Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istorichka_modul1.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
54.73 Кб
Скачать

10. Петрографічний метод встановлення відн.Віку гірс.Порід

Засновано на порівнянні речовинного складу, структурних і текстурних особливостей,кольору, наявності характерних тільки їм властивих мінералів у пластах порід різних геол..розрізів. Принцип: пласти порід з однаковими або близькими мін.-петрограф. характеристиками вважаються одновіковими. Метод можна безпомилково використ. на невеликих площах,де одновікові породи мають один і той самий склад. На більших відстанях використ. цей метод неможливо, через те, що одно вік.пласти часто швидко змінюють по площі свій петрогр.склад,оскільки формув. в різних фіз. геогр.умовах. І навпаки,віддалені різновікові пласти, що формувались в однакових або близьких умовах, часто мають близький петрогр.склад. Цей метод застос. разом з стратигр. в областях поширення осад.порід,які не мають орг..решток, або в районах розвитку метаморф. і магм.гірс.порід.

11.Тектонічний метод встановлення відн.Віку гірс.Порід

Базується на результатах вивч.коливальних рухів з.к.,які виражаються в геол.розрізах у вигляді стратиграфічних перерв в осадконакопич.,і ерогенних рухів,що призводять до появи кутових неузгоджень між окремими комплексами порід. Суть методу полягає в ідеї про одночасність проявів інтенс.тект.рухів і деформацій на великих площах. Застосув. цього методу базується на тому,що потужні процеси деформації гірс.порід проявляються, на великих територіях, тому одновікові товщі мають приблизно однакову ступінь дислокованості порід. Пласти порід,та їх комплекси,що розташ. між 2 однаковими поверхнями незгідн,розгляд. як одновікові, а самі поверхні незгідн. служать тими границями (реперами), по яких відбув. порівняння сусідніх розрізів. Метод приносить ефективні результати на невеликих площах і застос. зі стратигр., петрогр методами для розчленування товщ і утворень без орг.решток.

12.Палеонтологічний метод встановлення відн.Віку гірс.Порід

Базується на понятті про еволюц.розвиток орг.світу і про послідовну зміну в часі комплексів фауни і флори,які в своєму розвитку не повторюються. Кожному пласту гірс.порід характерний свій комплекс викопних організмів, які жили під час нагромадження відкладів цього пласта. Для визн. відн. віку гірс. порід заст. викопні організми,що дуже чутливі до змін у зовн.середовищі, і широко поширені на великих площах,мають добру збереженість,але обмежені у верт. розрізі пластів гірс. порід (керівні форми). Аналіз керівних форм:одновіковими вважаються ті відклади,де зустр.однакові керівні форми.

має недоліки: багато видів або родів, які керівн. формами в певному районі, не мають знач. за його межами, або взагалі відсутні. Вивченням послідовностей близьких видів займається філогенез. аналіз, найкраще при паралельному вивченні декількох груп близьких організмів. Аналіз комплексів флори і фауни в розрізах порід допомагає встановити зміну цих комплексів у часі і простежити мінливість цих комплексів між сусідніми розрізами. Споропилковий аналіз застосов. для надійного розчленування, простежування і порівн. одновікових пластів. Мікропалеонтол. аналіз: об’єктом вивч. є мікроорганізми, мікроскопічні водорості;цінність аналізу в тому,що можна визнач.вік порід в невеликих уламках порід з керну або шламу свердловин, а потім простежити одновікові верстви по площі на великі відстані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]