Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istorichka_modul1.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
54.73 Кб
Скачать

13.Екостратиграфічний метод встановлення відн.Віку гірс.Порід

Екостратиграфія базується на принципах взаємодії орг. світу та середовища. Екостратигр. підхід до розчленування та кореляції осад.відкладів змінює уявлення про комплексне використання методів у стратиграфії; усі існуючі ознаки і весь арсенал методів направляється для обґрунтування єдиної стратигр. гіпотези,яка зможе правдоподібно пояснити всі існуючі розбіжності. З екострат. Межує родієва стратигр., яка базується на виділенні та прослідкуванні турбідитів(відклади придонних каламутних потоків, що повяз з землетрусами) темпеститів (відклади штормів) інундитів (відклади повеней), і ґрунтується на відновленні ерозійних і седиментаційних подій.

14.Геохімічний метод встановлення відн.Віку гірс.Порід

Найчастіше застос. при вивч. та розчленув. літолог.однорідних товщ без орган.решток і базується на вивч. процесів розподілу та міграції хім. елементів у відкладах, що формуються. У процесі вивч. в розрізах виділ. інтервали з підвищеним (пониженим) вмістом окремих хім. елементів та їх асоціацій і визнач. межі між ними. Зісталення інтервалів однорідних товщ у різних розрізах проводиться за аналогічними або близькими вмістами хім..елементів.

15.Палеомагнітний метод встановлення відн.Віку гірс.Порід

Заснований на вивч. залишкової намагніченості порід,що формувались протягом тривалого розвитку з.к. під час багатьох інверсій магн.поля,коли вектор намагнічуваності змінювався на 180̊. Феромагнтні мінер. у складі багатьох гірс. порід при кристалізації із розплавленої магми (або в процесі випад. в осадок на дно водойм) набували орієнтації за напрямом силових ліній магн.поля Землі на момент їх формування. Ця намагніченість стійка і зберіг. у породах постійно. Вектор залишкової намагн.порід дає напрям на колишній магн.полюс і вказує за магн.нахиленням на палеошироту місця формув.гірс.породи. Цінність методу полягає в тому, що інверсії магн. поля були одночасними для всієї Землі і палеомагн. горизонти будуть чітко однакового віку,а враховуючи результати напряму векторів залишк намагніч. та дрейф матер.плит визнач. положення платформ на поверхні Землі в минулі геол.епохи. Метод необх. застос. із біостратигр. і радіохронол. методами, оскільки в розрізах можуть бути приховані перерви в осадконакопич., які можна встановити тільки палеонтол.методами.

16.Геофізичний метод встановлення відн.Віку гірс.Порід

Для розчленування та кореляції відкладів у сусідніх геол.розрізах використ. порівняння фіз. властивостей порід, які скл. ці розрізи (пит. опору, прир. радіоакт, залиш. намагніч). Каротаж- геофіз. дослідження у свердловинах (електрокаротаж, гамма, гамма-нейтронний). Кожна порода має свій пит. опір, тому і буде відповідний рисунок на каротажних діаграмах,за якими легко розчленувати вивчені товщі на окремі верстви. Застос. ще сейсмострат. Метод базується на різних швидкостях прходж.в різних породах пружних сейсм.хвиль та на процесах відбив. і заломл. цих хвиль при зміні середовища.

17.Визначення відносного віку «німих»товщ та інтрузій

До таких товщ відносять осад. і метам. породи,в яких не було або не зберегл. орг.рештки. За умовами утворення магм.породи поділ. на інтрузивні і ефузивні, їх відн.вік можливо визначити тільки побічним шляхом, враховуючи їх взаємовідносини із суміжними осад.породами, які охарактеризовано орг. рештками. Вік інтрузивних порід буде молодшим за вік осад.пластів, які вони проривають,і давнішим за вік пластів, що перекривають ці магм.породи. Вік ефузивних порід визнач. стратигрю методом, тобто він буде проміжним між віком пластів осад.порід, які підстилають і перекривають ефузивні породи. Послідовність утворення магм.жил визнач. по взаємовідношенню їх між собою: давніші магм.жили завжди будуть пересікатися більш молодшими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]