки стратигр. незг. не є ознакою для виділення тект. незгідн. чи структурних поверхів.

6.Поняття про структурний поверх

Це комплекс гірс.порід,які разом пережили певний етап тект. розвитку.На протязі геол. іст Землі товщі осад порід зминались в складки,потім утв. структури,денудувалися в конт умовах або розмив. в водних умовах,а потім перекривались більш молодими відкладами,і такий цикл може повторюватись…що утв. окремі структ.поверхи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]